Sukūrė realų „terminatorių“: robotas sugeba ištirpti, pabėgti ir atkurti savo ankstesnę formą

Mokslininkai sukūrė į „terminatorių“ panašų mažytį robotą, kuris pagal komandą gali ištirpti ir atsikurti, todėl gali lengvai ištrūkti iš uždarų erdvių.

 lrytas.lt mont.
 lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-26 09:42

Norėdami sukurti fazes keičiantį robotą, mokslininkai į skystąjį galį (metalą, kurio lydymosi temperatūra yra žema) įdėjo mikroskopinius magnetinio neodimio, boro ir geležies gabalėlius – ir paliko viską sukietėti.

Kaip ir terminatorius „T-1000“ iš filmo „Terminatorius 2“, šis realus robotukas moka keisti formą, todėl puikiai sugeba pabėgti. Naudodami magnetus, kad nurodytų savo miniatiūriniam kūriniui ištirpti, tyrėjai užfiksavo, kaip robotas virsta amorfiniu metalo gabalu – tada praslysta pro narvo grotas ir atsikuria kitoje pusėje. Tyrėjai savo rezultatus paskelbė žurnale „Matter“.

Norėdami atlikti šį „susilydymo“ triuką, tyrėjai kaitino robotą naudodami magnetinės indukcijos procesą – kai judančiu magnetu roboto viduje sukuriama elektros srovė. Srovė išlydė galį, o viduje esantys magnetiniai elementai jį traukė link magneto.

„Magnetinės dalelės čia atlieka du vaidmenis, – pareiškime teigia Carnegie Mellon universiteto mechanikos inžinierius ir vyresnysis tyrimo autorius Carmelas Majidi. – Pirma, medžiaga reaguoja į kintamą magnetinį lauką, todėl per indukciją galima įkaitinti medžiagą ir sukelti fazės pokytį. Tačiau magnetinės dalelės taip pat suteikia robotui mobilumo ir gebėjimo judėti reaguojant į magnetinį lauką“.

Tyrėjai teigia, kad įkvėpimo šiam prietaisui suteikė dygiaodžių bestuburių gyvūnų klasė holoturijos, dar vadinamos jūrų agurkais – kurie buvo pastebėti pereinantys iš minkštos būsenos į standžią, kad apsisaugotų nuo aplinkos pavojų ir padidintų savo svorį.

Tyrėjai medicinos ir technologijų srityje įžvelgia keletą galimų tokio roboto panaudojimo galimybių. Iki šiol robotas atliko keletą bandymų: patekdamas į sunkiai pasiekiamas vietas, taisė elektros grandines, o paskui virto lydmetaliu. „Ištirpo“ varžto lizde, o paskui sukietėjo ir tapo mechaniniu varžtu – ir galiausiai pašalino svetimkūnį iš skrandžio modelio.

„Suteikus robotams galimybę pereiti iš skystos būsenos į kietą, jie įgauna daugiau funkcijų, – sako Kinijos Honkongo universiteto inžinierius ir pagrindinis tyrimo autorius Chengfengas Panas. – Dabar šią medžiagų sistemą stengiamės pritaikyti praktiškiau, kad išspręstume kai kurias labai konkrečias medicinos ir inžinerijos problemas“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.