Dievo tarnai aveles gano ir „Facebook“ pievose

Beveik 4,5 tūkst. draugų. Tiek pasekėjų turi vienas populiariausių „Facebook“ dvasininkų, egzorcistas Arnoldas Valkauskas. Prieš dvejus metus, tarnaudamas Afganistane, karo kapelionas prisijungė prie socialinio tinklo.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 16, 2013, 1:58 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:57 AM

Dar šimtu daugiau bičiulių „Facebook“ galėtų pasigirti dominikonų vienuolis, brolis Pijus. Kitas žinomas dvasininkas – Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius tinkle „Facebook“ neskuba telkti draugų būrio – per penkis mėnesius  priėmė pusšešto šimto. 

Draugus jis atsirenka, nepriima kiekvieno norinčio. „Priimu šiek tiek patyrinėjęs, kuo žmogus domisi, kokia jo pasaulėžiūra, moralė“, - aiškino Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas.

Įrašai - kone kasdien

„Parašykite jam per „Facebook“. Jis dažnai juo naudojasi“, - pasiūlė S.Tamkevičiaus atstovas spaudai Darius Chmieliauskas, kai užsimaniau pasidomėti nauja ganytojo aistra.

Šį rudenį 75-metį švęsiantis „Facebook“ tinklo naujokas patraukia dėmesį. Ganytojas stebina aktyvumu. Jis savo naujienomis dalijasi kone kasdien, po 2, 3 ar net 4 kartus per dieną. Jau kelis mėnesius jo ekscelencija aktyviai dalijasi naujienomis jaunimo pamėgtame socialiniame tinkle. 

„Paskyrą „Facebook“ susikūriau, atrodo, gegužės mėnesį. Šiek tiek patyrinėjęs, kaip jis veikia. Supratau, kad per jį galima sėkmingai skleisti norimas mintis tam tikram būriui žmonių, kuriuos priimame kaip draugus“, - asmeninėje žinutėje „Facebook“ po poros valandų į mano klausimus atsakė dvasininkas.

Raktas į draugystę – moralė

Kauno arkivyskupas stengiasi atsirinkti „Facebook“ draugus. „Aišku, dažnai trūksta išsamesnės informacijos (apie žmones. - Red.), bet dėl to neišgyvenu. Laikausi taisyklės: mano draugai turi išlaikyti aukštai pakeltą moralinę kartelę. Jei ją nuleis, draugystė pasibaigs“, - aiškino Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas.

Anot ganytojo, yra tik dar vienas vyskupas, aktyviai besireiškiantis „Facebook“ tinkle. Tai Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, anksčiau rūpinęsis Lietuvos jaunimu. Dabar jis – S.Tamkevičiaus „pavaduotojas“ – Lietuvos vyskupų konferencijos vicepirmininkas. Jo draugų skaičius „Facebook“ – beveik 2,2 tūkstančio.

„Nesu įsitikinęs, kad tai labai veiksminga evangelizacijos priemonė, bet skleisti gėrį galima visomis įmanomomis priemonėmis“, - rašė S.Tamkevičius.

Savo profilyje jis skelbia nuotraukas iš atlaidų, kitų maldingų renginių, dalijasi nuorodomis į straipsnius. Dažnai publikuoja jaunų piligrimų, renginių savanorių fotografijas. Įrašuose visuomet paaiškina, kas yra nuotraukose.

Ganytojas savo naujienas skelbia operatyviai. „16:30 val. keturi šimtai jaunų piligrimų atkeliavo pėsčiomis iš Žaiginio. Dabar jie adoruoja Švč. Sakramentą, kam reikalinga, priima Susitaikinimo sakramentą. 18 val. švęsime Mišias, melsdamiesi, kad Dievas laimintų šį jaunimą“, - praėjus 20 minučių po piligrimų priėmimo savo profilyje pranešė S.Tamkevičius.

Kol kas jis negirdėjo nė vieno neigiamo atsiliepimo, kad įkėlė koją į „Facebook“. „Mano metuose jau pakanka išminties susiorientuoti, kas gera ir kas bloga“, - tikino dvasininkas.

Ministrė komentavo nuotrauką

Kauno arkivyskupo įrašai „Facebook“ dažnai sulaukia keliasdešimt „Like“. Žmonės dalijasi jo naujienomis, komentaruose siunčia šypsnius, širdeles, dėkoja, giria, džiaugiasi ganytoju ar įvykusiu renginiu. „Ekscelencija, dėkoju Jums už didžiulę įtaką mano tikėjimo augimui!“ - ant S.Tamkevičiaus sienos paskelbė viena tikinčioji.

Ne tik paprasti žmonės, bet ir garsūs politikai seka Kauno arkivyskupo naujienas. „Man labai patiko šiandien matyti, kaip J.E. pats fotografuoja, mėgaujasi prasmingomis akimirkomis. Ir man patinka“, - po nuotraukomis iš katalikiškos gimnazijos mokslo metų pradžios šventės komentavo buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Seimo narys, konservatorius Mantas Adomėnas „Facebook“ pažymėjo, kad buvo su S.Tamkevičiumi Šiluvoje, Šilinių atlaiduose.

Kauno arkivyskupo manymu, „Facebook“ turi vieną pavojų – gali atsirasti priklausomybė, „jei per dažnai ir per ilgai jame užsibūnama.“

„Manau, kad visi kunigai gali turėti susikūrę savo profilius, tik visiems linkėčiau išlaikyti saiką ir naudoti „Facebook“ ne pramogai, bet evangelizacijai“, - ragino ganytojas.

4,6 tūkst. draugų

Anksčiau nei S.Tamkevičius „Facebook“ užsiregistravęs A.Valkauskas jau nebėra toks aktyvus kaip anksčiau. „Apleidau, nespėju“, - sakė prieš porą metų į socialinį tinklą prisijungęs dvasininkas.

Puspekto tūkstančio virtualių draugų turintis egzorcistas šiuo skaičiumi nesididžiuoja.

Jis tinkle dalydavosi mintimis, „kad žmonės pamąstytų“. Kunigas priminė, kad popiežius ragino visus tikinčiuosius naudotis šiuolaikinėmis priemonėmis evangelizacijai – evangelinių tiesų skelbimui.

Kunigas į draugus priima visus norinčius. „Jei žmogus nori prisijungti, vadinasi jam įdomu. Rašo man, klausia kaip egzorcisto. Gerai, kad paklausia, gal nedrįsta viešai paklausti. Jei laiko turiu, tai atsakau“, - kalbėjo A.Valkauskas.

Per 4,6 tūkst. draugų „Facebook“ turintis dominikonų dvasininkas brolis Pijus įrašuose dažniausia cituoja Šv.Raštą ir priduria, ką galvoja apie ištrauką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.