Lietuvių idėjos – ir vėl tarp geriausių pasaulyje

Nuo 2003 m. rengiamame tarptautiniame technologijų dizaino konkurse „Electrolux Design Lab“ lietuviai dalyvauja jau seniai ir, nors nė karto jo nelaimėjo, nuolat patenka tarp geriausių. Ir šiais metais dviejų dizaino studentų iš Lietuvos darbai išrinkti į geriausių „Electrolux Design Lab 2014“ koncepcijų šimtuką. Šių metų konkurse „Sveiki namai“ dalyvavo 1700 kūrėjų iš 74 pasaulio šalių. Tad kokios lietuvių siūlytos ateities buities prietaisų idėjos labiausiai sužavėjo komisiją?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 19, 2014, 2:45 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:46 PM

Šių metų geriausių konkurso darbų šimtukas aiškiai rodo tendenciją, apie kurią vis garsiau kalba Europos verslo specialistai – Rytų ir Vidurio Europa duoda į kaulus aptingusiems Vakarams. Čia dominuoja dalyviai iš Vidurio bei Rytų Europos, Pietų Amerikos ir Azijos. Į šimtuką, be dviejų lietuvių, pateko ir dviejų Latvijos atstovų bei vienas Estijos atstovo projektas.

Iš viso „Electrolux Design Lab 2014“ buvo pateikta 17 projektų iš Lietuvos. Štai geriausi mūsų ir kaimynų iš Baltijos šalių projektai.

POKTU

Vilniaus dailės akademijos produkto ir aplinkos dizaino katedros antrakursis Lukas Avėnas pasiūlė koncepcinį mitybos papildų prietaisą POKTU. Jis nuskenuotų itin užsiėmusio ir per mažai dėmesio savo mitybai skiriančio ateities vartotojo delną, nustatytų organizmo būklę ir parinktų atitinkamus maisto papildus.

Išmaniojo telefono speciali visus duomenis sauganti programėlė taip pat būtų sudėtinė šios sistemos dalis. Programėlė fiksuotų, kada ir kiek žmogus dirba sėdimąjį darbą ar aktyviai juda.

FRIDGY

Mitybos kategorijai savo darbą pateikė ir latvė Elina Šembelė, sukūrusi nešiojamąjį prietaisą FRIDGY. Įrenginys šaldytuve šalina bakterijas ir prailgina produktų laikymo trukmę, taip pat atskiria kvapus, pranešą šeimininkui apie pavojų sveikatai keliančius produktus.

Pradėjus gesti produktui, prietaise užsidega raudona žyma, nurodanti produkto kategoriją ir padedanti lengviau jį surasti.

FABRIC PEN

Drabužių priežiūros kategorijoje tarp šimto geriausių išskirtas VDA Kauno fakulteto studentės Ingridos Kacėnaitės FABRIC PEN – kišeninis prietaisas, padedantis pataisyti sugadintą drabužį arba atnaujinti jo dizainą.

Rašiklį primenantis prietaisas praverstų suplėšius ar išsitepus drabužį – tereikia pagal sudėtį pasirinkti audinio tipą, nuskenuoti jo spalvą ir atspausdintu lopu užtaisyti drabužį. Taip pat prietaisas suteikia galimybę drabužį padaryti unikalų – pridėti originalaus dizaino, spalvų ir raštų detalių.

ZERO WASTE

Į šimtuką patekusi estė Karolin Korge drabužių priežiūros ir garderobo atnaujinimo problemą siūlo spręsti pasitelkus prietaisą ZERO WASTE. Vartotojas galėtų ne išmesti pabodusius drabužius, bet pasinaudotų perdirbimo ciklu. Jis galėtų į prietaisą įdėti seną drabužį, specialioje kabinoje nusiskenuoti kūno proporcijas, iš katalogo pasirinkti norimą modelį ir pasigaminti naują drabužį.

AIR SHEET

Oro valymo kategorijoje (čia daugiausia darbų siūlė ir Vilniaus dailės akademijos studentai) buvo atrinktas latvės Madaros Zelcanės projektas AIR SHEET. Titano dioksidu padengtas audinys turi detektorių, kuris aptinka toksines medžiagas aplinkoje, o oro valymą atlieka pasitelkęs ultravioletinės oksidacijos (UV-PCO) technologiją.

Šį audinį galima tiesiog patiesti kaip kilimą vaikų kambaryje ar naudoti kaip baldų užtiesalą. Tai švarus ir taupus sprendimas namų oro kokybei pagerinti.

Ar kuris šių darbų bus įvertintas prizu, paaiškės po finalo. Primename, kad konkurso nugalėtojas pelno 5 tūkst. eurų prizą ir nemokamą stažuotę „Electrolux“ dizaino centre. Piniginius prizus taip pat gauna ir antrosios bei trečiosios vietų laimėtojai, taip pat interneto balsavimo metu išrinktos geriausios koncepcijos autorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.