Po 140 metų atskleista milžiniškų Antarktidos jūros vorų paslaptis

Mokslininkai pagaliau išsprendė 140 metų senumo paslaptį, kaip milžiniški Antarktidos jūrų vorai rūpinasi savo kiaušiniais. Naujame tyrime nustatyta, kad skirtingai nei kiti jūrų vorai, kurie nešiojasi savo kiaušinius tol, kol šie išsirita, milžiniški Antarktidos jūrų vorai (Colossendeis megalonyx) savo tūkstančius mažų kiaušinių pritvirtina prie uolėto jūros dugno.

 C. megalonyx kojų ilgis gali siekti iki 51 cm – šis reiškinys vadinamas „poliariniu gigantizmu“, nes jie yra daug didesni už šilto klimato jūrinius vorus.<br> A. Osborne nuotr.
 C. megalonyx kojų ilgis gali siekti iki 51 cm – šis reiškinys vadinamas „poliariniu gigantizmu“, nes jie yra daug didesni už šilto klimato jūrinius vorus.<br> A. Osborne nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-10 19:58

Jūrų vorai yra jūriniai nariuotakojai, gyvenantys viso pasaulio vandenynuose. Jie turi aštuonias itin ilgas, plonas kojas, dėl kurių yra panašūs į sausumoje gyvenančius virpūnėlius (Pholcidae šeima), tačiau nėra giminingi jiems.

Daugelis jūrinių vorų užauga tik iki 2,5 cm ilgio, tačiau tokių, kurie gyvena prie ašigalių – pavyzdžiui, C. megalonyx – kojų ilgis gali siekti iki pusės metro – šis reiškinys vadinamas „poliariniu gigantizmu“, nes jie yra daug didesni už šilto klimato jūrinius vorus.

Jūrų vorai yra vieni iš nedaugelio jūrinių nariuotakojų, kurių patinai rūpinasi savo palikuonimis. „Daugumos jūrinių vorų patinas rūpinasi kūdikiais, nešiodamas juos, kol jie vystosi“, – pasakoja pagrindinė naujojo tyrimo autorė ir Havajų universiteto Manoa gyvybės mokslų mokyklos profesorė Amy Moran. Nors jūrų vorų dauginimosi strategijos tyrinėjamos jau 140 metų, A. Moran teigia, kad trijų iš 11 pripažintų jūrų vorų šeimų, įskaitant C. megalonyx (Collossendeidae) šeimą, niekada nebuvo stebėta, kaip jie augina jauniklius.

Siekdami išsiaiškinti, kaip šie jūrų vorai prižiūri savo kiaušinius, narai panėrė į ledinius Makmerdo užutėkio vandenis Antarktidoje ir surinko C. megalonyx individus, kurie atrodė esantys poravimosi grupėse – juos nustatė pagal tai, kad individai buvo įsitaisę vienas ant kito. Po to poros buvo nugabentos į tyrimų centrą Makmerdo stotyje, kur buvo laikomos talpyklose, kad būtų galima stebėti jų elgesį, teigiama vasario 11 d. žurnale „Ecology“ paskelbtame tyrime.

Dvi atskiros poros akvariumo dugne padėjo tūkstančius kiaušinių. Tačiau vienas iš tėvų – greičiausiai patinas, užuot nešiojęs kiaušinius su savimi, kaip tai daro kiti jūrų vorai, dvi dienas ant prie akvariumo dugno tvirtindamas į debesis panašius kiaušinėlius.

Po kelių savaičių kiaušiniai pasidengė dumbliais, todėl akvariume juos tapo sunku įžiūrėti. Laukinėje gamtoje apaugę dumbliai greičiausiai padeda užmaskuoti kiaušinius jūros dugne.

„Mums labai pasisekė, kad galėjome tai pamatyti, – sako tyrimo bendraautorius ir Havajų universiteto gyvybės mokslų mokyklos doktorantas Mingas Wei Aaronas Tohas. – Galimybė tiesiogiai dirbti su šiais nuostabiais gyvūnais Antarktidoje reiškė, kad galėjome sužinoti dalykų, apie kuriuos niekas net neįtarė.“

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.