Atkurtas didžiausias iki šiol rastas tiranozauras, dydis – įspūdingas

Kanados paleontologai pagaliau atskleidė daugiau detalių apie išnykusį, milžinišką sausumos plėšrūną, kurį pažįstate tikriausiai visi. Paleontologų tyrinėtas tiranozauras arba sutrumpinai, T. rex, yra 13 metrų ilgio, o tai jį daro didžiausiu tiranozauru, kurį mokslininkams kada nors pavyko rasti.

Paleontologų tyrinėtas tiranozauras arba sutrumpinai, T. rex, yra 13 metrų ilgio, o tai jį daro didžiausiu tiranozauru, kurį mokslininkams kada nors pavyko rasti. <br>A.Kelley nuotr. 
Paleontologų tyrinėtas tiranozauras arba sutrumpinai, T. rex, yra 13 metrų ilgio, o tai jį daro didžiausiu tiranozauru, kurį mokslininkams kada nors pavyko rasti. <br>A.Kelley nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 8:03 AM, atnaujinta Mar 27, 2019, 9:16 AM

Dinozaurui buvo duotas Scotty vardas, nes 1991 metais jį atradus mokslininkai atsidarė viskio butelį tokiu pačiu pavadinimu. Tiranozauro skeletas buvo įstrigęs itin tvirtame smiltainyje, dėl to kasinėjimai užtruko net dešimtmetį. Galiausiai mokslininkams pavyko skeletą surinkti ir ištyrinėti, jų išvada: tai didžiausias kada nors rastas tiranozauras.

Scotty turėjo būti net 8800 kg svorio, o tai atitinka 1,5 afrikinio dramblio, 22 fortepijonus arba 3,5 mėlynųjų banginių.

„Tai didžiausias tiranozauras. Šios rūšies dydžiai svyravo, kai kurie buvo aukšti ir liesi, o kai kurie itin tvirti. Atsargiai išmatavus jo kojas, klubus ir pečius pastebėjome, kad Scotty kiek stambesnis nei kiti tiranozaurai“, – sakė Albertos universiteto (Kanada) mokslų daktaras Scottas Personsas.

Žinoma, yra kitas plėšrus dinozauras – Spinozauras, kuris, manoma, galėjo būti didesnis už Scotty. Tačiau šio tyrimo autoriai kritikuoja techniką, pagal kurią dinozauras buvo matuojamas, jų nuomone: „kol kas nėra įmanoma tvirtai nustatyti kokia buvo Spinozauro masė ir dydis“. Taigi, kol bus galima atlikti patikimus skaičiavimus, Scotty bus didžiausias dinozauras tarp plėšriųjų.

Šio milžiniško tiranozauro skeletas buvo rastas Frenchman Formation (Saskačevanas, Kanada) archeologinėje aikštelė. Manoma, kad šioje vietoje dinozauras gyveno prieš, maždaug, 66 mln. metų, tačiau aišku viena – tai didžiausias dinozauras kada nors rastas Kanadoje. Mokslininkams kol kas nepavyko nustatyti dinozauro lyties.

Be to, kad buvo didžiausias, Scotty greičiausiai ir gyveno ilgiau nei kiti tiranozaurai. Mokslininkai mano, kad jis mirė pasiekęs savo trečiąją dešimtį.

„Scotty yra seniausias žinomas tiranozauras. Tai reiškia, kad ant jo gimtadienio torto turėjo būti daugiausia žvakučių. Apie dinozaurų amžių mes sužinome įpjaudami jų kaulus, kuriuose matosi augimo palikti pėdsakai“, – teigė S.Personsas.

Tačiau nepaisant dydžio ir amžiaus, panašu, kad Scotty patyrė nemažai įvairių sužeidimų, o tai reiškia, kad gyveno jis pakankamai grubų gyvenimą. Mokslininkai pastebėjo žandikaulio infekcijos, lūžusių šonkaulių pėdsakus, taip pat didelę įkandimo žymę ant jo uodegos, greičiausiai nuo mažesnio, bet greitesnio dinozauro.

Kol kas mokslininkai džiaugiasi savo atradimu, tačiau tikrai neketina stabdyti tyrimo: „visada bus didesnių atradimų“, – sako mokslininkai.

Na, o jei kada nors apsilankysite Kanadoje, šių metų gegužę Scotty bus parodytas Karališkajame Saskačevano muziejuje.

Parengta pagal „IFL Science“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.