Ar puodelio spalva turi įtakos kavos skoniui? Atsakymas įdomus

Jeigu esate įpratę kiekvieną rytą išgerti kavos puodelį, greičiausiai šį ritualą atliekate naudodami savo mylimą puodelį. Tačiau vienas Australijos mokslininkas nusprendė išsiaiškinti, ar puodelio spalva lemia paties gėrimo skonį. Pasirodo, kad puodelio spalva turi didesnę įtaką kavos skoniui, nei įsivaizduojate.

 Kai dalyviai savo latte gėrė iš balto puodelio, kavos skonį jie įvertino kaip intensyvesnį, nei geriant iš skaidraus puodelio.<br> 123RF nuotr.
 Kai dalyviai savo latte gėrė iš balto puodelio, kavos skonį jie įvertino kaip intensyvesnį, nei geriant iš skaidraus puodelio.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2017, 10:21 AM

Žurnale „Flavour“ išspausdintame straipsnyje George‘as Van Doorn‘as pasakoja, kad idėja tyrimui kilo po to, kai kavinėje dirbanti barista pasakė, kad kai kava geriama iš balto keramikinio puodelio, jos skonis yra kiek kartesnis, nei ją geriant iš permatomo stiklinio puodelio.

G. Van Doornas nusprendė išsiaiškinti, ar baristos žodžiuose yra bent krislelis tiesos. 36 eksperimento dalyviai gavo po tris puodelius: baltą, mėlyną ir skaidrų. Tuomet jiems buvo duota atsigerti latte kavos iš kiekvienos spalvos puodelio. Galiausiai, dalyvių buvo paprašyta įvertinti viską – nuo aromato intensyvumo iki saldumo, kartumo bei kokybės. Pasirodo, kad puodelio spalva pakeitė dviejų rodiklių suvokimą – intensyvumą ir saldumą.

Kai dalyviai savo latte gėrė iš balto puodelio, kavos skonį jie įvertino kaip intensyvesnį, nei geriant iš skaidraus puodelio. Kodėl taip yra? G. Van Doornas šioje vietoje pateikia kelias hipotezes.

Jis pirštu duria į senesnius tyrimus, kurie rodo, kad kontrastas yra itin svarbus veiksnys, nulemiantis skonio suvokimą. Vienas prieš tai atliktas tyrimas parodė, kad ant baltos lėkštutės pateikta braškinė želė turėjo 15% intensyvesnį skonį, nei ant juodos lėkštutės pateikta lygiai tokia pati želė. Taigi, geriant rudą kavą iš balto puodelio, kontrastas tampa didesnis, ir mūsų skonio intensyvumo suvokimas pasikeičia.

O kaipgi pasirodė skaidrus puodelis? Skanautojai pranešė, kad kava iš tokio puodelio buvo saldesnė, nei iš balto puodelio, ir ne tokia intensyvi.

Nepaisant to, kad šis tyrimas buvo gana paprastas ir nesudėtingas, jis parodo, kaip stipriai susiję yra mūsų jausmai – mūsų akys vaidina itin svarbų vaidmenį suvokiant tai, ką valgome ir geriame. O šio tyrimo išvada – kai kitą kartą namuose gersite kavą, venkite skaidrių puodelių!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.