Bitcoino sukūrimu įtariamas matematikos genijus iš Japonijos

Šią savaitę pasklido gandai, kad po virtualios valiutos bitcoino kūrėjo pseudonimu Satoshi Nakamoto slepiasi garsus japonų matematikas Shinichi Mochizuki. Tai sukėlė didelį šurmulį akademinėje bendruomenėje, nes S. Mochizuki jau kurį laiką laikomas vienu ekscentriškiausių pasaulio matematiku.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

May 24, 2013, 4:42 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:42 AM

Gandus paskleidė amerikiečių sociologas Tedas Nelsonas. Savo paskelbtame vaizdo įraše jis teigia išsiaiškinęs tikrąją paslaptingojo S. Nakamoto tapatybę.

„Tūkstančiai žmonių norėtų žinoti kas iš tikro sukūrė bitcoiną, tačiau iki šiol niekas negalėjo jo įvardinti“, – įrašo pradžioje kalba T. Nelsonas.

Visaip išgyręs virtualios valiutos privalumus ir prisipažinęs jaučiąs artimą ryšį su jos kūrėjų, nes ir pats dirba srityje, kurią vienintelis pasaulyje supranta, galų gale T. Nelsonas atskleidė paslaptį – Satochi yra Shinichi Mochizuki.

Amerikiečio manymu, S. Mochizuki yra bitcoino kūrėjas dėl trijų priežasčių. Pirma, jis yra toks genijus, kuris galėtų sukurti bitcoiną. Antra, S. Mochizuki yra žinomas dėl savo pomėgio neįtikėtinai nuostabius darbus įmesti į internetą ir tada pasitraukti į šešėlį – būtent taip buvo paleistas bitcoinas. Trečia, S. Mochizuki galėjo lengvai parašyti visas S. Nakamoto priskiriamas publikacijas, nes puikiai moka anglų kalbą.

Pateikė sprendimą, bet niekas jo nesupranta

Paskutinį kartą S. Mochizuki į matematikų bendruomenės dėmesio centrą pateko po to, kai praeitų metų viduryje į internetą įkėlė keturias mokslines publikacijas.

Jose buvo teigiama, kad autorius išsprendė „ABC konjektūrą“, vieną garsiausių ir apgaulingai paprastų skaičių teorijos problemų, kuri kankina matematikus jau keletą dešimtmečių.

Bėda ta, kad S. Mochizuki sprendimo nesupranta netgi patys geriausi pasaulio matematikai. Norėdamas rasti atsakymą jis sukūrė ne vieną naują matematinį instrumentą – vos ne naują kalbą.

Panašu, kad S. Mochizuki nesivaiko šlovės, galbūt jam net visiškai nesvarbus kolegų pripažinimas, todėl sunku tikėtis, kad tiek laiko slėpęs savo tapatybę jis prisiimtų laurus už bitcoiną. Net jeigu tikrai jis jį sukūrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.