Bitkoinais prekiauti pradėjęs lietuvis sulaukė banko antausio

Virtualia bitkoinų valiuta susidomėjęs lietuvis verslininkas Audrius Ramanauskas banke tapo nepageidaujamu asmeniu. Nors šios sąskaitos prekybai bitkoinais vyras nė nenaudojo, bankas ją įšaldė ir liepė gražiuoju atsisakyti paslaugų. Nesutikęs su tokiu reikalavimu, verslininkas ėmėsi kovos iš principo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 23, 2013, 12:32 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:27 PM

Prekyba bitkoinais užsiimančią kompaniją „Bitmarket“ verslininkas įkūrė lapkričio viduryje, tuo pačiu atidarė sąskaitą „Swedbank“ banke. Po mėnesio bankas ją užšaldė ir kreipėsi į A.Ramanauską, prašydamas atsakyti į keliolika klausimų, susijusių su pinigų plovimo prevencija.

„Aš į juos atsakiau, bet banko atsakymai netenkino ir manęs buvo paprašyta sąskaitą užsidaryti. Aš to nepadariau, todėl bankas išjungė elektroninę bankininkystę, – portalui lrytas.lt sakė A.Ramanauskas. – Su advokatu surašėme skundą, jo svarstymas gali užtrukti iki mėnesio. Taigi dabar tiesiog laukiame paaiškinimo. Mano įsitikinimu, bankas tai padarė neteisėtai.“

Verslininkas pabrėžė, kad minėtos banko sąskaitos nė nenaudojo atsiskaitymams, susijusiems su bitkoinais – ji buvo skirta tik įmonės kanceliarinėms reikmėms. Maža to, Lietuvos įstatymai prekybos bitkoinais nereglamentuoja, o kadangi tai nėra oficiali valiuta, verslininkui licencijos turėti nereikia.

A.Ramanauskas teigia, kad dėl sąskaitos įšaldymo įmonės veikla nebuvo sustabdyta, o mūšį su banku tęsia iš principo. „Šiandienos įstatymų mes nepažeidžiame. Mano supratimu, bankai bitkoinams priešinasi, nes mano rimtą konkurenciją. Žmonių, kurie tuo domisi, yra tikrai daug ir reakcija rodo, kad tai yra aktualu“, – sakė jis.

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius teigė, kad bitkoinais prekiaujančių įmonių veikloje bankas mato nemažai rizikų, viena jų – pinigų plovimas.

„Todėl tokioms bendrovėms pateikus prašymą atidaryti banke sąskaitą ir plėtoti savo veiklą paprastai atliekamas detalius vertinimas ir pateiktų duomenų analizė. Jei pinigų plovimo prevencijos patikrai reikalingi duomenys nepateikiami arba jie yra neišsamūs, bankas pasilieka teisę sąskaitą uždaryti arba jos netvarkyti“, – „Verslo žinioms“ sakė S.Abraškevičius.

Bitkoinai yra virtuali valiuta, kurios vertė priklauso nuo žmonių pasitikėjimo: kuo daugiau žmonių ir kuo aktyviau bitkoinais naudojasi, tuo jie tampa brangesni.

Virtualią valiutą sudaro šifruoti kompiuteriniai kodai, kurie yra nepadirbami, be to, šis pinigas anoniminis, todėl bitkoinai ypač populiarūs pogrindinėse, nelegaliose rinkose. Bitkoinų nevaldo jokie bankai, nėra jokios centrinės kontroliuojančios ar spausdinančios organizacijos – visa kontrolė priklauso valiutos savininkams, kurie sandorius vykdo (t.y. valiutos kodus siuntinėja) „peer to peer“ tinklu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.