Kaip telefonas padeda išsikepti kiaušinienę

Jei minkant tešlą kas nors paskambina, be jokios abejonės, gerokai sunervina. Bet iš tiesų telefonas net ir virtuvėje gali tapti kone nepakeičiamu pagalbininku.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-10-26 10:33, atnaujinta 2018-02-20 20:07

Jeigu šeimininkė moka susirasti tinkamas programėles ir pasinaudoti visomis jų galimybėmis, išmanusis telefonas jai visiems laikams išguis nerimą, kad koks nors patiekalas gali nepavykti, nežinią, ar panaudojo tinkamus prieskonius, abejonę, ar parinko tinkamą kepimo temperatūrą, ir baimę, kad užsimiršusi sudegins antį.

Ką ten antį – šiuolaikinis telefonas net ir didžiausiam žiopliui padės išvirti kiaušinį kietai ar pusiau skystai.

O nieko sudėtingesnio už dešrelę nevirusiam žentui jis pagelbės sužavėti uošvę tailandietiška sriuba, amerikietiškais šonkauliukais ir improvizacija iš to, kas liko šaldytuve nieko nenusipirkus.

Virtuvė yra vienas konservatyviausių namų kampelių, kurį mėgstame prikimšti šiuolaikinės technikos.

Taupus šaldytuvas, skrudintuvas, dietinį maistą garuose ruošiantis puodas, indukcinė viryklė, espreso aparatas, virtuvės kombainas, duonkepė.

Todėl daugelis įsitikinę, kad kas jau kas, o telefonas su dideliu tapšnojamuoju ekranu ir krūva programėlių virtuvėje visai nereikalingas. Nei jis turi degiklį, nei šaldo maistą, nei pjaustyti duonai tinka, o panaudojus vietoj mėsos pjaustymo lentelės klaikiai susibraižo ir kalbant nemaloniai kvepia.

Todėl eidami į virtuvę savo išmanųjį įrenginį dažniausiai apdairiai paliekame kitame kambaryje. Ir klaikiai klystame! 

Patikėkite, geresnio ir patogesnio patarėjo sunku būtų ir tikėtis.

Laikas

Net ir patyrę virėjai dažnai neteisingai apskaičiuoja maisto gamybos laiką. Pati elementariausia išmaniojo telefono funkcija virtuvėje – būti išmaniuoju virėjo laikrodžiu. Laikrodžių programėlių parduotuvėse tiek, kad paieškoje surinkus „Kitchen Timer“ telieka patiems išsirinkti pageidaujamą.

Vienos tiesiog įspėja, kad praėjo numatytas laikas, kitos jau turi įvestą vieno ar kito patiekalo ruošimo laiką, ir tereikia pasirinkti, ką ruošiate, trečios vienu metu gali sekti kelių patiekalų virimo laiką.  

Yra net tokių, kurios siūlo stulbinamą galimybę: pranešti socialinio tinklo draugams, kad pradedate virti kiaušinį.  

O jei kaip koks britų aristokratas valgote kiaušinį tik skystu tryniu, tačiau jokiu būdu be nė vieno skysto baltymo lašelio, "Egg Timer Free" užtikrins, kad išsivirsite tai, ko norite.

Gramai

Kita bėda, kankinanti maistą pagal receptų knygas ruošiančius žmones, – skirtingi matai. Amerikiečiai visus biriuosius produktus matuoja tūrio vienetais – puodeliais, šaukšteliais ir t.t. Pas mus dažniau rašomas svoris.

Tačiau atsistojus prie viryklės vargu ar įmanoma suprasti, kokio dydžio tų amerikiečių puodeliai. O ką dar reiškia tie visi „Oz“, „Pound“, „Quart“?  

Padedančių susigaudyti programėlių itin daug, tereikia paieškoti „Kitchen Converter“ ir pasirinkti norimą. Deja, kaip jau įprasta, dauguma jų – anglų kalba. Laikmačiui kalbos barjeras nėra bėda, bet ką daryti su gramais ir uncijomis?  

Džiugu tai, kad daugelis nemokančių angliškai lietuvių puikiai supranta rusiškai, o tokios „Android“ programėlės kaip „Kitchen Converter“ ar „Best Converter“ parašytos būtent šia kalba.  

Beje, pageidaujantys universalesnės matų konvertavimo priemonės ir daugiau kalbų turėtų pasidomėti programėle „Converter Free“. Nemokama programa pateikia ne tik tūrio ir svorio, bet ir greičio, radiacijos, astronominių vienetų, valiutų (25 kategorijos, 450 vienetų, 150 valiutų) konvertavimą penkiolika kalbų. Lietuvių tarp jų, deja, nėra, bet Lietuvos lenkai tikrai galės pasitikrinti, ar jie tikrai moka lenkiškai.

Kasdienybė ir egzotika

Ko jau ko, o maisto receptų knygų turinčiam išmanųjį telefoną ir mokančiam nors vieną didesnės šalies kalbą pirkti niekada nereikės.

Rusiška programėlė „Android“ parduotuvėje „Lucsyje recepty mira“, anot kūrėjo, pateikia geriausius pasaulio receptus: sušių, salotų, bulvinių patiekalų ir t.t.

Trokštantys egzotikos ir mokantys angliškai gali tiesiog paieškoti vienos ar kitos šalies receptų ir tikrai ras jų visą kalną. Aišku, teks šiek tiek pasikankinti ieškant kai kurių prieskonių atitikmenų parduotuvėse, tačiau tai -- jau ne receptų kūrėjų bėda.  

Labai įdomi virtuvės eksperimentams skirta programėlė „Allrecipes“. Čia lyg žaisdamas ruletę pasirenki, kokio tipo patiekalą ruoši, kokie bus pagrindiniai produktai ir kiek laiko esi pasiryžęs skirti. Tuomet spaudi „ieškoti“ ir tau išmes krūvas tinkamų receptų. Tiesa, tam reikės interneto jungties, nes programėlė receptų ieško milžiniškoje Allrecipes.com svetainės duomenų bazėje. Didelis privalumas – prie visų receptų yra įvertinimai ir komentarai, kuriuose juos išbandę žmonės rašo savo pataisas ir pastabas.  

Milžiniškas receptų duomenų bazes pasieksite ir per programėles „Allthecooks“ bei „BigOven“. Įdomu tai, kad čia galite įdėti ir savo ruošiamo patiekalo receptą su nuotraukomis.

Net gaila, kad tokia programėlė kaip „WhatsForDinner“ yra tik anglų kalba: ji padės ne tik pasirinkti patiekalo, kurį ruošite, receptą, bet ir sudaryti reikiamų pirkinių sąrašą. Tiesa, Lietuvoje turime visai neprastą „PriceOn“. Pirkinių sąrašui sudaryti ši programėlė nenumatyta, užtat sužinoti, kuriame prekybos centre kas pigiau kainuoja, tikrai padės.

Sveikata ir grožis

Akivaizdu, kad virtuvę mes mėgstame beveik visada, tačiau kartais pradedame jos nekęsti. Dažniausiai tuomet, kai užlipame ant svarstyklių. Tiesa, priesaikas, kad daugiau į burną nedėsime cepelino ar torto su grietinėle, prisimename tik kelias minutes po svėrimosi. O juk išmanusis telefonas gali padėti ir šiuo atveju.

Paieškoję sveiko maisto ar kalorijas skaičiuojančių programėlių, galėsite akimirksniu patikrinti, kiek cholesterolio ar kalorijų dabar kepa jūsų keptuvėje, ir iš kokių produktų ruošti vakarienę, kad ji džiugintų gomurį, bet neliūdintų veidrodžio.  

Pavyzdžiui, tokia net ne visai virtuvei skirta programėlė „My Diet Coach II“ padeda nepaslysti laikantis dietos, rekomenduoja ne tik kokį maistą ruošti, kiek vandens gerti, bet ir ką geriau valgyti restoranuose. Žodžiu, motyvuotas treneris ir supratingas draugas (gali net pasiskųsti, kad neatsispyrei pyragėlio traukai) – tavo kišenėje. Tiesa, tam vėl prireiks anglų kalbos žinių.

Užtat lietuviška programėlė „Žinau, kiek sveriu“ leis sekti kūno masės indekso pokyčius. „Žinau, ką valgau“ padės suprasti, ką reiškia ant visų tų perkamų produktų surašyti paslaptingi kodai su E raide.  

Jei vis dėlto virtuvės laiku nepasiekėte ir valgyti teks kur nors mieste, jums padės lietuviškos programėlės „Lunch Locator“ ar „LunchBox“. Abiejų paskirtis – padėti susirasti savo mieste vietą, kur galėtumėte pavalgyti dienos pietus. Naudinga žinoti, kur ir ką rasi.  

Vietoj deserto

Tai tikrai ne visos išmaniosios virtuvės paslaugos, kurias jums siūlo išmanusis telefonas.  

Nepaminėjome tokių svarbių dalykų kaip kokteilių ruošimo patarėjai (lietuviška programėlė „Kokteilinė“ siūlo kokteilius su tradiciniais lietuviškais gėrimais).  

Yra ir programėlių, kurios saugo nuskenuotus įsigytų prekių brūkšninius kodus ir primena, kad vieno ar kito produkto galiojimo laikas baigiasi (programėlės „NoMaggot“ ar „Fridge - Best befor“).  

Išmanusis telefonas dar kartą įrodė: patiems reikia turėti vienintelį dalyką -- vaizduotę. O jau įrankių ir priemonių tikrai surasite įrenginio ekrane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.