„Coolpad“ – kinų pagalba neįperkančiam „iPhone“ lietuviui

Į Europos ir Lietuvos rinką ateina dar vienas negirdėtas gamintojas iš Kinijos. Tiesa, negirdėtas dar nereiškia nežinomas ar naujas. „Coolpad“ ir be Europos sugebėjo tapti septintu pagal dydį išmaniųjų telefonų gamintoju pasaulyje, Kinijoje pakilo iki ketvirtos vietos, o šiais metais ketina mesti iššūkį net „Xiaomi“. Kuo dar, be žemos kainos, pasižymį į Lietuvą jau keliaujantys du „Coolpad“ telefonai – „Porto“ ir „Modena“?

„Coolpad Modena“ siūloma juodos, baltos ir auksinės spalvų.<br>„Coolpad“ nuotr.
„Coolpad Modena“ siūloma juodos, baltos ir auksinės spalvų.<br>„Coolpad“ nuotr.
Mažesnis „Coolpad Porto“ mums pasirodė patrauklesnis.<br>„Coolpad“ nuotr.
Mažesnis „Coolpad Porto“ mums pasirodė patrauklesnis.<br>„Coolpad“ nuotr.
„Porto“ iš visų šonų.<br>„Coolpad“ nuotr.
„Porto“ iš visų šonų.<br>„Coolpad“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Arnoldas Lukošius

2015-08-20 13:24, atnaujinta 2017-10-19 19:42

Dar 2013 m., kai „Coolpad“ tik pradėjo šturmuoti Kinijos rinką, stulbinamą kompanijos sėkmę stebėję apžvalgininkai prakalbo, kad jei nori toliau augti, ir „Apple“ privalo pasiūlyti pigų telefoną. Su šia nuomone nesutiktume – šiaip ar taip, o pusė „Apple“ sėkmės ir glūdi tame, kad „iPhone“ noriai perka snobai, kurie džiaugiasi rodydami pasauliui, kiek gali sau leisti skirti pinigų telefonui.

Tačiau šiais metais brangiausių telefonų gamintojus išties labiausiai skriaudžia daugybę pigių ir kokybiškų įrenginių pasiūlę „naujokai“. Kodėl? Labai paprasta – išmanieji telefonai subrendo, jų siūloma nauda ir būtinos funkcijos jau visiems aiškios, laikai, kai technologija vystėsi šuoliais, praėjo, dalys atpigo ir nebereikia pirkti galingiausio ir naujausio, kad viskas, ko reikia, veiktų.

Tiesa, realybė ne visuomet vienoda. Todėl pažiūrėkime, kuo pasižymi du „Coolpad“ naujokai Lietuvos rinkoje ir ar nesutaupė jų gamintojas kur nors ne vietoje?

„Coolpad Porto“

Mažesnių išmaniųjų telefonų mėgėjams skirtas gana plonas (storiausioje vietoje – 7,9 mm) įrenginys 4,7 colio įstrižainės ekranu. Klasikinis išmanaus „Android“ telefono dizainas kiek primena populiarųjį „Samsung Galaxy S3“, tik „Porto“ mažesnis, plonesnis ir sveria vos 119 g.

Įdomus medžiagos pasirinkimas. Švelnus korpusas išskirtinai ekologiškas, nes pagamintas ne iš plastiko, o iš anakardžių riešutų sėklų. Gamintojai teigia, kad dėl to ant telefono nematyti pirštų atspaudų. Lieka tikėtis, kad sėklos netrauks skruzdžių ir nekels noro to korpuso atsikąsti.

Realūs telefono parametrai susižavėjimo šūksnių tikrai nesukels. Jau kiek pasenęs vidutinio galingumo „Snapdragon 410“ keturių branduolių procesorius kalnų nenuvers, bet savo darbą atlieka ir vis dar yra dedamas ir į „pasaulio galingųjų“ vidutiniokus. Svarbiausias privalumas – įrenginys veikia LTE tinkle, tad duomenų siuntimo greitis gali siekti ir 150Mbps, o tai jau rimta.

Blogiau, kad vidinė telefono atmintis tik 8 GB, o RAM – tik 1 GB. Tai įprasta tokios galios įtaisuose, o vidinę atmintį galima praplėsti „microSD“ kortele (iki 32GB). Tik mažoka operatyvinė atmintis gali reikšti tai, kad kai kurios imlesnės programėlės lėčiau įsijungs.

Bene didžiausias šio telefono kompromisas – ekrano raiška ir vaizdo kameros. 960x540 taškų ekranas šiems laikams jau silpnokas ir skaitydami jame tekstą tai pajusite.

Galinė 8 MP raiškos kamera irgi ne paskutinis technikos žodis. Tiesa, f/2.0 objektyvas gana šviesus ir kamera filmuoja 1080p vaizdą, o ką nors daugiau pasakyti būtų galima tik išmėginus. Šiaip ar taip, o tokios pat raiškos „iPhone“ fotografuoja puikiai.

Užtat net 5MP raiškos priekinė kamera asmenukėms ir vėl primena – telefonas 2015 m.

„Porto“ turi ir kai kam dar naudingą ifraraudonųjų spindulių transliatorių, tad galėsite šį telefoną paversti bet kokio televizoriaus nuotoliniu valdymo pultu.

Kaip veiks 1800 mAh baterija be praktinio bandymo, irgi neatsakysi – talpa nėra didelė, tačiau ir ekrano raiška maža, procesorius ne pats galingiausias ir taupymo režimas įdiegtas. „Coolpad Modena“

Daugeliu atžvilgių faktiškai identiškas modeliui „Porto“, šis skiriasi vienu esminiu parametru – turi gerokai didesniu 5,5 colio įstrižainės ekranu. Taigi turėtų būti ir brangesnis? Neatrodo. Pristatyme abstrakčiai rašoma, kad telefonai kainuos iki 200 eurų, tad spėtume, jog kaina labai nesiskirs. Deja, tai reiškia tik viena – kuo nors didesnė „Modena“ turi būti prastesnė už „Porto“.

Procesorius, vidinė ir RAM atmintinė, LTE ryšys, galinės kameros raiška – viskas tas pat. Baterija 2500 mAh – vadinasi, dar geresnė.

Aha, štai – priekinė „Modena“ kamera asmenukėms tiks kur kas mažiau. Raiška tik 2MP. Be to, abiejų kamerų objektyvai praleidžia kiek mažiau šviesos.

Tačiau didžiausia bėda šiuo atveju bus pats didesnis ekranas. Nors, atrodo, kad didesnė erdvė žaidimams ar filmams yra geriau, qHD ekrano raiška (960x540) čia jau gerokai per žema.

Ne, bet už mažą kainą reikia kuo nors susimokėti. Užtat čia galima naudoti dvi SIM korteles, o tai kai kada net labai patogu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.