Kiek jūsų katei iš tikrųjų metų?

Visada buvo sakoma, jog vieneri šuns metai, lygūs septyneriems žmogaus metams – tačiau labai mažai kalbama apie tai, kaip apskaičiuoti kačių gyvenimo trukmę. Kai kas sako, kad ta pati taisyklė galioja ir katėms, tačiau mokslas to nepatvirtina, rašo „Daily Mail“.

Ekspertai teigia, kad katės sensta skirtingais tempais, priklausomai nuo to, kokio amžiaus jos yra.<br>123rf nuotr.
Ekspertai teigia, kad katės sensta skirtingais tempais, priklausomai nuo to, kokio amžiaus jos yra.<br>123rf nuotr.
Ekspertai teigia, kad katės sensta skirtingais tempais, priklausomai nuo to, kokio amžiaus jos yra.<br>„Daily Mail“ iliustr.
Ekspertai teigia, kad katės sensta skirtingais tempais, priklausomai nuo to, kokio amžiaus jos yra.<br>„Daily Mail“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 2, 2023, 9:16 AM

Ekspertai teigia, kad taip yra todėl, kad katės sensta skirtingais tempais – priklausomai nuo to, kokio amžiaus jos yra.

Pradžioje katės sensta daug greičiau nei žmognės, tačiau su amžiumi šis procesas sulėtėja.

Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad, kai katei yra mėnuo, tikrasis jos amžius yra artimas šešiems žmogaus mėnesiams.

Tačiau vos po 60 dienų katės amžius prilygsta ketverių metų žmogaus amžiui.

Toks spartus senėjimas tęsiasi kas mėnesį: 4 mėnesių katė sulaukia 5,5 metų, 5 mėnesių – 8,5 metų, 6 mėnesių – 11,5 metų. Bet tada senėjimas sulėtėja tiek, kad sulaukus 12 mėnesių, tikrasis katės amžius yra tik 16 metų.

Tačiau katės amžius gali būti apskaičiuojamas ir šiek tiek kitaip.

Pirmieji dveji metai yra labai panašūs – 12 mėnesių katė yra 16 metų amžiaus, dvejų metų – 21 metų amžiaus, o vėliau kiekvieni papildomi žmogaus metai sudaro ketverius „katės metus“.

Pavyzdžiui, trejų metų katės tikrasis amžius būtų 25 metai, ketverių – 29 metai, o penkerių – 33 metai.

„Vienerių metų katė fiziologiškai panaši į 16 metų žmogų, o dvejų metų katė – į 21 metų žmogų, – teigia Cornellio universiteto Veterinarijos koledžo specialistai. – Kiekvienais vėlesniais metais kiekvieni katės metai yra verti maždaug ketverių žmogaus metų.“

Pagal šią formulę 10 metų katė pagal amžių yra panaši į 53 metų žmogų, 12 metų katė – į 61 metų žmogų, o 15 metų katė – į 73 metų žmogų.

Katės amžius gali būti nustatomas ištyrus jos dantų būklę. Tokiu atveju kačiukams vertinamas dantų augimo mastas, o vyresnėms katėms veterinarijos gydytojai tikrina dantų nusidėvėjimą. Tada naudojamos sudėtingos diagramos, pagal kurias ši informacija paverčiama tikruoju katės amžiumi.

Tačiau reikia atsižvelgti ir į kitus veiksnius. Svarbiausia atkreipti dėmesį į tai, kaip keičiasi jūsų augintinio kailis: jaunų kačių kailis yra švelnus ir minkštas, o vyresnių kačių kailis būna storesnis, šiurkštesnis, su pilkomis dėmėmis.

Vyresnės katės taip pat gali būti kaulėtesnės, turėti papildomai kabančios odos ar išsikišusias mentes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.