Prognozuoja, kada žmonija pasieks nemirtingumą: tai jau netolimoje ateityje

Futurologas Ray Kurzweilas nustatė labai konkrečius terminus, kada žmonija pasieks nemirtingumą, o dirbtinis intelektas (DI) – singuliarumą. Jei jo prognozės pasitvirtins, tereikės išlaukti ateinančius septynerius metus, kad turėtume galimybę gyventi amžinai, rašo „Live Science“.

Futurologas Ray Kurzweilas nustatė labai konkrečius terminus, kada žmonija pasieks nemirtingumą, o dirbtinis intelektas (DI) – singuliarumą. Jei jo prognozės pasitvirtins, tereikės išlaukti ateinančius septynerius metus, kad turėtume galimybę gyventi amžinai.<br>123rf iliustr.
Futurologas Ray Kurzweilas nustatė labai konkrečius terminus, kada žmonija pasieks nemirtingumą, o dirbtinis intelektas (DI) – singuliarumą. Jei jo prognozės pasitvirtins, tereikės išlaukti ateinančius septynerius metus, kad turėtume galimybę gyventi amžinai.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 12:49 PM

R.Kurzweilas turi pasitvirtinusių technologijų prognozių: 1990 m. jis teisingai numatė, kad iki 2000 m. kompiuteris įveiks pasaulio šachmatų čempionus, kad atsiras nešiojamieji kompiuteriai ir išmanieji telefonai, kad bus pereita prie daugiau belaidžio ryšio technologijų, ir numatė interneto išpopuliarėjimą anksčiau, nei tai tapo akivaizdu visiems.

2010 m. jis netgi peržiūrėjo savo paties 20 metų senumo prognozes, norėdamas sužinoti, kaip jos pasiteisino. Straipsnyje jis teigia, kad iš 147 prognozių, kurias jis 1990 m. pateikė apie metus iki 2010 m., 115 pasirodė esančios „visiškai teisingos“, dar 12 buvo iš esmės teisingos ir tik 3 buvo visiškai klaidingos.

Taigi, nors teiginiai apie nemirtingumą yra labai drąsūs, jų nereikėtų atmesti iš karto.

„2029 m. yra nuosekli data, kurią esu numatęs, kada dirbtinis intelektas išlaikys Tiuringo testą ir pasieks žmogaus intelekto lygį, – 2017 m. „Futurism“ sakė R.Kurzweilas. – 2045 m. pasieksime singuliarumą, kai savo efektyvų intelektą padauginsime milijardus kartų, susijungdami su mūsų sukurtu intelektu.“

Kalbant apie nemirtingumą, R.Kurzweilas tiki, kad iki 2030 m. galėsime „pailginti žmogaus gyvenimo trukmę kasmet daugiau nei metais“. Dalis to – pati pažanga singuliarumo link po 15 metų – pasireikš tuo, kad mūsų kraujotaka tekės nanobotai, kurie atliks „remontą“ ir sujungs mūsų smegenis su debesija. Kai tai įvyks, galėsime siųsti vaizdo įrašus tiesiai iš savo smegenų ir kurti atsargines atminties kopijas.

R.Kurzweilas mano, kad singuliarumo reikia ne bijoti, o tobulinti žmones, kad galiausiai taptume „panašūs į dievus“.

„Mes būsime linksmesni, būsime seksualesni, geriau mokėsime išreikšti meilę“, – sakė jis 2015 m.

Nanobotai jau buvo naudojami vaistams pristatyti į smegenų auglius, tačiau kol kas sunku įsivaizduoti, kaip per septynerius metus pasieksime šį tašką. Tik laikas parodys, ar jis teisus, rašo „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.