Įspėja: šie du veiksniai smarkiai padidina Alzheimerio riziką

Neuromokslininkai įspėja, kad dėl dviejų gyvenimo būdo veiksnių gali padidėti Alzheimerio ligos ir su ja susijusių demencijų rizika, rašo „Newsweek“.

Neuromokslininkai įspėjo, kad dėl dviejų gyvenimo būdo veiksnių gali padidėti Alzheimerio ligos ir su ja susijusių demencijų rizika.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Neuromokslininkai įspėjo, kad dėl dviejų gyvenimo būdo veiksnių gali padidėti Alzheimerio ligos ir su ja susijusių demencijų rizika.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2024, 4:39 PM

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, Alzheimerio liga serga apie 5,8 mln. amerikiečių. Ši progresuojanti liga yra labiausiai paplitusi demencijos forma, pasireiškianti atminties praradimu ir kognityvinių funkcijų silpnėjimu smegenų srityse, susijusiose su mąstymu, atmintimi ir kalba.

Mokslininkai mano, kad Alzheimerio ligą sukelia nenormalus baltymų kaupimasis smegenų ląstelėse ir aplink jas, tačiau kas tiksliai sukelia šį kaupimąsi – vis dar neaišku. Tačiau žinoma, kad rizika susirgti Alzheimerio liga priklauso nuo daugelio genetinių ir išorinių veiksnių. Tarp pastarųjų yra alkoholio vartojimas ir stresas.

„Alkoholio vartojimas ir lėtinis stresas turės sinerginį poveikį Alzheimerio ligos rizikai ir bendram kognityvinių funkcijų silpnėjimui, – sako Pensilvanijos valstijos (JAV) Neuromokslų instituto direktorė ir biologijos docentė Nikki Crowley. – Tai reiškia, kad kai asmuo patiria ir didelį stresą, ir vartoja alkoholį, šių dviejų veiksnių derinys turi didesnį poveikį jo Alzheimerio ligos ir kognityvinių funkcijų pablogėjimo rizikai.“

N. Crowley ir jos kolegos neseniai paskelbė tyrimų apie šį sinerginį ryšį metaanalizę, kuri buvo paskelbta žurnale „Neurobiology of Stress“.

„Mūsų laboratoriniai darbai, atlikti naudojant gyvūnų modelius, kurie leidžia tirti šių pokyčių smegenyse mechanizmą labai greitai, rodo, kad net vidutinis alkoholio vartojimas vidutiniame amžiuje gali sukelti ilgalaikius pokyčius smegenyse, kurie vargu ar sugrįš į pradinę trajektoriją“, – sako N. Crowley.

Visų pirma, alkoholio vartojimas gali sukelti glutamato signalo, kuris atlieka svarbų vaidmenį formuojant mūsų mokymosi ir atminties procesus, pokyčius. Įdomu tai, kad tie patys pokyčiai pastebimi kognityvinių funkcijų silpnėjimo metu.

Kaip galite sumažinti riziką susirgti Alzheimerio liga?

„JAV Nacionalinis piktnaudžiavimo alkoholiu ir alkoholizmo institutas nenurodo saugaus alkoholio vartojimo kiekio, tačiau jie turi tam tikras gaires, kurios padės jums priimti sveikus sprendimus – vyrams rekomenduojama gerti mažiau nei du alkoholio vienetus per dieną, o moterims – vieną alkoholinį vienetą per dieną. Tačiau bet koks alkoholio vartojimas susijęs su rizika, – teigia N. Crowley. – Jei jūsų šeimoje yra buvę alkoholio vartojimo sutrikimų, Alzheimerio ligos ar panašių demencijos atvejų, galite pasikalbėti su savo šeimos gydytoju, ar jums nebūtų tinkamiausia gyventi išvis nevartojant alkoholio.“

N. Crowley rekomenduoja ne tik mažinti alkoholio kiekį, bet ir keisti kitus įtaką Alzheimerio rizikos padidėjimui turinčius gyvenimo būdo veiksnius. Ji teigia, kad „teigiamą poveikį turės bet kokių lėtinių sveikatos problemų sprendimas, mitybos tobulinimas, didesnis fizinis aktyvumas ir miegas, alkoholio ir tabako vartojimo ribojimas“.

Parengta pagal „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.