Kaip iškepti tobulus sausainius su šokoladu? Štai ką sako mokslas

Nesvarbu, ar mėgstate minkštesnius, ar traškesnius – niekas neprilygsta šokoladiniams sausainiams. Bet kaip išgauti pageidaujamą tekstūrą? Štai ką sako mokslas.

 Nesvarbu, ar mėgstate minkštesnius, ar traškesnius – niekas neprilygsta šokoladiniams sausainiams.<br> 123rf nuotr.
 Nesvarbu, ar mėgstate minkštesnius, ar traškesnius – niekas neprilygsta šokoladiniams sausainiams.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2023, 8:36 AM, atnaujinta Sep 11, 2023, 9:57 AM

Ką tik iš orkaitės ištraukti sausainiai su šokolado gabalėliais negali būti neskanūs. Ir žinoma, norint iškepti puikius sausainius, nereikia jokių specialių mokslinių žinių – tačiau sužinoti, kaip sudedamosios dalys veikia skonį ir tekstūrą, ir kaip galima patobulinti receptą, kad jis atitiktų jūsų skonį, gali būti naudinga.

Dauguma receptų pradedami nuo sviesto ir cukraus sutrynimo. Tai nėra tik ingredientų sujungimas – į mišinį turi patekti oro. Jei tai elektriniu maišytuvu darysite keletą minučių, sausainiai bus puresni ir iš vieno ruošinio gausite daugiau sausainių.

Įprasta naudoti ir baltąjį, ir rudąjį cukrų. Jie ne tik skiriasi skoniu, bet ir poveikiu sausainių tekstūrai. Cukraus pudra ir granuliuotas cukrus yra beveik gryna sacharozė, o rudajame cukruje yra melasos (šalutinio cukraus rafinavimo produkto), todėl jis yra šiek tiek drėgnesnis ir rūgštesnis. Be to, jame yra gliukozės ir fruktozės, kurios yra labiau higroskopiškos nei sacharozė – t. y. sugeria drėgmę. Tai reiškia, kad sausainiai, pagaminti tik iš rudojo cukraus, nebus tokie traškūs kaip pagaminti iš baltojo cukraus.

Rudajame cukruje esanti rūgštis reaguoja su šarmine valgomąja soda ir išskiria anglies dioksidą. Sausainiai, pagaminti tik iš rudojo cukraus, orkaitėje iškils aukščiau ir ne taip plačiau išsiskleis.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.