VU fizikai mokys mašinas galvoti – „Mobilį sapiens“ jau parodė

Iškilmingas M2M laboratorijos Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakultete atidarymas šiek tiek priminė sąmokslininkų sueigą sandėliuke. Lietuvos fizikos šviesuliai pasidžiaugė, kad pagaliau studentai gavo vietą, kur galės mokytis lituoti ir šiaip daryti kažką naudingo. Po to parodė, kaip žaislinėms mašinėlėms „įsodina“ smegenis, pasigyrė, kad jau kuria ir protingus namus, ir tarpusavy susikalbančius daiktus, o galiausiai atskleidė, kad kompanijų „Tele2“ bei „Wilibox“ remiamos laboratorijos „galutinis tikslas“ – dirbtinis intelektas! Et, nepaiso jie Stepheno Hawkingo įspėjimų...

Laboratorijos steigėjai tikisi, kad jos atidarymas paskatins studentus susieti savo darbą su M2M technologijomis.<br>E.Kurausko nuotr.
Laboratorijos steigėjai tikisi, kad jos atidarymas paskatins studentus susieti savo darbą su M2M technologijomis.<br>E.Kurausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 22, 2015, 6:05 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:28 AM

Oficialiai atidaryta VU Fizikos fakultete įrengta Telekomunikacijų mokslo centro M2M (angl. Machine-to-machine) laboratorija. Nesuprantantiems kiek sudėtinga trumpai paaiškinti, kas per velnias tas M2M. Labai primityviai kalbant, tai – automatizacija, kuomet vienas įrenginys kalbasi tiesiogiai su kitu įrenginiu ir perduoda jam komandas be jokio žmogaus įsikišimo.

Pavyzdžiui, jūsų automobilio GPS sistema mato, kad privažiavote prie savo namų garažo ir automatiškai liepia atsiverti garažo durims, jos atsiverdamos liepia šildymo sistemai dirbti aktyviau, o kai žengiate į kambarį, ten jau skamba mėgstama muzika ir laukia pašildyta užkanda. Žodžiu, nieko ypatingo – tik realizuotos fantastų svajonės ir teorinės fizikos genijaus S.Hawkingo pagąsdinimai – jis juk įspėjo, kad dirbtinio intelekto sukūrimas reikš žmonijos pabaigą.

Tačiau nukrypau. Pristatymo metu apie tai niekas nekalbėjo. „Tele2“ generalinis direktorius Petras Masiulis pasakė, kad kol kas M2M technologijos nėra pati didžiausia, tačiau bene sparčiausiai auganti ir labai perspektyvi, veiklos sritis.

„Tikimės, kad laboratorijos atidarymas paskatins studentus susieti savo darbą su M2M technologijomis. M2M technologijos padeda žmonėms gyventi patogiau ir taupyti laiką, o verslui – dirbti efektyviau ir kokybiškiau“, – sakė P.Masiulis.

VU rektorius Jūras Banys pasidžiaugė, kad fizikos studentai turės kur mokytis ir lituoti, ir kurti būsimo verslo planus:

„Būtent rengiant specialistus turėtų dalyvauti galvojančios apie Lietuvos ateitį verslo įmonės. Technologijos, ir būtent aukštosios technologijos, sukuria didelę pridėtinę vertę, o jaunimas, kuris studijuoja šioje srityje, ateina į tas pačias įmones arba kuria savas ir reikšmingai prisideda prie technologijų plėtros Lietuvoje.“

Nors pati laboratorija tėra nedidelis kambarėlis, kurio vidury stovi stalas, o prie vienos sienos – darbo staklės ir spinta, kurioje voliojasi keletas valdiklių, procesorių ir vidutinio senumo išmaniųjų telefonų, kalbinti studentai tvirtino, kad to jiems labai trūko.

„Dabar nebereikės lakstyti po visą fakultetą ieškant reikiamos dalies ir ieškoti kur prisiglausti su lituokliu. Viskas vienoje vietoje, idėją gali iškart realizuoti ir patikrinti rezultatus“, – kalbėjo vienas, rodydamas savo sukurtą ultragarsinį atstumo jutiklį.

Pirmąją įrangą laboratorijai dovanojo UAB „Wilibox“ ir telekomunikacijų bendrovė „Tele2“. Galima sakyti, kad išmaniuosius įrenginius gaminančios Lietuvos bendrovės „Wilibox“ dovanoti jos gaminami originalūs „Carambola“ moduliai tapo laboratorijos įkūrimo priežastimi. Dekanas prasitarė, kad viskas ir prasidėjo nuo minties: „Ai, turime daug „Carambolų“, gal įkurkime M2M laboratoriją?“

„Tele2“ dovanoti išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai jau pravertė pirmiems šioje laboratorijoje gimusiems projektams, kurie buvo pradėti kurti nė nesulaukus oficialaus atidarymo. Studentai jau sukūrė išmaniojo namo prototipą.

Beje, jų sukurtas vaizdo kamera ginkluotas, mobiliuoju telefonu valdomas ir vaizdą į planšetinį kompiuterį perduodantis žaislinis automobilis „nukirpo“ ir simbolinę laboratorijos atidarymo juostelę. Na, juostelės nebuvo – pakako, kad automobilis į laboratoriją įvažiavo pats.

VU Telekomunikacijų mokslo centro vedėjas doc. dr. Kęstutis Svirskas sakė, kad „protingi“ automobiliai ir namai – tai tik pirmieji M2M technologijos taikymo pavyzdžiai, gimę šioje laboratorijoje. Rodydamas skaidrę, kurioje taip ir parašyta – „Galutinis tikslas“, jis sakė, kad kur kas daugiau perspektyvų žada dirbtinis intelektas:

„2014 m. kinų fizikai pirmą kartą realizavo dirbtinį intelektą kvantiniame kompiuteryje. Mes savo ruožtu atidarome M2M laboratoriją ir norime pareikšti, kad nenorime būti pasyviais stebėtojais, o ketiname tapti bendro proceso dalimi. Todėl ateityje nuo paprastesnių projektų, kuriuose intelekto savybės yra suteikiamos kasdieniams daiktams (mobiliesiems telefonams, automobiliams), prieisime ir prie sudėtingesnių dirbtinio intelekto uždavinių.“

Lyg viso to būtų maža, studentams dar saldesne dovana virs „Tele2“ įsteigtos dvi vardinės stipendijos: po 500 eurų teks dviem studentams, kurių projektai bus pripažinti geriausiais M2M technologijų srityje.

Nors M2M technologija dar labai jauna, ji sparčiai populiarėja ir Lietuvoje. Ryšių reguliavimo tarnybos 2014 m. III ketvirčio duomenimis, M2M duomenų perdavimui naudojamos SIM kortelės Lietuvoje jau sudaro 3,3 proc. visų kortelių. Jų yra 150 tūkst., beveik 16 proc. daugiau nei prieš metus.

M2M sprendimai jau naudojami automobiliuose, elektros skaitikliuose, liftuose, apsaugos sistemose ir dar keliose dešimtyse kitokių tipų įrenginių. Automatizuotas apsikeitimas duomenimis taupo laiką ir pinigus, leidžia surinkti daugiau informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.