Naujas tyrimas leido padaryti išvadas apie pasekmes, liekančias persirgus koronavirusu

Remiantis šeštadienį paskelbtu tyrimu, daugiau nei trys ketvirtadaliai žmonių, hospitalizuotų dėl COVID-19, po šešių mėnesių vis dar patyrė bent vieną simptomą – kas demonstruoja, kad reikia toliau tirti užsitęsusį koronaviruso poveikį, teigia mokslininkai.

 Remiantis šeštadienį paskelbtu tyrimu, daugiau nei trys ketvirtadaliai žmonių, hospitalizuotų dėl COVID-19, po šešių mėnesių vis dar patyrė bent vieną simptomą.<br> 123rf nuotr.
 Remiantis šeštadienį paskelbtu tyrimu, daugiau nei trys ketvirtadaliai žmonių, hospitalizuotų dėl COVID-19, po šešių mėnesių vis dar patyrė bent vieną simptomą.<br> 123rf nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-01-12 21:39

Tyrimas, kuris paskelbtas medicininiame žurnale „Lancet“ ir kuriame dalyvavo šimtai pacientų iš Uhano (Kinija), yra vienas iš nedaugelio, kuriuo stebimi ilgalaikiai COVID-19 infekcijos simptomai.

Nustatyta, kad nuovargis ar raumenų silpnumas buvo dažniausiai pasitaikantys simptomai, o taip pat pranešama apie miego sutrikimus.

„Kadangi COVID-19 yra tokia nauja liga, mes tik pradedame suprasti kai kuriuos ilgalaikius jos padarinius pacientų sveikatai“, – sako vyresnysis tyrimo autorius ir Nacionalinio kvėpavimo medicinos centro mokslininkas Binas Cao.

Profesorius teigė, kad tyrimas išryškino nuolatinės priežiūros poreikį pacientams, išrašytiems iš ligoninės – ypač tiems, kurie sirgo sunkia forma.

„Mūsų darbas taip pat pabrėžia, kad svarbu atlikti tolesnius ir ilgesnius tyrimus su didesnėmis gyventojų grupėmis, siekiant suprasti visą COVID-19 poveikio žmonėms spektrą“, – teigia jis.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad virusas kai kuriems žmonėms kelia rimtą nuolatinį poveikį – net ir tarp jaunų, šiaip sveikų žmonių, kurie nebuvo hospitalizuoti.

Naujame tyrime dalyvavo 1733 COVID-19 pacientai, praėjusių metų sausio-gegužės mėnesiais išrašyti iš Uhano Jinyintano ligoninės.

Pacientai, kurių vidutinis amžius buvo 57 metai, buvo lankomi nuo birželio iki rugsėjo ir atsakė į klausimus apie patiriamus simptomus bei su sveikata susijusią gyvenimo kokybę.

Tyrėjai taip pat atliko fizinius bei laboratorinius tyrimus.

Tyrimo metu nustatyta, kad 76 proc. pacientų, dalyvavusių stebėjime (1 265 iš 1 655), teigė, jog jie vis dar jaučia simptomus.

Apie nuovargį ar raumenų silpnumą pranešė 63 proc., o 26 proc. deklaravo miego problemas.

Tyrime taip pat buvo tiriami 94 pacientai, kurių antikūnų kiekis kraujyje buvo fiksuojamas jiems sergant, kaip kito tyrimo dalis. Kai šie pacientai buvo pakartotinai ištirti po šešių mėnesių, jų neutralizuojančių antikūnų lygis buvo 52,5 proc. mažesnis.

Autoriai teigė, kad tai kelia susirūpinimą dėl galimybės pakartotinai užsikrėsti COVID-19 – nors jų teigimu, reikės didesnės imties mėginių, norint paaiškinti, kaip laikui bėgant keičiasi imunitetas virusui.

Komentare, taip pat paskelbtame „The Lancet“, Monica Cortinovis, Norberto Perico ir Giuseppe Remuzzi iš Italijos Mario Negri Farmakologinių tyrimų instituto teigia, kad nėra abejonių dėl ilgalaikių pandemijos padarinių sveikatai.

„Deja, yra nedaug tyrimų apie klinikines COVID-19 pasekmes“, – sako jie ir priduria, kad naujausias tyrimas yra „aktualus ir savalaikis“.

Mokslininkai teigia, kad ilgalaikiai daugiadisciplininiai tyrimai, atliekami Jungtinėse Valstijose ir Didžiojoje Britanijoje, padėtų geriau suprasti ir padėti sukurti terapijas, skirtas „sušvelninti ilgalaikius COVID-19 padarinius keliems organams ir audiniams“.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.