Sudaužė mitą, kiek iš tiesų vorų netyčia suvalgome miegodami

Prieš keletą metų internete pasklido netikras faktas, kad kiekvienas žmogus per metus miegodamas suvalgo aštuonis vorus. Žmonės, žinoma, faktų jau seniai nebetikrina, todėl pasibaisėję intensyviai dalinosi šiuo mitu. Vėliau paaiškėjo, kad jis neturi jokio pagrindo, tačiau žmonės vis tiek mano, kad bent porą vorų per gyvenimą tikriausiai miegodami praryja – juk jų mūsų namuose tiek daug? Tad koks skaičius būtų arčiau tiesos?

Vorams mes esame dar mažiau įdomi detalė nei koks medis – nes ant medžių bent jau veisiasi vabzdžiai, o žmonės tuo tarpu yra visiškai švarūs ir ant savęs maisto vorams įprastai neturi.<br> 123RF nuotr.
Vorams mes esame dar mažiau įdomi detalė nei koks medis – nes ant medžių bent jau veisiasi vabzdžiai, o žmonės tuo tarpu yra visiškai švarūs ir ant savęs maisto vorams įprastai neturi.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-21 13:58, atnaujinta 2017-11-21 14:02

Taigi, mes žinome, kad aštuonių vorų mitas tik tiek ir tėra – išsigalvota nesąmonė. Tačiau žinome ir dar kelis faktus: žmonės miega išsižioję, kambaryje dažnai yra daug smulkių vorų, žmogaus įkvėpimas yra pakankamai stiprus, kad įtrauktų smulkius voragyvius, jei jie kybo kur nors netoliese. Taigi, atrodo, per savo gyvenimą tikrai bent kelis vorus miegodami galime praryti.

Biologas ir vorų specialistas Billas Shearas tikina, kad žmonės yra tokie dideli, kad vorams yra tik aplinkos dalis. Panašiai kaip koks akmuo ar medis mums, tik vorams mes esame dar mažiau įdomi detalė nei koks medis – nes ant medžių bent jau veisiasi vabzdžiai, o žmonės tuo tarpu yra visiškai švarūs ir ant savęs maisto vorams įprastai neturi.

B.Shearas taip pat patvirtina ir dar vieną tiesą – mūsų lovose taip pat vorai neturi jokių reikalų. Kambariuose gyvenantys vorai įprastai medžioja skraidančius vabzdžius, kurių lovose, kuriose reguliariai miega žmonės, nėra. Galiausiai ir drėgnose mūsų burnose vorams nėra ką veikti. Kambaryje ir taip šilta, o į „vėjuotą“ žmogaus burną vorui tiesiog nėra ko lįsti.

Tai kiek vorų per savo gyvenimą suvalgo vidutinis pasaulio gyventojas? Ne tiek jau mažai – Kambodžoje, Kinijoje ir kai kuriose kitose Azijos valstybėse vorai yra laikomi delikatesu. Jų galima įsigyti gatvėse – aliejuje kepti tarantulai parduodami ant pagaliuko – kad būtų galima gardžiuotis šiuo patiekalu tiesiog einant į darbą ar tvarkyti kokių nors reikalų.

Tačiau jei kalbėtume apie vorų valgymą miegant, skaičius būtų labai mažas – tam, kad netyčia suvalgytumėte vorą, turi sutapti labai daug neįprastų aplinkybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas yra vatnikai ir kiek jų?