Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Prognozė: žmonių santykius ateityje pakeis sekso robotai su dirbtiniu intelektu

Šiandien dauguma kavinėje sėdinčių žmonių, mieliau peržiūri 30 „TikTok“ vaizdo įrašų, nei užmezga neįpareigojantį pokalbį su šalia jų staliuko sėdinčiu žmogumi. Ir šis scenarijus galioja ne tik viešosiose erdvėse, bet net ir mūsų namuose.

 Futurologas yra pateikęs prognozę, kad iki 2050 m. pamatysime, kaip robotiškasis seksas aplenks seksą tarp žmonių.<br> 123rf nuotr.
 Futurologas yra pateikęs prognozę, kad iki 2050 m. pamatysime, kaip robotiškasis seksas aplenks seksą tarp žmonių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2023, 7:07 PM

Ironiška, kad technologija, turėjusi mus padaryti labiau susietus, tarp mūsų įvarė bendravimo pleištą, rašo „Interesting Engineering“. Remiantis 2018 m. „Nielsen“ ataskaita, suaugę amerikiečiai per dieną praleidžia daugiau nei 11 valandų klausydamiesi, žiūrėdami, skaitydami ar apskritai sąveikaudami su medijomis. Tai šiek tiek mažiau nei pusė dienos.

Žmonių tarpusavio ryšio atotrūkį dar labiau didina naujųjų laikų dirbtinio intelekto technologijos – pavyzdžiui, „ChatGPT“, galintis palaikyti pokalbį, panašų į pokalbį su žmogumi. Pasirodo, mums nereikia žmogaus, jei norime su kuo nors bendrauti – o futurologai prognozuoja, kad netrukus žmonėms net nereikės kitų žmonių, kad galėtų lytiškai santykiauti.

DI – svarbus sekso technologijų varomasis veiksnys

Sextech vystosi labai sparčiai. Apskaičiuota, kad iki 2033 m. sekso technologijų ir seksualinės gerovės rinka pasieks beveik 3,3 mlrd. dolerių vertę. Šiuo metu ji vertinama maždaug 576,5 mln. dolerių.

Nuo sekso telefonu iki sekso robotų – sextech nuėjo ilgą kelią. O žvelgiant į tai, kaip generatyvinis dirbtinis intelektas radikaliai keičia ir tobulina mūsų bendravimo su mus supančia aplinka būdus, įžengėme į lengvai prieinamų dirbtinio intelekto draugų ir dirbtinio intelekto sekso robotų amžių. Atsižvelgiant į tai, kokiu tempu vystosi dirbtinis intelektas, tik laiko klausimas, kada kas nors sukurs labai tikrovišką seksbotą.

Tiesą sakant, 2019 m. viena bendrovė jau išrado sekso robotą su krūtinės ertmėmis, imituojančiomis tikro žmogaus kvėpavimą – kad robotas neatrodytų toks nežmogiškas. Futurologas Ianas Pearonsas yra pateikęs prognozę, kad iki 2050 m. pamatysime, kaip robotiškasis seksas aplenks seksą tarp žmonių.

Remdamasi I. Pearsono argumentais, kita futurologė Tracey Follows teigia: „Japonijoje jau dabar daug jaunų vyrų, užuot susidūrę su realių santykių sudėtingumu, renkasi santykius su skaitmeniniais asistentais, avatarais ar holografinėmis draugėmis. Ir ši tendencija stiprėja“.

Toliau interviu ji aiškino, kad žmonių ir dirbtinio intelekto santykiai pakankamai greitai taps priimtina norma.

Ar dirbtinio intelekto seksbotai pakeis žmonių seksą?

Tačiau tai sako ne tik futurologai – beveik pusė suaugusių Amerikos gyventojų tikisi, kad maždaug po 40 metų seksas su robotais taps įprasta praktika.

Buvęs „Google“ aukšto rango vadovas Mo Gawdatas teigia, jog kontaktai su dirbtiniu intelektu taps tokie pat patenkinami, kaip ir bendravimas realiame gyvenime, ir kad sekso robotai su dirbtiniu intelektu netrukus gali pakeisti žmogiškuosius partnerius.

Tačiau M. Gawdato teiginiui prieštarauja ankstesni tyrimai. Pavyzdžiui, 2018 m. Jungtinėje Karalystėje atliktame tyrime teigiama, kad sekso robotai neišspręs vienišumo jausmo. „Lieka neįrodyta, kad intymumo „poreikiai“ bus patenkinti: gali sustiprėti distresas. Nors žmogus gali nuoširdžiai trokšti geisti roboto, abipusiškumą galima tik dirbtinai imituoti“, – pažymi tyrimo tyrėjai.

Nerimą kelia ir itin tikroviškos giluminės klastotės (angl. deepfake). Visi – nuo protestuojančios JAV aktorių gildijos sąjungos iki Tomo Hankso – nori, kad būtų kaip nors reglamentuota, kaip ši technologija gali būti naudojama ir ką suinteresuotosios šalys daro, kad apsaugotų žmones.

„Įsivaizduoju, kad giluminių klastočių pornografija ir toliau plėsis, ir ją bus labai sunku reguliuoti – todėl jei norėsite pasimylėti su savo mėgstama Kardashian, galėsite. Tereikia kelių nuotraukų ar vaizdo įrašų ir dirbtinio intelekto platformos, kad galėtumėte užsiimti seksu su savo kaimynu. Psichologinis to poveikis tiek vartotojui, tiek tam, kuriuo naudojamasi, gali būti tikrai tamsus“, – teigia T.Follows.

Parengta pagal „Interesting Engineering“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.