Netekote nosies ar ausies? Nieko tokio – užauginsime!

Londono medikai Karališkosios nepriklausomos ligoninės laboratorijoje augina dirbtines nosis, ausis ir kraujagysles. Jų siekis – atskiras kūno dalis „pagaminti“ naudojant kamienines ląsteles.

Londono medikai augina dirbtines kūno dalis.<br>AP nuotr.
Londono medikai augina dirbtines kūno dalis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2014, 6:13 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:18 PM

Nors kol kas tik pavieniai pacientai pasinaudojo britų laboratorijoje pagamintais organais, tyrėjai tikisi, kad netrukus jie galės pasiūlyti didesnę įvairovę dirbtinių kūno dalių.

„Tai – lyg kepti pyragą, – sakė tyrimui vadovaujantis profesorius Alexanderis Seifalianas. – Tiesiog mes naudojame kitokią orkaitę.“

Moderniame įrenginyje mokslininkai kuria įvairių organų formas iš polimero. Pernai A.Seifalianas ir jo komanda pagamino nosį britui, kuris savosios neteko dėl vėžio. Tam, kad sukurtų nosies paviršių primenančią struktūrą, mokslininkai mišinyje panaudojo cukraus ir druskos mišinį. Paciento kamieninės ląstelės, paauginus laboratorijoje dvi savaites, buvo panaudotos uždengti nosies pagrindą. Tuomet nosis buvo implantuota į vyro dilbį, kad pasidengtų oda.

A.Seifalianas teigia, kad jo komanda vis dar laukia valdžios leidimo perkelti nosį ant paciento veido, todėl dar nežino, kada ši operacija bus atliekama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.