Kompiuteris, planšetė, išmanusis telefonas – kas toliau?

Dabartinė interneto sąvoka apima daug daugiau nei vien kompiuteriai ir telefonai – tai ir mus supantys išmanūs daiktai, kurie palengvina žmonių gyvenimą bei suteikia daugiau galimybių. Kitaip sakant, jau šiandien gyvename daiktų interneto laikais. O kas mūsų laukia netolimoje ateityje? Apie artimiausios ateities tendencijas kalba pasaulinių technologijų ekspertai.

Jau šiandien gyvename daiktų interneto laikais.<br>123rf nuotr.
Jau šiandien gyvename daiktų interneto laikais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-08 11:38, atnaujinta 2018-01-16 16:29

Ateitis – daiktų internetas

Pernai lapkritį Stokholme vykusiame telekomunikacijų bendrovės „TeliaSonera“ simpoziume „Microsoft“ vadovas Švedijoje Jonas Persson kalbėjo apie daiktų internetą. Tai – jutikliai ir jutiklių sistemos, kurios tarpusavyje sąveikauja internetu ir siunčia duomenis apie mūsų širdies ritmą, eismo spūstis mieste, dirvos drėgnumą ir daugybę kitų dalykų. Kitaip sakant, jų panaudojimo galimybės – beveik neribotos.

Jau dabar švedų-danų logistikos ir pašto valstybinė kompanija „Postnord“ yra įdiegusi jutiklius savo vilkikuose. Jie realiuoju laiku į išmaniuosius telefonus, planšetes bei kompiuterius siunčia duomenis apie vilkiko vietą, kokiu greičiu jis važiuoja, kiek kuro yra sunaudota, kokios yra kelio dangos bei eismo sąlygos.

Tokių daiktų interneto įrenginių Šiaurės šalyse jau šiandien yra 24 mln. ir tikimasi, kad iki 2017 metų jų kiekis išaugs iki 70 mln. „TeliaSonera“ technologijų ekspertai prognozuoja, kad iki 2017 metų pajamos iš daiktų interneto augs 16 proc. pasaulyje ir net 30 proc. Skandinavijoje.

Dėvimi įrenginiai užkariauja pasaulį

Dėvimų įrenginių mada Lietuvoje dar tik prasideda, tačiau Japonijoje, Pietų Korėjoje, Skandinavijos šalyse ir JAV šie įrenginiai jau tapo neatsiejama gyvenimo dalimi.

„Microsoft Band“, „Fitbit One“, „Jawbone Up24“ ir panašūs dėvimi įrenginiai nešiojami kaip aksesuarai, tačiau jie atlieka ir kur kas svarbesnes funkcijas – fiksuoja nueitų žingsnių kiekį, užliptų laiptelių skaičių bei sudegintas kalorijas, teikia rekomendacijas, kaip pagerinti sveikatos būklę.

Į asmeninių konsultantų gretas pretenduoja ir išmanieji laikrodžiai. Ši išskirtinė stiliaus detalė turi integruotas GPS sistemas, ultravioletinių spindulių, šviesos ir širdies ritmo jutiklius ir netgi SIM korteles, suteikiančias galimybę juos naudoti kaip mobiliuosius telefonus.

Išmaniaisiais pagalbininkais prekiaujama ir Lietuvoje. Prognozuojama, kad mūsų šalyje šie įrenginiai pamažu ims stumti įprastus rankinius laikrodžius ir įsitvirtins šalia mobiliųjų telefonų bei planšečių.

Revoliucinė technologija – 3D spausdinimas

Informacinių ir ryšio technologijų tyrimo įmonė „Gartner“ savo ateities tendencijų apžvalgoje kaip vieną revoliucinių technologijų įvardino 3D spausdinimą.

3D spausdintuvai gali atspausdinti praktiškai viską: ar tai būtų smulki trūkstama žaislo detalė, naujas kavos puodelis, mobiliojo telefono dėklas, netgi gyvenamasis namas ar kokios kūno dalies protezas.

Nors 3D spausdintuvai namuose vis dar yra retenybė, 3D sprendimai jau taikomi gamyboje. Pavyzdžiui, švedų kompanija „Volumental“ ruošia technologinį sprendimą, kurio bus kuriami žmogaus kūno dalių 3D modeliai, naudojami užsisakant tikslius batų ir drabužių dydžius. Drabužių gamintojams teliks išspausdinti 3D modelį pagal jūsų tikslų dydį ir pagaminti jums idealiai tinkančią prekę.

Galima neabejoti, kad 3D revoliucija ilgainiui pasieks ne tik didžiuosius gamintojus, bet ir kiekvieno mūsų namus. Tiesa, šios technologijų tendencijos – tai tik maža dalis to, kas laukia netolimoje ateityje. Tikriausiai net nepastebėsime, kaip taps įprasta su specialiu spausdintuvu atsispausdinti rytinį sumuštinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.