Pabandyk pats: kaip pripūsti balioną butelyje?

Pajusti oro spaudimo galią savo rankomis gali padėti paprastas, net ir vaikams leidžiamas, bandymas iš leidyklos „Šviesa“ knygos „Eksperimentai kiekvienai dienai“.

Pripūsti butelyje esantį balioną įmanoma tik tada, kai butelyje esantis oras, kurį spaudžia pučiamas balionas, gali išeiti pro šiaudelį.
Pripūsti butelyje esantį balioną įmanoma tik tada, kai butelyje esantis oras, kurį spaudžia pučiamas balionas, gali išeiti pro šiaudelį.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2016, 11:59 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:03 PM

Jums reikės:

• tuščio butelio

• baliono

• šiaudelio

Eksperimento eiga:

1. Įkiškite į butelį balioną ir pabandykite pripūsti. Tai nepavyks, kad ir kaip stengsitės.

2. Į butelį šalia baliono įkiškite šiaudelį taip, kad jo galas būtų išlindęs iš kaklelio, ir dar kartą pabandykite pripūsti balioną.

Kas nutinka?

Balionas užpildo visą butelį. Taip atsitinka tik tada, kai butelyje esantis oras, kurį spaudžia pučiamas balionas, gali išeiti pro šiaudelį.

„Kylant balione oro slėgiui, lygiai taip pat didėja ir butelyje esančio oro slėgis. Jis greitai padidėja tiek, kad krūtinės ląstos kvėpavimo raumenys nebegali jo įveikti. Pro įkištą šiaudelį esantis butelyje oras išeina lauk“, – komentuoja Kauno jėzuitų gimnazijos mokytoja ekspertė Rigonda Skorulskienė, „Šviesos“ leidyklos „Fizikos“ vadovėlių ir „Fiziko užrašų“ bendraautorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.