Skandalingas nutekėjimas: internete gali būti ir jūsų duomenys

Nauja interneto svetainė, kurios autoriai nėra žinomi, leidžia sužinoti mobiliojo telefono numerio naudotojo vardą ir pavardę. Manoma, kad svetainėje duomenys gali būti surinkti neteisėtai.

Įdomu, su kuo šnekate? Pagal numerį sužinoję pašnekovo pavardę, internete galite rasti ir daugiau informacijos apie jį ar net nuotraukų.<br>123rf nuotr.
Įdomu, su kuo šnekate? Pagal numerį sužinoję pašnekovo pavardę, internete galite rasti ir daugiau informacijos apie jį ar net nuotraukų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2014, 4:19 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:57 AM

Lrytas.lt rubrika „KlauskIT“ anksčiau buvo sulaukusi kelių skaitytojų klausimų, ar yra būdas sužinoti skambinančiojo tapatybę, jei žinomas tik telefono numeris. Tuomet pateikėme tokį atsakymą

Dabar atsirado naujas būdas. Tinklalapyje WhoCall.info įvedus šalies kodą (Lietuvos atveju – 370) ir mobiliojo telefono numerį pateikiamas jo naudotojo vardas bei pavardė. Tiesa, tai suveikia ne visais atvejais – vidinio redakcijos tyrimo metu pavyko sužinoti mažiau nei pusės telefonų savininkų pavardes.

Kadangi mobiliojo ryšio operatoriai savo klientų duomenų be jų sutikimo trečiosioms šalims perduoti negali, panašu, kad ši duomenų bazė sukaupta iš kitų šaltinių, pvz., socialinių tinklų ar interneto svetainių.

Apie šį atvejį paskelbus Lietuvos žiniasklaidai, vėlų ketvirtadienio vakarą svetainė nustojo veikti. Šiuo metu joje rodoma žinutė, kad tinklalapis yra nepasiekiamas laikinai ir siūloma bandyti vėliau. 

Įžvelgia pažeidimą

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) direktorius Algirdas Kunčinas teigia, kad tai neabejotinai yra privatumo pažeidimas. „Be jokios abejonės, jei ten nurodomas vardas ir pavardė be žmogaus sutikimo, tai yra pažeidimas. Net į telefonų knygą numeriai įtraukiami tik su sutikimu, o čia nėra jokių leidimų, – sakė A.Kunčinas. – Vis dėlto sunku pasakyti, ar pavyktų nustatyti šios svetainės tikruosius savininkus. Norint tai sužinoti, reikėtų atlikti tyrimą.“ Įprastai atliekant tokio pobūdžio tyrimus svarbiausia yra nustatyti svetainės buvimo vietą. Tačiau neteisėtų puslapių kūrėjai dažniausiai pasirūpina šių duomenų apsauga ir gauti šiuos duomenis nėra taip paprasta. Domenų registro duomenimis, WhoCall.info veikia JAV, Virdžinijos valstijoje, o paties domeno savininko duomenys yra įslaptinti. Tačiau tai dar nereiškia, kad svetainė iš tiesų ten yra – jos įkūrėjai gali dangstytis fiktyviu serveriu. VDAI vadovas teigė, kad, jei įstaiga sulauks žmonių skundų dėl šios svetainės veiklos, tyrimo imsis. Vis dėlto jis nebuvo tikras, ar kova su šios svetainės įkūrėjais būtų vaisinga. „Negaliu sakyti, kad vilties nėra – viltis visada miršta paskutinė. Žiūrėtumėme, aiškintumėmės. O kaip sektųsi, viskas priklausytų nuo svetainės lokacijos“, – sakė A.Kunčinas.  

Siūlo ir daugiau paslaugų

Minėtos svetainės veikla kelia abejonių dėl teisėtumo, tad nieko nuostabaus, kad jos įkūrėjai nutuokė apie gresiančius nemalonumus ir užsislapstė.

Tiesa, paslėpta ne visa informacija. Lrytas.lt pavyko nustatyti, kad tame pačiame serveryje veikia dar dvi svetainės. Vienoje laikoma tik erelio nuotrauka ir siūloma susisiekti el. paštu, o kitoje įsikūrusi organizacija „Innovafo“. Ji siūlo labai panašias paslaugas, kaip ir „WhoCall“. Tik platesnio spektro. Pateikus jai telefonų numerius, ši kompanija siūlosi iš socialinių tinklų surinkti duomenis apie jų savininkus.

Nurodoma, kad paslauga galima pasinaudoti daugiau nei 30 šalių – JAV, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Indijoje ir t.t. Lietuva, matyt, per smulki rinka – siūlomų šalių sąraše ji nėra įvardijama.

Rubrikoje „KlauskIT“ atsakome į visus skaitytojus kankinančius IT srities klausimus. Jei turite savo klausimą – pasinaudokite žemiau esančia forma arba tiesiog rašykite el. paštu: klauskIT@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.