Kenčiantiems nuo migrenos - puikios žinios

Amerikos Maisto ir vaistų administracija (angl. FDA) prieš kelias dienas pirmą kartą patvirtino migrenos prevencijai skirtą vaistą. Daugelis ekspertų mano, kad taip prasidės nauja migrenos gydymo era, kurioje gydytojai sugebės padėti tiems, kurie kenčia sunkiausią galvos skausmo formą.

Milijonai žmonių patiria labai stiprias migrenas, kurios padaro juos kurį laiką neveiksnius ir verčia pulti į neviltį.  <br>123RF nuotr. 
Milijonai žmonių patiria labai stiprias migrenas, kurios padaro juos kurį laiką neveiksnius ir verčia pulti į neviltį.  <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2018, 1:12 PM

Naujojo vaisto pavadinimas – „Aimovig“ ir jo kaina metams siekia beveik 7 tūkst. dolerių. Vaistą reikia susileisti kas mėnesį prietaisu, primenančiu insulino švirkštimo įrenginį.

Šį vaistą sukūrė tarptautinės biofarmacijų kompanijos „Amgen“ (JAV) ir „Novartis“ (Šveicarija). 

„Aimovig“ blokuoja baltymo fragmentą CGRP, kuris sukelia migrenas. 3 kitos kompanijos – „Lilly“, „Teva“, „Alder“, yra sukūrusios panašius vaistus, kurių finalinės versijos vis dar laukia FDA patvirtinimo.

Vaistai turės didelį poveikį. Tai tikrai bus puikus sprendimas mano pacientams ir visiems neurologams, kurie bando išgydyti nuo migrenos kenčiančius žmones“, – sako neurologas ir migrenų specialistas Amaal Starlingas, dirbantis „Mayo“ klinikoje.

Milijonai žmonių patiria labai stiprias migrenas, kurios padaro juos kurį laiką neveiksniais ir verčia pulti į neviltį. Šie vaistai visiškai nepanaikins tokių migrenos priepuolių, tačiau sugebės padaryti juos silpnesnius ir retesnius – iki 50 proc. ar daugiau

Iki šiol vaistai, turėję užkirsti kelią migrenai, buvo kuriami tam, kad gydytų kitas ligas – pavyzdžiui, padidėjusį kraujospūdį. Jie nėra labai efektyvūs – veikia laikinai ir dažnai sukelia nemalonius šalutinius poveikius.

Atliekant tyrimus klinikose, žmonės naudoję naujuosius vaistus teigė, kad šie vaistai neturi daugiau šalutinių efektų nei placebas. Kol kas neaišku yra tik tai, kokie šalutiniai poveikiai gali pasireikšti tiems, kurie vartoja šiuos vaistus sirgdami lėtine liga.

„Kol kas vaistai atrodo fantastiškai. Šis atradimas sudrebino žemę po kojomis, nes jis tikrai pakeis migrenos gydymą“, – teigia Dartmuto koledžo neurologijos profesorius Stewartas J. Tepperis.

Apie 2 proc. viso pasaulio žmonių susiduria su lėtine migrena. Remiantis skaičiavimais, migrena yra trečia dažniausia pasaulyje liga. Ji taip pat patenka į vieną iš dešimties priežasčių, kodėl žmogus gali tapti neįgalus.

Migrena yra ne tik galvos skausmas. Ją dažnai lydi ir tokie simptomai kaip pykinimas, vėmimas, sunkumas kalbant, labai didelis jautrumas šviesai ir triukšmui. Migrena gali būti pulsuojanti ir tęstis kelias valandas ar dienas.

Klinikinių ir ekonominių tyrimų institutas trumpai migreninių vaistų apžvalgai tyrė žmones patiriančius dažnus migrenos priepuolius. Daugelis jų sakė, kad nesudarinėja planų ir neįsipareigoja kitiems, kai kurie net nedirba – nes niekada nežino, kada juos gali užklupti migrenos priepuolis, kuris padarys juos neveiksnius kelioms valandoms ar net dienoms.

Kaip teigiama instituto pranešime, žmonės jautėsi nusivylę, pasidavę, sakė, kad yra našta visuomenei. Jie taip pat skundėsi dėl to, kad jų ligos kiti nevertino rimtai. Šie žmonės taip pat bandydavo įvairius ligos gydymo būdus, tačiau jie dažnai suteikdavo mažai arba jokios naudos.

Parengta pagal The New York Times".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.