„Apple“ įkūrėjas S. Wozniakas lietuvius mokys kūrybiškumo

Naujų technologijų plėtrai įgavus iki šiol neregėtą pagreitį, atrodo, jog viskas, ką galima išrasti, jau išrasta, o tuos išradimus beliko tik patobulinti. Tačiau norint tapti išskirtiniu produktu rinkoje, reikia eiti dar nepramintu keliu. Būtent apie kūrybiškumo svarbą technologijų ir inovacijų pasaulyje progreso konferencijoje „Login 2013“ penktadienį dalysis vienas iš kompanijos „Apple“ įkūrėjų – Steve‘as Wozniakas.

S. Wozniakas į Lietuvą atvyko ne pirmą kartą. Penktadienį jis skaitys paskaitą apie kūrybiškumą.
S. Wozniakas į Lietuvą atvyko ne pirmą kartą. Penktadienį jis skaitys paskaitą apie kūrybiškumą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2013, 10:27 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:00 AM

S. Wozniakas spėja, jog artimiausioje ateityje didžioji inovacijų banga kils iš ten, iš kur niekas nesitiki – iš jaunų vizionierių, kurie nėra supančioti korporacijų reglamentais, ir kurie dar nežino, ką jie turi pasiekti.

Kalbėdamas apie kūrybiškumą inovacijose, Silicio slėnio legenda S. Wozniakas pabrėžia, jog kūrėjai kiekviename žingsnyje turi mažiau galvoti apie naudą ar pelną, bet daugiau gilintis, ko žmonėms reikia iš technologijų, ir pradėti nuo smulkiausių detalių. Ne mažiau svarbu – nenuleisti rankų, nes inovacijų sėkmė slypi nuolatiniame ieškojime.

Juk 1976 m. pasaulį pasiekęs pirmasis S. Wozniak’o kūrinys – asmeninis kompiuteris „Apple I“ sulaukė daugybės žmonių kritikos. Tačiau atkaklūs „Apple“ kūrėjai nenuleido rankų ir po metų, į rinką išleido antrąjį savo technologinį išradimą – „Apple II“, tapusį šios kompanijos tramplinu į technologijų olimpą.

Šis kompiuterių genijaus vizitas mūsų šalyje – ne pirmasis. S. Wozniakas Lietuvoje lankėsi 1994-aisiais, kai į patalpas Raitininkų gatvėje Vilniuje persikėlė Š. Marčiulionio krepšinio akademija. Tuomet verslininkas akademijai dovanų atgabeno „Apple“ kompiuterių.

Lietuvos krepšinio legenda Šarūnas Marčiulionis su S. Wozniaku bendrauja kone du dešimtmečius. Jųdviejų keliai susikirto dešimtojo dešimtmečio pradžioje, kai lietuvis žaidė NBA klube „Golden State Warriors“, o S. Wozniakas stebėjo visas ekipos rungtynes.

Įkūrė „Apple“

„Apple“ gimtadienis – 1976 m. balandžio 1-oji. Tą dieną S. Wozniakas, Steve‘as Jobsas ir Ronaldas Wayne‘as pasirašė kompanijos steigimo sutartį. Tiesa, po vienuolikos dienų pastarasis pasitraukė ir už turėtų 10 proc. „Apple“ akcijų gavo 800 JAV dolerių. 

S. Wozniako kelias „Apple“ link prasidėjo nuo dar vaikystėje įsižiebususios meilės elektronikai ir mokslui.

Viename interviu S. Wozniakas, paklaustas, kaip susidomėjo technologijomis ir mokslu, sakė, kad susidomėjimą lėmė knygos apie Tomą Sviftą, kuriose pasakojamos istorijos apie vaikiną, galintį sukurti bet ką. Be to, meilę mokslui ir elektronikai kurstė ir inžinierius tėtis. 

Meistraudamas ir kurdamas naujus įrenginius S. Wozniakas nelankė specialių kursų, neskaitė tam skirtos literatūros. 

„Kompiuterių, kurie tapo mano gyvenimo meile, kūrimas buvo it dėlionių lipdymas. Stengiausi būti vis geresnis: jei sumanydavau kompiuterį, kuriame buvo 200 lustų, mėginau sukurti tokį, kuriame būtų 150, vėliau – 100“, – interviu yra kalbėjęs „Apple“ kompiuterių kūrėjas.

Anot S. Wozniako, pirmasis „Apple“ buvo jo gyvenimo kulminacija. 

„Vieną dieną supratau, kad kai kurios dalys, tokios kaip mikroprocesoriai ir atminties lustai taip atpigo, kad truputį pataupęs galiu jų įsigyti ir sudėlioti savo kompiuterį“, – yra kalbėjęs S. Wozniakas.

Tad 1976 metais atsirado jis – kompiuteris „Apple I“. Nors kompiuteriui stigo klaviatūros, karkaso, o ekranu turėjo pasirūpinti tas, kuris naudojasi kompiuteriu, tai buvo panašu į stebuklą.

Kompiuterių „Apple I“ tebuvo pagaminta apie 200. Jie kainavo 666,66 JAV dolerio. Nežinia – tai tiesa ar smagus pramanas, tačiau S. Wozniakas aiškina, kad kaina buvo tokia, nes ją paprasta spausdinti, be to, jam patikę pasikartojantys skaitmenys. O sąsajų su šėtono skaičiumi čia nereikėtų ieškoti. 

Po metų S. Wozniakas sulipdė „Apple II“. 

Kilmė - lenkiška

Vienu kūrbiškiausiu Silicio slėnio inžinierių vadinamas Stephanas Gary Wozniakas – lenkų kilmės amerikietis. 

Nors jo gimimo liudijime įrašytas būtent toks vardas, tačiau S. Wozniako motina nusprendė, kad vardas turėtų būti rašomas ne su „a“, o su „e“, todėl kompiuterių genijus visur pristatomas kaip Stephenas. 

Šiuo metu S. Wozniakas dirba vyriausiuoju mokslininku kompanijoje „Fusion-io“. Be to, pastaruosius tris dešimtmečius kompiuterių genijus užsiima filantropija.

S. Wozniakas kaip ryškiausia technlogijų srities asmenybė 1985 m. yra gavęs JAV prezidento apdovanojimą „National Medal of Technology“. Tai – garbingiausias apdovanojimas JAV inovatoriams. 

Pirmas eilėje - prie „iPhone“

„Akivaizdu, kad kompiuteriai – svarbiausias akademinis įrankis, kurį turėsime. Likusį gyvenimą, pradedant vaikų darželiu, tai bus svarbiausias įrankis mokyti“, – yra sakęs S. Wozniakas.

Pasak jo, gerai išmanyti kompiuterius pradedi tada, kai prie jų praleidi labai daug laiko. 

„Kompiuteriai nėra paprastas dalykas, nepaisant to, kad, galbūt, bus, kas aiškins priešingai“, – mano „Apple“ kompiuterių kūrėjas. 

S. Wozniakas mėgino susivienodinti su hipių kultūra, nes pritarė jų taika paremtai filosofijai, tačiau niekada nesirengė taip, kaip jie, nors nešiojo ilgus plaukus ir vešlią barzdą. Vis dėlto hipiai jam nepatiko, nes vartojo narkotikus.

Jis buvo žmogus, kuris parėmė pirmąjį oficialų koncertą Sovietų Sąjungos stadione, jame grojo JAV ir Rusijos roko grupės.

S. Wozniakas turi tradiciją būti pirmasis eilėje „Apple“ produktams pirkti. Dažniausiai jis stoja į eilę prie „Apple“ parduotuvių“ Kalifornijoje. Tačiau tam, kad pirmasis įsigytų „iPhone5“, nuvyko net į Australiją. Vis dėlto eilėje jis stovėjo septintas. Nepaisant to, tuos, kurie „iPhone5“ laukė Kalifornijoje, jis aplenkė 17 valandų. 

Parengė Jovita Simonaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.