Elektroniniai Lietuvos moksleivių pažymėjimai – geriausi pasaulyje

Jau 20 tūkst. moksleivių Lietuvoje turi mažą plastikinę kortelę, kurioje telpa ir mokyklos durų kodas, ir pinigai priešpiečiams, ir elektroninis Vilniaus ar Kauno visuomeninio transporto bilietas, ir net oranžinis dviratis! Tai pirmasis pasaulyje tokio tipo pažymėjimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Baltaduonis, Arnoldas Lukošius

2013-12-06 18:17, atnaujinta 2018-02-19 22:51

O parodoje „Mokykla 2013“ Vilniaus Sausio 13-osios mokyklos direktorei įteiktas pirmasis elektroninis mokytojo pažymėjimas. Beje, pirmasis toks funkcionalus Europoje. Telekomunikacijos kompanijos „Tele 2“ parama leido mokytojams pažymėjimus teikti visai nemokamai.

Dabar lieka pačius mokytojus išmokyti jaustis moderniais ir patikėti, kad maža plastikinė kortelė gali tiek daug. Pavyzdžiui, suteikti 60 tūkst. nuolaidų įvairiausiose Europos vietose.

„Kurį laiką diegiame mokyklose mokinio pažymėjimą, todėl atsirado loginis poreikis diegti analogišką mokytojo pažymėjimą. Nes mokiniai su saviškiu gali įeiti į mokyklą, atsiskaityti mokyklos valgykloje, o mokytojai ligi šiol tokios galimybės neturėjo.

Radome idėją palaikančią bendrovę „Tele 2“, kuri šio pažymėjimo gamybą finansuoja, todėl mokytojai jį gaus neatlygintinai. Mokinys už ketverius metus moka 20 litų“, – pasakojo pažymėjimus diegiančios bendrovės „ID4S“ direktorė, Agnė Zalanskaitė.

„Europoje yra paprastos mokytojo kortelės, bet tokio valstybės remiamo dokumento, kuris tiek mokytojui, tiek mokiniui leistų važiuoti visuomeniniu transportu, leistų atsiskaityti mokyklos valgykloje ir už jos ribų, leistų naudotis nuolaidomis, turėti savo sąskaitos papildymo kortelę, bibliotekos kortelę, pildyti mobiliojo sąskaitą – nėra.

JAV įdiegtos moksleivių atsiskaitymo kortelės, Gruzijos moksleivio pažymėjimas leidžia važiuoti visuomeniniu transportu, Vokietijoje tai išvis popieriaus lapas, o tokio funkcionalaus, kaip Lietuvoje nėra niekur pasaulyje.“

Mokytojų pažymėjimais bus aprūpintos visos Lietuvos mokyklos, kuriose veikia elektroniniai moksleivio pažymėjimai. Tokie jau išduoti 102 mokykloms, o 35 mokyklose veikia atsiskaitymo valgykloje bei durų atrakinimo sistemos. Jau dabar moksleiviai su savo pažymėjimu Vilniuje gali pasiimti oranžinį dviratį, o mokytojai tai daryti galės nuo pavasario.

Be esamų pažymėjimo funkcijų, ateityje ketinama plėsti el. mokytojo pažymėjimo panaudojimo galimybes įvedant kvalifikacijos krepšelio valdymo ir nuotolinio mokymo organizavimo funkcijas.

„Kadangi esame didžiausias mobiliojo ryšio operatorius, jau 55 proc. šalies gyventoju naudojasi mūsų paslaugomis, jaučiame pareiga nešti pažangą Lietuvai“, – įteikdamas pirmąjį mokytojo pažymėjimą pagrindinės mokyklos direktorei Birutei Rudzinskienei, kalbėjo „Tele 2“ direktorius Petras Masiulis.

„Kai sužinojome koks tai puikus projektas, iškart sutikome dalyvauti ir paremti. Pats turiu vaikų ir noriu žinoti, kad jie saugūs, kad pašaliniai nepateks į mokyklą, ten įeis tik turintieji korteles. Jei tai veiks daugelyje Lietuvos mokyklų, manau, ir nusikaltimų mažės, ir pažangumas bus geresnis, ir mokytojai atsakingiau žiūrės. „Superinis“ projektas!“

Išties, atrodo labai patraukliai. Dar labiau džiugina tai, kad Lietuva, kuri dažniausiai kažką daro dėl to, kad tai jau yra pas visus kaimynus, šį sykį sukūrė kažką, ko gali pavydėti ir labiau išsivysčiusios šalys.

„Matyt pirmoji pažymėjimą gavau, nes mūsų mokykla labai gražiai bendradarbiauja su mokinio pažymėjimo tiekėjais. Labai daug tikimės ir šių pažymėjimų. Dalyvaujame Europos Sąjungos projektuose, daug keliaujame, aplankysime 11 ES valstybių ir tikimės, kad panaudosime juos plėsdami savo akiratį, kultūrinei pažintinei veiklai“, – priminė apie mokytojo pažymėjimo teikiamas nuolaidas mokyklos direktorė.

„ID4S“ direktorė Agnė Zalanskaitė žadėjo dar per šiuos metus išdalinti 5000 elektroninių mokytojų kortelių. Tačiau vis tiek stebina, kad toks geras gaminys kol kas pasiekė tik 20 tūkst. moksleivių – juk Lietuvoje jų yra per 350 tūkst.

„Mokinio pažymėjimą galime išduoti tik turėdami sutartį su mokykla. Tai valstybės saugomas dokumentas, blankai sunumeruoti ir t.t. Šiuo metu eilėje laukia 5000 moksleivių, kurie nori elektroninio pažymėjimo, tačiau jų mokyklos dar nesudarė tokios sutarties“, – šiokį tokį nepasitenkinimą seno raugo mokytojų nerangumu išreiškė pažymėjimo idėjos autorė A,Zalanskaitė.

„Todėl ateiname į mokyklą ir siūlome. Mokinio pažymėjimas tėvams kainuoja 20 litų, tačiau jie gauna konkrečią naudą. Gerėja mokyklos aplinka, saugumas, o kai sistemos bus pilnai įdiegtos bus visai kitoks požiūris į patį ugdymo procesą. Prieš pusmetį atlikę tyrimą nustatėme, kad 30 proc. moksleivių padirbinėjo savo seno pavyzdžio pažymėjimą, o šio padirbti nebeįmanoma.“

Taigi, liko mokytojams įsidrąsinti ir pasiimti tą patogumą, kuris jiems siūlomas. Taip, kortelė leis geriau kontroliuoti ne tik mokinių, bet ir mokytojų lankomumą, pateiks daugiau informacijos apie jų darbo kokybę, o valgyklos darbuotojams nebesuteiks galimybės iš mokinių gauti vieno kito papildomo lituko, tačiau juk visi taip nori, kad gyventume geriau ir auklėtume geresnę kartą.

Bet jeigu nori keisti pasaulį, pradėk nuo savęs. O jei nenori – nedirbk pedagogu. Juk negali mokykla, kuri pati neauga ir neatsinaujina, ugdyti naujų asmenybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.