Papūgų tyrimas atskleidė netikėtą jų savybę

Vardai yra labai naudingi, ypač tokiems socialiems sutvėrimams, kaip žmonės. Na, o jeigu gyvenate atsiskyręs, tuomet vardas jums neduos jokios naudos. Mes dažnai vardais vadiname savo augintinius, tačiau dažniausiai jie nesupranta ir nežino mūsų vardų. Vis dėlto yra viena gyvūnų rūšis, kuri vadina vieni kitus vardais, panašiai kaip žmonės.

Vardais vieni kitus vadina ne tik žmonės, bet ir papūgos.<br>123rf nuotr.
Vardais vieni kitus vadina ne tik žmonės, bet ir papūgos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2017, 1:56 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 8:05 PM

Žmonės vardus naudoja ne tik norėdami atkreipti dėmesį, bet ir pradėti pokalbį. Pasirodo, tą patį gali ir mažos žalios papūgos iš Venesuelos.

Mokslininkas Karlas Bergas pagamino kelis papūgų lizdus ir užkėlė juos ant rančos Venesueloje stogo. Šiuose lizduose mokslininkas įtaisė kameras, kurios fiksavo viską, ką šie paukščiai daro.

Žinoma, įrašuose girdėti paprasčiausias paukščių čirpimas ir čiulbėjimas, o tai dauguma palaikytų tiesiog nieko nereiškiančiu triukšmu. Tačiau K.Bergas teigia, kad tai yra paukščių pokalbiai. Jis klausėsi šių čirpėjimų lizduose taip ilgai, jog suprato, kad praėjus kelioms savaitėms po jauniklio išsiritimo iš kiaušinio, jie ėmė leisti itin specifinius garsus, kad identifikuotų vienas kitą. Pasirodo, jie išmoksta savo tėvų, brolių ir seserų vardus, išreiškiamus specifiniais garsais ir naudoja juos pokalbiuose, pvz.: „Pyp-du-dy-pyp, ar tai tu?“

Tačiau kas duoda vardus šioms papūgoms? Ar šiuos vardus jiems užprogramuoja motulė gamta? Ar jie tiesiog išmokstami? K.Bergas mano, kad greičiausiai šiuos vardus papūgoms suteikia jų tėvai, panašiai kaip žmonės duoda vardus savo vaikams.

Skamba neįtikėtinai, tačiau pažiūrėkite ir paklausykite šio vaizdo įrašo ir suprasite, kaip K.Bergas išsiaiškino, jog papūgos savo vaikams duoda vardus:

Virginijos Morell knyga atskleidė, kad savo vaikams vardus duoda ne tik žmonės ir papūgos. Delfinai leidžia tam tikrus garsus, kurie skamba tarsi švilpesys. Šie garsai yra vardai, kuriuos delfinai naudoja kasdien, galbūt net ir pokalbiuose tarpusavyje.

Mokslininkai pamažu mokosi iššifruoti gyvūnų pokalbius, siekdami daugiau sužinoti apie jų gyvenimą. Gali būti, kad tolimoje ateityje žmonės netgi galės įsijungti į šiuos pokalbius. Tai būtų išties neįtikėtina, mes galėtume klausytis šių pokalbių per „Animal Planet“ ar kitą televizijos kanalą.

Tikriausiai, tai būtų įdomiau nei klausyti naujienų apie pramogų pasaulio žvaigždes ir jų gyvenimą.

Šaltinis: Npr.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.