Kaip povai vilioja pateles – nustebsite

Povai yra labai gražūs paukščiai, savo grožiu pavergiantys ne vieną. Įspūdingiausia jų kūno dalis – uodegos plunksnos, kurias povai mėgsta kratyti. Tačiau niekas nežino apie slaptą povų taktiką suvilioti pateles. 

Įspūdingiausia povų kūno dalis – uodegos plunksnos, kurias jie mėgsta kratyti.<br>123rf nuotr.
Įspūdingiausia povų kūno dalis – uodegos plunksnos, kurias jie mėgsta kratyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2017, 5:32 PM

Povai leidžia įvairiausius garsus, ypač poravimosi sezono metu. Biologai užfiksavo, kaip povų patinai leidžia išskirtinius garsus viliodami pateles, o šie garsai dažniausiai būna veiksmingi. 

Povai yra vienas geriausių pavyzdžių gyvūnijos pasaulyje, kai patinai demonstruoja savo fizinę formą bei išvaizdą. Viliojimas dažniausiai vyksta atviroje aplinkoje. Kai povo patinas patraukia patelės dėmesį, jis pradeda žygiuoti link jos, skleisdamas išskirtinį garsą, o po to mėgina poruotis. 

Įdomu tai, kad šie garsai yra pakankamai garsūs ir girdimi net ir per didelį atstumą. Mokslininkai sako, kad šie garsai yra garsesni negu reikalinga bendraujant su patele. 

Mokslininkai tyrė povų grupes, gyvenančias laisvėje arba atviruose zoologijos soduose. Jie pastebėjo, kad visose grupėse patinai skleidžia poruotis kviečiančius garsus, tačiau būdami dideliu atstumu nuo patelių. Vis dėlto, šie garsai patraukdavo patelių dėmesį ir šios imdavo eiti link patinų. 

Mokslininkai išsiaiškino, kad tokius garsus skleidžia apie 60 procentų patinų. Taip pat paaiškėjo, jog šie patinai buvo vaisingiausi ir susilaukdavo daugiausiai palikuonių. Tyrėjai mano, kad šie patinai, ko gero, suprato, jog viliojimo menas atneša rezultatus. Minėto garso leidimas padidina tikimybę pritraukti pateles, tačiau neaišku, ar tai turi naudos poravimuisi. 

Jeigu minėtų garsų skleidimas suteikia naudą ir lemia sėkmingą poravimąsi, tai rodo, kad paukščiai naudoja „dirbtinius seksualinius signalus“. Apsimesdami, kad poruojasi, patinai įtikina pateles, jog jie yra seksualiai aktyvesni nei įprastai, o taip pat demonstruoja, jog gali susilaukti genetiškai sveikesnių bei geresnių palikuonių.

Vis dėlto, manoma, kad tokio pobūdžio apsimetinėjimas gyvūnų pasaulyje yra itin retas reiškinys, kadangi tai gali lemti genetiškai silpnesnių palikuonių paplitimą. Manoma, kad patelės neaugintų genetiškai silpnų palikuonių ir neskirtų jiems energijos, jeigu žinotų, jog jie nepratęs giminės. 

Be to, patinai tokiu būdu rizikuoja, kad patelės pernelyg dažnai girdės skleidžiamus garsus ir galiausiai tai joms atsibos. Kodėl patinai nepaiso to ir vis tiek skleidžia apgaulingus viliojančius garsus, mokslininkai nežino, tačiau mėgins išsiaiškinti ateities tyrimais.

Šaltinis: BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.