Keisti faktai, kurių dauguma nežino apie Vincento van Gogho karjerą

Tarp 1881 metų lapkričio mėnesio ir 1890 metų liepos mėnesio Vincentas van Goghas nutapė beveik 900 paveikslų. Po savo mirties jis tapo vienu žymiausių dailininkų pasaulyje. V. van Gogho darbai pavergė milijonus meno mylėtojų širdžių visame pasaulyje, o taip pat privertė pripažinti jo darbus ir tuos, kurie menu iki tol visai nesidomėjo.

 Iki pat šiol niekas nežino ir vis dar spėlioja, kuris paveikslas buvo paskutinysis V. van Gogho darbas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Iki pat šiol niekas nežino ir vis dar spėlioja, kuris paveikslas buvo paskutinysis V. van Gogho darbas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2018, 3:21 PM, atnaujinta Nov 6, 2018, 3:22 PM

Kaip jau supratote, V. van Goghas dirbo itin dideliu tempu, o tai, žinoma, reikalauja lėšų. Be to, tai jam neleido susirasti kito pajamų šaltinio, todėl kėlė fizinį ir psichinį stresą. Galbūt to nežinojote, tačiau paveikslų tapymas yra gana sunkus darbas fiziškai. Nepaisant to, dalininkas buvo atkaklus.

V. van Goghas tvirtai tikėjo, kad norint būti puikiu dailininku, pirmiausiai būtina išmokti piešti, o tik po to suteikti piešiniui spalvas. Ilgainiui dailininkas puikiai įvaldė piešimą ir jo paveikslai įgavo vis daugiau spalvų. Galiausiai, vienu įsimintiniausių V. van Gogho kūrybos bruožų tapo drąsus spalvų naudojimas.

Maždaug likus metams iki jo mirties, vyras išpranašavo, kad ateityje gims dailininkas, kuris žinos, kaip panaudoti spalvas, kaip niekas kitas šiame pasaulyje -o tai taps ateities tapyba.

Savo karjeros metais V. van Gogas niekada netapo žinomu dailininku ir gyveno skurdžiai, vos sudurdamas galą su galu. Per savo gyvenimą dailininkas pardavė vos vieną paveikslą – „The Red Vineyard“. Ši paveikslą jis pardavė Briuselyje už 400 frankų, likus vos keliems mėnesiams iki savo mirties.

V. van Goghas mirė sulaukęs vos 37 metų amžiaus. Taip baigėsi jo dailininko karjera, tačiau palikimas – nutapyti paveikslai – įkvėpė visą pasaulį ir jis imtas laikyti didžiu dailininku.

Praėjus savaitei po V. van Gogho mirties, jo brolis Theo parašė laišką seseriai Elizabeth, kuriame užsiminė, kad V. van Gogho paveikslai padarys jį žymiu dailininku.

Iki pat šiol niekas nežino ir vis dar spėlioja, kuris paveikslas buvo paskutinysis V. van Gogho darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.