Viena lytis yra labiau linkusi į priklausomybę nuo nikotino – ir mokslininkai pagaliau išsiaiškino, kodėl

Tyrėjai atrado ryšį, galintį paaiškinti, kodėl moterys greičiau nei vyrai tampa priklausomos nuo nikotino, rašo „Newsweek“.

Tyrėjai atrado ryšį, galintį paaiškinti, kodėl moterys greičiau nei vyrai tampa priklausomos nuo nikotino.<br>T.Bauro nuotr.
Tyrėjai atrado ryšį, galintį paaiškinti, kodėl moterys greičiau nei vyrai tampa priklausomos nuo nikotino.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-13 16:10

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, rūkymas tebėra pagrindinė ligų ir mirčių, kurių galima išvengti, priežastis Jungtinėse Amerikos Valstijose – kasmet nuo rūkymo miršta daugiau kaip 480 000 amerikiečių. 2021 m. duomenimis, apie 11 proc. suaugusių amerikiečių nurodė, kad rūko cigaretes, o vyrai rūko šiek tiek dažniau nei moterys.

Vis dėlto, nors vidutiniškai moterys rūko mažiau, ankstesni tyrimai parodė, kad moterys yra labiau linkusios į priklausomybę nuo nikotino ir yra linkusios greičiau tapti priklausomomis nuo mažesnio nikotino kiekio.

„Tyrimai rodo, kad moterys labiau nei vyrai linkusios į priklausomybę nuo nikotino ir joms sunkiau sekasi mesti rūkyti, – teigė tyrimui vadovavusi Kentukio universiteto (JAV) Leksingtono medicinos koledžo doktorantė Sally Pauss. – Mūsų darbo tikslas – suprasti, kas lemia didesnį moterų polinkį į nikotino vartojimo sutrikimus, kad būtų galima sumažinti lyčių skirtumus gydant priklausomybę nuo nikotino.“

Estrogenų vaidmuo

Vienas iš aiškių skirtumų tarp vyrų ir moterų yra jų gaminamas estrogenas. Todėl tyrėjai peržvelgė didelę biblioteką genų, kuriuos, kaip žinoma, aktyvuoja šis hormonas. Šį kriterijų atitiko tik viena genų-kandidatų klasė: genai, koduojantys baltymų olfaktomedinų grupę, kuri atlieka įvairius vaidmenis ankstyvajame nervų sistemos vystymesi ir funkciniame vystymesi.

Tada mokslininkai atliko keletą tyrimų su žmogaus gimdos ląstelėmis ir žiurkėmis, kad geriau suprastų olfaktomedinų, estrogenų ir nikotino sąveiką. Eksperimentų metu paaiškėjo įdomus ryšys: estrogenai aktyvuoja olfaktomedinus, kurie, veikiant nikotinui, slopinami smegenų srityse, susijusiose su atlygiu ir priklausomybe – o tai gali paskatinti asmenis vartoti nikotiną, kad patenkintų šias atlygio sritis.

Kad moterims būtų lengviau mesti rūkyti

„Jei patvirtinsime, kad estrogenai skatina nikotino poreikį ir vartojimą per olfaktomedinus, galėsime sukurti vaistus, kurie galėtų blokuoti šį poveikį, – sako S. Pauss. – Tikimės, kad tokie vaistai padėtų moterims lengviau mesti nikotiną.“

Tyrėjai teigia, kad šios žinios galėtų būti ypač naudingos estrogenus vartojančioms geriamųjų kontraceptikų ar pakaitinės hormonų terapijos pacientėms, kurioms gali padidėti rizika susirgti nikotino vartojimo sutrikimu.

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti kasmetiniame Amerikos biochemijos ir molekulinės biologijos draugijos susitikime.

Parengta pagal „Neewsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste