Pasaulį išvydo akimis valdomas kompiuteris

Milijonai žmonių, kenčiančių nuo įvairių ligų, kurios apsunkina jų judėjimą, netrukus galės valdyti savo kompiuterius akimis, rašo „farsnews.com“. Tokią galimybę jiems suteiks naujas tam skirtas prietaisas. Naujasis prietaisas veikia būtent ten, kur žiūri juo besinaudojančio žmogaus akys. Įrenginys reaguoja į akių judesius, todėl kompiuterio ekrane juo keliauti galima visai kaip tradicine pelyte.

Kompiuterius nuo šiol valdyti bus galima ir akimis.<br>www.itnaujienos.lt
Kompiuterius nuo šiol valdyti bus galima ir akimis.<br>www.itnaujienos.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Gytis Bielskus

Jul 16, 2012, 8:16 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:34 AM

Šią technologiją sudaro akių sekimo prietaisas ir išmani programinė įrangą, kuri liepos 13 dieną buvo pristatyta „IOP Publishing's“ žurnale „Neural Engineering“. Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkai pademonstravo šio įrenginio veikimą pasitelkę grupę žmonių, kurie žaidė klasikinį kompiuterinį žaidimą „Pong“ nenaudodami jokių rankinių prietaisų. Be to, ši naujovė leis nenaudojant rankų naršyti internete ir rašyti elektroninius laiškus.

„GT3D“ prietaisą sudaro dvi greitos žaidimų konsolių kameros, sujungtos su specialiais akiniais. Kameros nuolat fiksuoja akių darbą ir pagal užfiksuotus vaizdus nustato į kurią vietą nukreiptas žvilgsnis. Šie kadrai suteikia galimybę nukreipti kompiuterio darbą būtent į tas vietas, į kurias žiūrima.

Dar įspūdingesnė galimybė – fiksuoti žvilgsnį trimatėje erdvėje. Pasitelkus kadrus nustatoma, kiek toli žvelgiama. Manoma, kad tai bus pritaikyta elektroninių vežimėlių ir rankų protezų valdyme. Tereiks pažiūrėti į tą vietą, kurią nori pasiekti, ar į objektą, kurį nori paimti.

Demonstruojant žvilgsnio sekiklio efektyvumą, buvo naudojamas jau minėtas video žaidimas „Pong“. Šiame žaidime eksperimento dalyvis, naudodamasis tik akimis, judino lazdą, kuria buvo mušinėjamas po visą ekraną lakstantis kamuoliukas.

Imperatoriškojo bioinžinerijos departamento neurotechnologas dr. Aldo Faisal'as (Aldo Faisal) džiaugėsi, kad šeši eksperimento dalyviai, iki tol niekada nenaudoję savo akių valdymo signalams duoti, pasiekė gerus rezultatus. Priprasti prie naujojo žaidimo valdymo būdo jiems tereikėjo dešimties minučių.

Šis komerciškai perspektyvus prietaisas naudoja tik vieną vatą energijos. Duomenys perduodami bevieliu Wi-Fi tinklu ar USB laidu į bet kurį kompiuterį su „Windows“ ar „Linux“ operacinėmis sistemomis.

„GT3D“ suteikia galimybę ant norimo objekto paspausti naudojant akis, o ne spaudžiant įprastą pelytės klavišą. Iš pradžių šią problemą bandyta įveikti naudojant akių mirksnius. Kadangi akių mirksėjimas yra natūralus ir nuolat besikartojanti veiksmas, jį teko pakeisti į vienos akies mirktelėjimą.

„Mes sukūrėme trimatę akių veiklos sekimo sistemą, kuri yra šimtus kartų pigesnė už jau esamas komercines sistemas. Taip pat sukūrėme realiu laiku mintimis valdomą vartotojo sąsają, kuri negalią turintiems asmenims padės kompiuteriu naudotis sklandžiau ir greičiau, nei tai būtų daroma jau egzistuojančiomis technologijomis, kurios taip pat yra tūkstančius kartų brangesnės,“ – džiaugėsi daktaras Faisal'as. „Tai kukli naujovė, kuri padės kuriant išmanesnę programinę ir techninę įrangą skirtą visiems pasaulio žmonėms, nepaisant jų sveikatos būklės“ - pridūrė jis.

www.itnaujienos.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.