Bombarduoja pati save: suskaičiavo, kiek kartų šiemet bombos krito Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje

Naujoje ataskaitoje teigiama, kad nuo 2024 m. pradžios, Maskvai tęsiant puolimą Ukrainos šiaurės rytuose, Rusija beveik 40 kartų netyčia bombardavo savo pasienio regioną.

 Nesprogusios bombos „FAB-500“ likvidavimo operacija Charkive. Tokios pat bombos krenta ir pačios Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje.<br>Scanpix nuotr.
 Nesprogusios bombos „FAB-500“ likvidavimo operacija Charkive. Tokios pat bombos krenta ir pačios Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-14 15:44, atnaujinta 2024-05-14 16:35

Nuo metų pradžios Rusijos amunicija 39 kartus krito ant jos pačios Belgorodo regiono, esančio pasienyje su šiaurės rytų Ukraina, pirmadienį pranešė Rusijos nepriklausomas tyrimų leidinys „The Insider“.

Šis regionas labiausiai nukentėjo nuo Rusijos invazijos į Ukrainą tarpvalstybinio poveikio ir yra į šiaurę nuo Ukrainos Charkivo srities, kurią Maskva aktyviai puola nuo penktadienio. Charkivas jau kelis mėnesius yra bombarduojamas Rusijos, dažnai naudojant pritaikytas aviacines bombas.

Pasak leidinio, vienas iš ginklų, nukritusių ant Belgorodo srities, buvo raketa „Kh-59“, o kiti 38 buvo modifikuotų Rusijos iš oro paleidžiamų bombų „FAB“ variantai.

Pirmadienį Rusijos nepriklausoma naujienų agentūra „Astra“ pranešė, kad Maskva 2024 m. kovo-gegužės mėnesiais per klaidą numetė mažiausiai 33 aviacines bombas ant tarptautiniu mastu pripažintos Rusijos teritorijos ir Maskvos okupuotų Ukrainos regionų.

Maskvos kariuomenė anksčiau yra pripažinusi, kad jos lėktuvai netyčia bombardavo Rusijos kontroliuojamas teritorijas. 2023 m. balandį Rusijos gynybos ministerija lėktuvo „Su-34“ įvykdytą Belgorodo miesto bombardavimą, per kurį buvo sužeisti trys žmonės, apibūdino kaip „atsitiktinį aviacinės amunicijos išmetimą“, rašo „Newsweek“

Jungtinės Karalystės vyriausybė teigė, kad prastas Rusijos įgulų mokymas ir nuovargis didina tokių incidentų tikimybę.

Penktadienį Rusija netyčia numetė keturias „FAB“ bombas ant Belgorodo srities, o šeštadienį numetė dar vieną tokią pačią, pranešė „Astra“. Pranešama, kad sekmadienio vakarą dar viena „FAB“ bomba nukrito ant gyvenvietės Belgorodo miesto pakraštyje.

Rusija savo sovietinių laikų bombų „FAB“ seriją iš „kvailų“ nevaldomų šaudmenų pavertė destruktyviais iš oro valdomais ginklais, kurie kelia problemas Ukrainos fronto linijose. Bombos dažnai patobulinamos išsiskleidžiančiais sparnais ir nukreipimo sistemomis, kas leidžia tiksliai sklęsti paleidus iš reaktyvinių lėktuvų, kurie laikosi atokiau nuo Ukrainos oro gynybos.

Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas pirmadienį sakė, kad ant Razumnojės kaimo, esančio netoli Belgorodo, nukrito „sprogstamieji objektai“, tačiau detalių nepateikė. Rusijos „Telegram“ kanalas „Baza“, spėjamai susijęs su Rusijos saugumo tarnybomis, pranešė, kad sekmadienį netoli Belgorodo nukrito bomba „FAB-500“, tačiau aplinkybės „nežinomos“.

Anksčiau šį mėnesį atviri žvalgybos šaltiniai ir su Ukraina susijusi žiniasklaida pranešė, kad Maskva netyčia numetė 250 kg sveriančią bombą „FAB“ ant civilių apgyvendinto Belgorodo rajono, bandant nusitaikyti į Charkivą. A. Gladkovas sakė, kad buvo apgadinta dešimtys namų, tačiau sprogimo priežasties nekomentavo.

Balandį socialinėje žiniasklaidoje buvo plačiai dalijamasi filmuota medžiaga, kurioje matoma, kaip nesprogusi 1500 kg sverianti bomba nukrenta Rusijos kontroliuojamame kaime Rytų Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.