Sužinok, kaip patogu viską žinoti

Ar įmanoma visus reikalingus daiktus pasiekti vienu piršto judesiu, o nereikalingus taip pat greitai paslėpti? Taip, jeigu užsuksite į svetainę lrytas.lt.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 10, 2013, 8:23 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:56 AM

Vieni pasakytų: „Tai mažas žingsnelis portalui, tačiau milžiniškas žingsnis tau.”

Kiti pasigirtų: „Nuo šiol savo išmaniajame nešiojamajame įrenginyje regėsite dar patogiau išdėstytas naujienas, sklandžiai ir be gaišaties rodomus vaizdo klipus, geresnės kokybės fotografijas ir piršto judesiu peržiūrimas galerijas.”

Dar kiti galbūt net pultų rodyti, kad nesvarbu, kokios raiškos jūsų išmaniojo telefono ekranas, nuo šiol portalas idealiai prisitaiko prie jos, o šrifto dydį lengvai pritaikys sau ir trumparegis, ir toliaregis. (Aiškiaregiams, tiesa, nepasisekė – visiems jau aišku, kad slepiamą tiesą lrytas.lt įžvelgia geriau už juos.)

Bet nekalbėkime apie tai, kas savaime suprantama, – juk visi savo išmaniuosiuose įrenginiuose prisijungę prie svetainės lrytas.lt mato, kad išvardinti privalumai jau realybė...

Sakai, dabar atostogos ir nėra tam laiko? Tačiau būtent tavo laiką ir gelbėja patogiai į delną telpantis žinojimas!

Kai už nugaros užsiveria darbo durys, kiekvienas normalus žmogus trokšta to paties – komforto ir poilsio.

Yra trys būdai, kaip žmonės mėgina pabėgti nuo kasdienybės nuovargio ir laiką bei nervus gadinančios realybės.

Pirmasis – naivus

Pirmojo būdo šalininkai išjungia telefoną, užrakina stalčiuje visus prie interneto besijungiančius įrenginius, o kur nors vykdami pasiima tik rekomenduotą romaną, kryžiažodžių žurnalą ir geriausiu atveju – popierinį vietovės žemėlapį.

Pasiryžę kvėpuoti pasauliu ir susilieti su gamta jie tiki, kad pasislėpę nuo informacijos išvengs ir nemalonių įvykių.

Tačiau įvykiai nuo to, kad apie juos nežinai, nenustoja vykę.

Tai, kad be interneto, vertimo programos ar GPS nuropojai kalnais penkis kilometrus ne į tą pusę, nes ne taip supratai angliškai nekalbančio ispanų valstiečio patarimą (kas galėjo pagalvoti, kad jis sakė: „Tik neikite ten”), dar galima pavadinti nuotykiu.

Kad tik atvykęs į oro uostą sužinai, jog skrydis atšauktas, o pats to negirdėjai tik todėl, kad neskaitei „nemalonių” naujienų internete apie streikus – jau nemalonumas.

O grįžus iš kelionės rasti namie apsiverkusius giminaičius, nes kažkas iš jų susapnavo, kad žuvai per traukinio katastrofą, apie kurią vengdamas žinių net negirdėjai, todėl nepaskambinai jų nuraminti – visai nelinksma.

Taigi pirmasis pabėgimo būdas ir patrauklus tiktai iš pirmo žvilgsnio.

Laukinė romantika seniai guli paminta po mobiliojo ryšio antenų bokštais, o sutaupytas slepiantis nuo žinojimo laikas galiausiai grįžta bumerangu ir su palūkanomis.

Antrasis – tamsus

Antrojo būdo propaguotojai net neapgaudinėja savęs, kad kur nors bėga.

Jų gyvenime knygas seniai pakeitė pokalbių šou per televiziją, o pasivaikščiojimą po pievas – klaidžiojimas interneto komentarų brūzgynuose.

Kabelinė televizija viešbutyje jiems svarbiau negu langas, „Facebook” draugų skaičius svarbesnis už karštą meilės alsavimą prie skruosto, o kompiuterio klaviatūra pirštus gaivina geriau negu vandenyno bangos.

Keisčiausia, kad toks pabėgėlis, nors ir neatsitraukia nuo informacijos, sėkmingai moka joje pasislėpti nuo žinojimo.

Dideliame kompiuterio ekrane taip lengva spoksant į tai, kas smalsu, nepastebėti to, kas reikalinga.

Vietoj žinių paieškos pradėti žinutėmis žaisti „aklą vištą”.

Čia jie neieško, kur šiandien linksma, o ieško, kaip dar įmantriau pakomentuoti žinią apie Oksanos Pikul santuoką.

Tiesiai prieš nosį matydami didžiulį pranešimą apie rytoj vyksiantį banko uždarymą mąsto ne apie tai, kad dar galima išgelbėti ten gulinčius savo pinigus, o apie tai, kaip iškeikti apie tai rašančius.

Tai pabėgimas ne į pasaulį, o nuo jo.

Šio tipo pabėgėliams nereikia išmaniojo telefono, nes juo nepatogu rašyti komentarus.

Jie vežasi į kelionę kompiuterį ne tam, kad lengviau rastų svarbią informaciją apie reikiamą vietą ir laiką, o tam, kad jame pasislėptų ir nuo vietos, ir nuo laiko.

Viskas baigiasi tuo, kad žmogus realybę vis labiau painioja su sąmokslo teorijomis, o galiausiai, supratęs, kad per visą jam skirtą laiką matė tik savo darbą, gryčią ir virtualius paties išsigalvojimus, viskuo ima kaltinti informacinius interneto portalus.

Tiesa, ir tai daro, kaip jau įpratęs – rašydamas niekam nerūpėsiantį komentarą po lrytas.lt straipsniu, kurio, kaip dažnokai būna, perskaitė tik pusę pavadinimo. Taip, toks pabėgimas patikimiausias – taip laikas ne švaistomas, o žudomas.

Trečiasis – gražus

Pasirinkę trečiąjį būdą bėga ne nuo žinojimo, o nuo nuovargio. Slepiasi ne nuo informacijos, bet nuo beprasmių plepalų.

Internetas, žiniasklaida, informacija jiems ne baubas ir ne Dievas, o tik dar vienas įrankis, leidžiantis daugiau patirti ir mažiau prarasti.

Jie žino, kad žinojimas padeda taupyti vienintelę tikrą pasaulio valiutą – laiką.

Šie išmanieji pabėgėliai darbe palieka kompiuterį, o išmanųjį telefoną laiko po ranka.

Kompiuteriu jie dirba, o išmanusis įrenginys jiems padeda.

Tik naivuoliai raukosi matydami parduotuvėje pirkėją, žiūrintį į išmaniojo telefono ekraną. Pažiūrėję ten patys pamatytų, kad jis jau rado, kur pigiau nusipirkti apžiūrėtus batus, tad sutaupė ir laiko, ir pinigų.

Jie nepraranda laiko pasiklydę nepažįstamame mieste ir išvengia automobilių spūsčių žvilgtelėję, kur remontuojami keliai. Jie žino, kada verta įjungti televizorių, o kada sėsti ant dviračio. Jie nėra technologijų vergai – ant jų delno gyvena technologinis tarnas.

Ir tai, kas svarbiausia

Būtent šiems išmaniesiems pabėgėliams (taigi ir tau) skirta atnaujinta svetainės lrytas.lt mobilioji versija.

Versija, kur visi reikalingiausi dalykai pasiekiami vienu piršto judesiu, o nereikalingi taip pat greitai paslepiami.

Iš pirmo žvilgsnio nedideli pakeitimai svetainę lrytas.lt pavertė neįtikėtinai racionalia. Skaitydamas tekstą puslapius vartai tiesiog piršto perbraukimu. Taip pat peržiūri nuotraukų galerijas.

Vaizdo klipai rodomi be jokių peršokimų į kitą langą.

Akimirksniu nustatomas patogus šrifto dydis, o visos žinutės pateiktos taip, kad tik užmetęs žvilgsni pasirinksi tą, kuri įdomi.

Nesvarbu, kokia turimo išmaniojo įrenginio operacinė sistema ir ekrano dydis, – lrytas.lt iškart prisitaiko, tad tiek „iPhone”, tiek „Samsung Galaxy”, tiek „Nokia Lumia” savininkai ekrane mato tokią pačią, maksimaliai patogią svetainę.

O jei nori pats prisidėti prie žinojimo skleidimo, čia patogiai ir greitai galėsi pasidalinti savo mintimi, fotografija ar žinute, pasiųsdamas ją į rubriką „Bendraukime”.

Na, o daugiau ir neaprašinėsiu – išmanantys patys mobiliojo įrenginio naršyklėje surinks lrytas.lt ir viską pamatys savo akimis.

O neišmanantys? Hmm?

Jiems gal viską perpasakos aiškiaregiai, kai pavargę nuo klaidžiojimo po sąmokslo teorijas susipras rasti atsakymus geriausiai informuotame, nepasiduodančiame tamsai ir drąsiausiai tiesą skleidžiančiame portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.