„Google Street View“ padės medžioti mokesčių vengiančius turto savininkus

Aiškėja, kodėl kai kurie valdininkai taip aršiai mėgino priešintis „Google Street View“ programai Lietuvoje. Matyt, jau tada spėjo, kad keliaudami kompiuterio ekrane po virtualią Lietuvą žmonės gali aptikti ne vieną nelegalią pilaitę paežerėje ar rūmais virtusį garažą.

O štai visokie nameliai, vilos ir pilaitės prie ežeriukų gali sudominti.<br>Google
O štai visokie nameliai, vilos ir pilaitės prie ežeriukų gali sudominti.<br>Google
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Feb 8, 2013, 6:21 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:47 AM

Valstybinė mokesčių inspekcija šiuos nuogąstavimus patvirtino – pranešta, kad „Google Street View“ bus pasitelkta kaip viena priemonių, padėsiančių nustatyti tikrąją įtarimus keliančio nekilnojamojo turto vertę.

„Viena iš problemų, kad matome tik nekilnojamojo turto registro duomenų įrašus ir visiškai neaišku, koks už viso to slepiasi turtas.

Ar būtent jis deklaruotas. Taigi, „Google Street View“ galėsime naudoti kaip papildomą priemonę vykdydami nutolusių objektų tyrimą – atlikti išankstinę objekto apžiūrą sutaupydami ir laiko, ir priemonių“, – technologijos privalumus aiškino Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Jei išvydę artėjantį „Google“ automobilį nesuskubote savo pilaitės užmaskuoti, dabar ją paslėps nebent buldozeris. 

Kaip tuomet su tais pažadais, kad „Google Street View“ nelįs į nuosavą erdvę, nefiksuos namų kiemų ir nepageidaujamo turto?

„Mes lygiai taip pat į asmeninę erdvę nesikišame. Matysime tiek pat, kiek matytume privažiavę mašina. Tai tiesiog papildoma tyrimo priemonė ir nieko daugiau.

Juk pirmiausia taikydami tam tikrus kriterijus atrenkame asmenis, kurie kelia įtarimų, nes jų turimas turtas neadekvatus pajamoms.

Atlikdami vertinimus, ar tikrai verta pradėti patikrinimą, galėsime vizualiai pamatyti, kaip tas turtas atrodo. O patekti į patalpas ar panašūs dalykai bus galimi, kaip ir dabar – tik įforminus reikiamus sprendimus“, – sakė A. Klerauskas.

Nelegalių pilių savininkams lieka paskutinis šansas – pasinaudoti „Google“ suteikiama galimybe sulieti tam tikrus vaizdus, jei jie nepatinka ten užfiksuotiems žmonėms. 

„Google“ savo privatumo nuorodose aiškiai rašo: „Suteikiame lengvai prieinamus įrankius, leidžiančius naudotojams pateikti užklausą dėl papildomo vaizdo, kuriame yra naudotojas, jo šeima, automobilis arba namai, suliejimo.“

Tačiau ir tokios priemonės nebepadės pasislėpti nuo šiuolaikinių technologijų tikrų savo šalies patriotų ir tiesiog sąžiningų piliečių rankose. Paklaustas, ar paprasti piliečiai, „Google Street View“ aptikę kokią nelegalią pilį, galės apie tai pranešti mokesčių inspekcijai, A. Klerauskas užtikrino, kad su džiaugsmu priims bet kokią pagalbą: „Siūlyčiau ir kitą priemonę, kurią mes sukūrėme praėjusių metų viduryje. Tai programėlė „Pranešk“ išmaniesiems telefonams, kuri suteikia galimybę daryti pažeidimo nuotrauką ir siųsti ją mums.

Visada raginame, kad apie visus įtarimus, jog nesumokėti mokesčiai, mums būtų pranešta. Ar mokesčių inspekcijos telefonu 1882, ar per aplikaciją. „Google Street View“ nėra jokia išskirtinė priemonė. Tiesiog pasitelkiame visus galimus būdus, kad kovotume su mokesčių vengimu.“

Eime į „Google Street View“ pasidairyti aplink Lietuvos ežeriukus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.