Ar planšetės pakeis televizorius?

Kaip keičiasi laikai! Jei teko neseniai kada lankytis ligoninėje (tikėkime – ne dėl sveikatos rūpesčių), tai veikiausiai pastebėjote, kad ant dažnos spintelės šalia sveikstančiojo lovos guli ne apšiurusi knyga iš apyskurdės ligoninės bibliotekos, o nešiojamasis kompiuteris. Kai kada – ir planšetė. Naujienų svetainės, televizijos transliacijos per internetą ir ypač filmai – puikus būdas vakarais leisti laiką ir pamiršti asmenines negandas.

Mes vis daugiau vaizdo turinio gauname ir matome ne televizoriaus, o kompiuterio, telefono ir planšetės ekranuose.
Mes vis daugiau vaizdo turinio gauname ir matome ne televizoriaus, o kompiuterio, telefono ir planšetės ekranuose.
Daugiau nuotraukų (1)

Džiugas Paršonis

2013-03-27 09:56, atnaujinta 2018-03-09 06:34

Prisiminiau „televizinį“ kompiuterių vaidmenį šiame kontekste, nes pačiam neseniai teko lankytis ligoninėje ir pastebėti šią akivaizdžią technologinę transformaciją. Žmonių namuose ją pastebėti sudėtingiau, bet ji neabejotinai vyksta – mes vis daugiau vaizdo turinio gauname ir matome ne televizoriaus, o kompiuterio, telefono ir planšetės ekranuose.

Planšetė šiuo atveju yra labai patogus aparatas. Patogesnė už kompiuterį, nes neturi klaviatūros ir nereikalauja laidų (gali visą vakarą žiūrėti filmus „iPad“ ekrane ir nepritrūkti akumuliatoriaus energijos). Įspūdingesnė už telefoną, nes ekranas yra gerokai didesnis. Jei jis nelabai toli nuo akių (30-50 cm), tai matomas plotas yra dar didesnis nei didžiojo svetainės televizoriaus ekrane.

Naršyklė parūpina planšetei nesibaigiantį srautą naujienų reportažų ir kai kurias televizijos programas, kurios transliuojamos tiesiogiai per internetą. Kai kurios televizijos jau suskato ir savo programėles išleisti, kad vartotojas vienoje vietoje turėtų ir TV programą, ir laidų priminimus, ir pačią transliaciją. O kai naujienų ar serialų pasisotiname, galime žiūrėti filmus.

Yra keli būdai žiūrėti filmus „iPad“ ekrane. Paprastai pasirenkame pagal biudžetą ir pageidavimus. Galima filmų įsigyti tiesiai iš „iTunes App Store“. Lietuviškai įgarsintų nelabai daug, bet vaikiškų (na gerai jau – visai šeimai) esama: „Žaislų istorija 3“, „Ratai 2“. Pirkti filmus brangoka – HD kokybės pilnametražis filmas gali išgraužti piniginėje veik 17 eurų skylę, bet filmus galima ir nuomoti: gauti galimybę juos peržiūrėti nepasiliekant failo. Kuklesnės SD raiškos (bet tinkamos planšetei ar telefonui) filmas kainuos 3 eurus be cento. Tai kiek daugiau nei 10 litų – gal ne pats pigiausias variantas, bet ko gero pats patogiausias.

Kitas variantas pravers tiems, kas turi dideles DVD kolekcijas, tačiau norėtų filmus žiūrėti patogiau nei sėdėdami priešais kompiuterio ekraną. Galbūt lovoje?

Aš tokiais atvejais naudoju nemokamą programėlę „Air Video Free“. Ši programėlė yra tarsi virtualus ekranas kompiuteryje turimų filmų peržiūrai. Savo „iMac“ man tereikia įdiegti nemokamą „Air Video Server“ programą ir tuojau pat galiu visus filmus žiūrėti planšetės ekrane. Didelis privalumas – nereikia užsiimti filmų konvertavimu ir jų įkėlimu į mano „iPad“. Kas tai bandė, žino, kad reikia daug laiko ir kantrybės. Su „Air Video“ nieko iš kompiuterio kelti nereikia – filmai paleidžiami kompiuteryje, bet vaizdas matomas planšetės ekrane. Vietinio tinklo spartos visiškai pakanka labai geros kokybės vaizdui. Patikrinta – veikia!

Žinoma, toks žiūrėjimas (vakarais lovoje prieš miegą...) yra kiek ribotas. Visi filmai „dingsta“, vos tik palieki vietinį tinklą arba išjungi kompiuterį. Taigi leidžiantis į ilgą kelionę filmų atsargą verta turėti pačioje planšetėje. Didelės kainos? „App Store“ „medžiotojams“ kainos nebaisios! Kitame rašinyje papasakosiu, kaip milžiniškoje „Apple“ programų, filmų, muzikos, knygų ir kito turinio parduotuvėje atrasti geriausias kainas arba prisirinkti perliukų visiškai už dyką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.