Nustebsite: karvės irgi turi akcentą

Akcentas yra tarimo ypatumas, būdingas tarmiškai arba ne sava kalba kalbančiam žmogui. Lietuvoje savo tarmę turi keturi kraštai, o Vokietijoje – dar daugiau. Bet ar akcentą turi tik žmonės? Ar niekada nesusimąstėte, kad gyvūnai iš įvairių šalių gali skleisti garsą skirtingu akcentu? Jei tokia mintis jums galvoje kirba jau kurį laiką – vadinasi ne veltui.

Lloyd Green iš Glastonburio, Anglijos, teigia, kad daug laiko praleidžia su savo karvėmis ir dėl to pastebėjo, jog jos tikrai mūkia Somerseto akcentu. <br> 123RF nuotr.
Lloyd Green iš Glastonburio, Anglijos, teigia, kad daug laiko praleidžia su savo karvėmis ir dėl to pastebėjo, jog jos tikrai mūkia Somerseto akcentu. <br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2018, 7:15 AM

Gyvūnų lingvistikos tyrimas parodė, kad karvės mūkia skirtingais akcentais, būdingais tik tam tikrai konkrečiai bandai. Londono universiteto fonetikos profesorius Johnas Wellsas sumanė ištirti šalies ūkininkų teiginius, kad jų žalmargės mūkia vietiniu akcentu.

Lloydas Greenas iš Glastonburio (Anglijos) teigia, kad daug laiko praleidžia su savo karvėmis, ir todėl pastebėjo, jog jos tikrai mūkia Somerseto akcentu. Vyras sako, kad kalbėjo ir su kitais ūkininkais, kurie pastebėjo panašias tendencijas savo bandose.

Profesorius J.Wellsas patvirtino šiuos ūkininkų teiginius. Jis sako, kad šis reiškinys yra patikrintas ir su paukščiais. Jau seniau buvo išsiaiškinta, kad tos pačios rūšies paukščiai čiulba skirtingai skirtinguose, net ir tos pačios šalies, regionuose. Anot profesoriaus, galvijų bandose galima susidurti su daugybe skirtingų akcentų, kurie skiriasi kiekvienoje jų grupėje.

„Kai žmonės mokosi kalbėti, jie išmoksta tarmę, kuria kalba tėvai. Lygiai taip pat vyksta ir su karvėmis bei jų mūkimu“, – teigia lingvistikos ekspertė iš Vakarų Anglijos universiteto Jeanine Treffers-Daller.

Šis tyrimas praplėtė žmonių suvokimą apie galvijus bei jų pasaulį. Šios žinios papildo senesnius tyrimus, kurių metu buvo išsiaiškinta, kad dėl streso karvės ima elgtis lesbietiškai, o taip pat kad karvės formuoja ilgalaikes draugystes bei įsimena nuoskaudas.

Parengta pagal The Register"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.