Dėl prieš LGBTQ nukreipto mokymo ir seksualinės prievartos žmonės vis labiau apleidžia religijas

Junginėse Amerikos Valstijose žmonės masiškai palieka ir keičia tikėjimą. Kaip rodo nauja Viešojo religijos tyrimų instituto (angl. Public Religion Research Institute, PRRI) atlikta apklausa, „religijos keitimo“ idėja Amerikoje yra labai paplitusi.

 Maždaug ketvirtadalis amerikiečių šiuo metu save priskiria prie religiškai nesusijusių asmenų – šis skaičius per pastarąjį dešimtmetį išaugo.<br> 123rf nuotr.
 Maždaug ketvirtadalis amerikiečių šiuo metu save priskiria prie religiškai nesusijusių asmenų – šis skaičius per pastarąjį dešimtmetį išaugo.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2024, 9:56 AM

Joje nustatyta, kad maždaug ketvirtadalis (26 proc.) amerikiečių šiuo metu save priskiria prie religiškai nesusijusių asmenų – šis skaičius per pastarąjį dešimtmetį išaugo ir šiuo metu yra didžiausia atskira su tikėjimu susijusi grupė JAV. Tai panašu į tai, ką nustatė ir kitos apklausos ir tyrimai, įskaitant „Pew Research“.

PRRI nustatė, kad nuo 2013 m. asmenų, kurie save apibūdina kaip „nieko konkretaus“, skaičius išliko stabilus, tačiau ateistais priskiriančiųjų skaičius padvigubėjo (nuo 2 proc. iki 4 proc.), o teigiančių, kad yra agnostikai, padaugėjo daugiau nei dvigubai (nuo 2 proc. iki 5 proc.).

Šiame tyrime nagrinėjama, iš kokių tikėjimo tradicijų yra kilę šie prie jokio tikėjimo neprisijungę žmonės.

„35 proc. buvo buvę katalikai, 35 proc. buvę pagrindinės evangelikų linijos protestantai ir tik apie 16 proc. buvę evangelikai, – sako PRRI vykdomoji direktorė Melissa Deckman. – Ir iš tiesų nedaugelis šių žmonių iš tikrųjų ieško jiems tinkamos organizuotos religijos. Mes nustatėme, kad jų yra 9 proc.“

Pasak M. Deckman, tai, kad šie žmonės neieško religijos, turi reikšmės tam, kaip ir ar apskritai maldos namai turėtų stengtis pritraukti naujų žmonių.

Kur kas mažiau religinių bendruomenių keičiasi tarp juodaodžių protestantų ir žydų, kurie apskritai yra patenkinti savo tikėjimo tradicijomis ir linkę jose pasilikti.

Kalbant apie priežastis, dėl kurių žmonės palieka savo religijas, PRRI nustatė, kad maždaug du trečdaliai (67 proc.) žmonių, kurie palieka tikėjimą, teigia, kad taip pasielgė, nes tiesiog nustojo tikėti tos religijos mokymu.

Beveik pusė (47 proc.) pasitraukusių respondentų nurodė neigiamą mokymą apie elgesį su LGBTQ asmenimis. Šie skaičiai buvo ypač dideli vienoje grupėje.

„Neigiamas religijos mokymas apie LGBTQ žmones skatina jaunesnius amerikiečius palikti bažnyčią, – sako M. Deckman. – Nustatėme, kad apie 60 proc. jaunesnių nei 30 metų amžiaus amerikiečių, metusių religiją, teigia, kad išstojo dėl religinių tradicijų mokymo, o tai yra daug didesnis rodiklis nei tarp vyresnių amerikiečių.“

Ispanakalbiai amerikiečiai taip pat dažniau teigia, kad paliko religiją dėl LGBTQ klausimų. Kitos įvardytos pasitraukimo priežastys: dvasininkų seksualinis išnaudojimas ir pernelyg didelis įsitraukimas į politiką.

Naujoji PRRI ataskaita parengta remiantis praėjusių metų pabaigoje atlikta daugiau kaip 5600 suaugusiųjų apklausa.

Maždaug trečdalis religiškai nesusijusių amerikiečių teigia, kad nebeprisijungia prie savo vaikystės religijos, nes ji pakenkė jų psichinei sveikatai. Labiausiai taip atsakė LGBTQ respondentai.

Apklausoje taip pat buvo klausiama apie vadinamosios „klestėjimo evangelijos“ paplitimą. Nustatyta, kad 31 proc. respondentų sutiko su teiginiu, kad „Dievas visada apdovanoja tikinčiuosius gera sveikata, finansine sėkme ir visaverčiais asmeniniais santykiais“.

Juodaodžiai amerikiečiai labiau nei kitos rasinės ar etninės grupės linkę pritarti šiems teologiniams įsitikinimams. Ir respublikonai dažniau nei nepriklausomi ir demokratai laikosi tokių įsitikinimų, rašo NPR.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.