Kodėl „Titaniko“ viduje niekas nėra radęs žmonių palaikų?

Praėjus daugiau nei 111 metų po to, kai nuskendo „Titanikas“, jis vis dar domina ir stebina visuomenę. Neseniai „Reddit“ tinkle pasklido vienas faktas: „Titanike“ niekada nebuvo rasta jokių žmonių palaikų, rašo „IFLScience“.

​Praėjus daugiau nei 111 metų po to, kai nuskendo „Titanikas“, jis vis dar domina ir stebina visuomenę.<br>Wikimedia commons.
​Praėjus daugiau nei 111 metų po to, kai nuskendo „Titanikas“, jis vis dar domina ir stebina visuomenę.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2024, 1:19 PM, atnaujinta Jan 7, 2024, 1:20 PM

„Nemačiau nė vieno žmogaus palaikų“, – 2012 m. dienraščiui „New York Times“ sakė filmo „Titanikas“ režisierius Jamesas Cameronas, kuris laive lankėsi ir tyrinėjo jo nuolaužas 33 kartus – ir tvirtina, kad jame praleido daugiau laiko nei laivo kapitonas.

„Matėme drabužių. Matėme batų poras, o tai tvirtai rodo, kad kažkada ten buvo kūnai. Tačiau niekada nematėme jokių žmogaus palaikų“, – pridūrė jis

Tai faktas, dėl kurio, anot „IFLScience“, sąmokslo teorijų šalininkai ima siautėti – tačiau yra puikių priežasčių, kodėl nebuvo rasti daugiau nei 1500 žmonių, žuvusių laivui nuskendus, kūnai.

Viena iš priežasčių – gelbėjimosi liemenės, kurias dėvėjo daugelis keleivių ir įgulos narių. Nors jos neatliko savo pagrindinės užduoties – išlaikyti jas dėvinčius asmenis ant vandens pakankamai ilgai, kad juos būtų galima išgelbėti – tačiau kai jas dėvėję keleiviai žuvo, jos ir toliau plūduriavo. Netrukus kilusi audra greičiausiai greitai nunešė kūnus nuo sudužimo vietos, o vandenyno srovės, žinoma, per šimtmetį juos išblaškė dar toliau.

Pačiame „Titanike“ įstrigę kūnai greičiausiai taip pat išnyko dėl giliavandenių gyvūnų – žuvų ir kitų organizmų – veiklos. Bet kaulų buvo rasta ir kituose daug senesniuose sudužusiuose laivuose, tad kodėl ne „Titanike“? Tai gali būti susiję su gyliu.

„Vanduo jūros gelmėse yra prisotintas kalcio karbonatu, iš kurio, žinia, daugiausia yra sudaryti kaulai. Pavyzdžiui, „Titaniko“ ir „Bismarko“ laivai yra žemiau kalcio karbonato „kompensacinio“ gylio (angl. calcium carbonate compensation depth), todėl kai gyvūnai nuėda minkštuosius audinius ir apnuogina kaulus, kaulai ištirpsta“, – NPR paaiškino giliųjų vandenų tyrinėtojas Robertas Ballardas.

Yra manančių, kad uždarose laivo dalyse, į kurias negalėjo patekti šviežio, deguonimi praturtinto vandens, reikalingo giliavandeniams gyvūnams, vis dar gali būti išlikusių kūnų. Tačiau praėjus 111 metų po laivo nuskendimo, mintis, kad dar įmanoma rasti atpažįstamų palaikų, atrodo vis mažiau tikėtina, rašo „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.