Smurtas Antarktidoje: ar tiesa, kad pralaimėjęs šachmatų partiją, rusas nužudė kitą rusą?

Nusikaltimai Antarktidoje yra palyginti reti – nes nėra daug žmonių, prieš kuriuos būtų galima įvykdyti nusikaltimą, o pingvinams taikomų teisės aktų, kuriais būtų galima juos nubausti už baisius nusikaltimus, nėra, juokauja „IFL Science“.

 Pasak kelių šaltinių, vienas nelaimingas incidentas tarp dviejų sovietų mokslininkų baigėsi tuo, kad visai tyrimų stočiai buvo uždrausta žaisti šachmatais.<br> 123rf iliustr.
 Pasak kelių šaltinių, vienas nelaimingas incidentas tarp dviejų sovietų mokslininkų baigėsi tuo, kad visai tyrimų stočiai buvo uždrausta žaisti šachmatais.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2023, 10:54 PM

Tačiau vis dėlto dėl itin monotoniško ir izoliuoto gyvenimo žemyno mokslinių tyrimų stotyse būta kelių incidentų. Tarp jų – 1984 metais, kai vienas Argentinos mokslininkų grupės narys padegė savo tyrimų stotį, kad jam nereikėtų likti žiemoti – ir 1996 m. JAV bazėje tarp darbuotojų įvykęs mūšis plaktukais.

O pasak kelių šaltinių, dar vienas nelaimingas incidentas tarp dviejų sovietų mokslininkų baigėsi tuo, kad visai tyrimų stočiai buvo uždrausta žaisti šachmatais.

Pasakojama, kad 1959 m. Rusijos stotyje „Vostok“ vienas mokslininkas, „pralaimėjęs šachmatų partiją, išsikraustė iš proto ir kirviu užmušė savo priešininką“. Kai kurių šaltinių teigimu, dėl to Sovietų Sąjunga (o vėliau ir Rusija) uždraudė žaidimus Antarktidoje ar net ir kosmose – dėl panašaus lygio izoliacijos.

Nors šia istorija tiki kai kurie mokslinių tyrimų stotyse dirbantys žmonės, ji turi vadinamosios miesto legendos požymių. Incidento detalių yra nedaug, o kai kuriose versijose auka yra sužeista, bet ne miršta. Taip pat nėra tiesa ir tai, kad šachmatai kosmose buvo uždrausti – o viena partija, kaip žinia, buvo žaidžiama tarp rusų astronauto ir „Žemės atstovų“ Žemėje, per radiją.

2018 m. žiniasklaida pranešė apie panašų incidentą, kai 55 metų elektros inžinierius Sergejus Savickis Bellingshauzeno tyrimų stotyje peiliu sužalojo 52 metų suvirintoją Olegą Beloguzovą.

Pasak tuometinės bulvarinės spaudos, incidentas įvyko dėl to, kai O.Beloguzovas kelis kartus piktybiškai atskleidė S.Savickio skaitomų knygų siužetų pabaigas, šiam dar nespėjus knygų perskaityti. Šis incidentas taip pat turi miesto legendos atspalvių, ir nors pats incidentas tikrai įvyko, paaiškėjo, kad detalės apie tyčinį knygų siužetų atskleidimą yra nepatikrintos ir greičiausiai melagingos. S.Savickis turėjo psichikos sveikatos problemų, o AP nurodė tik „įtampą uždaroje erdvėje“.

Na ir dar vienas faktas, paneigiantis uždraustų šachmatų mitą – 1978 m. Antarktidoje vyko penkis mėnesius trukęs sovietų mokslininkų šachmatų čempionatas. Tad atrodo mažai tikėtina, kad vos keliais dešimtmečiais anksčiau šachmatai dėl visų tariamų žmogžudysčių šachmatai būtų buvę uždrausti.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024