„iPhone“ dešimtmetis: kultinis telefonas, kurio galėjo ir nebūti

Šiandien būtų sunku atrasti žmogų, kuris nežinotų, kas yra „iPhone“. Tačiau lygiai prieš dešimtmetį išleistas įrenginys, kuris „Apple“ buvo kuriamas laikantis ypatingų slaptumo standartų, galėjo apskritai neišvysti dienos šviesos. 

 S.Jobsas pristato pirmąjį „iPhone“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Jobsas pristato pirmąjį „iPhone“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Rudenį „Apple“ turėtų pristatyti naują, dešimtosios kartos „iPhone“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Rudenį „Apple“ turėtų pristatyti naują, dešimtosios kartos „iPhone“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Naujų „iPhone“ modelių prekybos pradžia kompanijos gerbėjams – tarsi šventė. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujų „iPhone“ modelių prekybos pradžia kompanijos gerbėjams – tarsi šventė. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujų „iPhone“ modelių prekybos pradžia kompanijos gerbėjams – tarsi šventė. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujų „iPhone“ modelių prekybos pradžia kompanijos gerbėjams – tarsi šventė. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 29, 2017, 7:27 AM

Kai 2007 metų birželio 29 dieną „Apple“ į prekybą išleido pirmąjį „iPhone“, pasaulyje dominavo mygtukiniai telefonai, o verslo segmente karaliavo „Blackberry“. Muzikos žmonės klausėsi per „iPod“ ir kitokius grotuvus, fotografavo „muilinėmis“, filmavo nešiojamomis kameromis, o internete naršė naudodamiesi kompiuteriais. Tuomet idėja sugrūsti visus šiuos įrenginius į vieną dėžutę, kuri telpa kelnių kišenėje, skambėjo beprotiškai. O visa tai atliekantis įrenginys be fizinės klaviatūros – visai iš kosmoso srities. 

Dabar, praėjus dešimtmečiui, aiškėja naujos detalės apie tai, kaip ir kodėl „Apple“ sukūrė įrenginį, kuris pakeitė pasaulį. 

Įkvėpė „Microsoft“ darbuotojas

„iPhone“ egzistuoja dėl to, kad „Apple“ įkūrėjas Steve'as Jobsas neapkentė vieno „Microsoft“ darbuotojo. Tai neseniai pareiškė Scottas Forstallas, vienas iš buvusių „Apple“ vadovų, kalbėdamas Kompiuterių istorijos muziejuje. 

Tas „Microsoft“ darbuotojas buvo S.Jobso žmonos Laurene Powell Jobs draugės vyras. Jie susitikdavo įvairiuose renginiuose, o sykį šis vyriškis ėmė girtis, kaip „Microsoft“ ketina pakeisti kompiuterių rinką su planšetėmis ir joms valdyti skirtais rašikliais. 

„Steve'as atėjo pirmadienį į darbą, pasipylė keiksmažodžių krūva, o galiausiai nuskambėjo kažkas panašaus į: „Parodykim jiems, kaip tai iš tiesų daroma“, – prisiminė S.Forstallas. 

S.Jobsui atrodė, kad rašikliais valdyti elektronikos įrenginius yra nepatogu – žmonės tam turėtų naudoti pirštus. Taigi jis subūrė komandą, kuri ėmėsi kurti planšetinį kompiuterį su lietimui jautriu ekranu. Maža to, „Apple“ įkūrėjas norėjo, kad ši technologija tilptų į telefono dydžio įrenginį, taigi komanda sukūrė demonstracinę adresų knygutę su lietimui jautriu ekranu. 

„Ją pamatęs galėjai būti tikras, kad ji ir yra tai. Nebuvo jokių klausimų. Būtent taip turi veikti telefonas. Steve'as tai suprato ir pareiškė: „Gerai, laikinai stabdome planšetinį kompiuterį, sukurkime telefoną“, – teigė S.Forstallas. 

Išskirtinis slaptumas

Oficialiai „iPhone“ pradėtas kurti dar 2004 metų pabaigoje, tačiau iki pat 2007 metų „Macworld“ renginio apie projektą „Purple Project“ žinojo tik pačios kompanijos darbuotojai. Paslaptį pavyko išlaikyti nepaisant to, kad su šiuo projektu dirbo šimtai žmonių. Taip yra dėl to, kad „Apple“ tam skyrė ypatingą dėmesį. 

Visas pastato aukštas buvo skirtas išskirtinai „iPhone“ komandai. Į jį buvo galima patekti tik su specialiomis kortelėmis, be to, jis buvo visą parą stebimas filmavimo kamerų. Ant jo durų buvo užkabintas filmo „Kovos klubas“ šūkis: „Pirmoji „Purple Project“ taisyklė yra nekalbėti apie jį už šių durų.“

Apie tai, kuo užsiima darbe, žmonės negalėjo kalbėti ne tik su savo bendradarbiais, bet ir su šeimos nariais. Sykį biure net buvo kilęs ginčas, kas ilgiau nebendravo su savo vaikais. 

Kliūtys – ne tik techninės

Ši komanda svarstė net pačias netikėčiausias ir kvailiausias idėjas. „Apple“ darbuotojai pasakojo, kad jie svarstė sukurti telefoną, valdomą sukamu ratuku – panašiai kaip senieji „iPod“ grotuvai. Diskutuota ir apie tai, ar reikėtų naudoti plastmasinį, ar stiklinį ekraną; ar telefonui reikia metalinio rėmelio; ar jo operacinės sistemos pagrindu turėtų tapti „Linux“, ar „Mac OS X“. 

Visgi sunkiausias ir svarbiausias sprendimas buvo dėl klaviatūros: ar ji turėtų būti fizinė, ar programinė (t.y. integruota į ekraną)? Pastaruoju atveju rašyti nebuvo taip patogu, tačiau toks valdymas suteikė naujų privalumų. Be to, norint tai įgyvendinti, reikėjo nuo nulio sukurti naujas programas. 

Ne visos kliūtys buvo techninės. Buvęs „Apple“ viceprezidentas Tony Fadellas prisiminė, kaip sykį jis pametė pirmojo „iPhone“ prototipo modelį lėktuve Vokietijoje. Jam reikėjo paprašyti, kad žmonės jį surastų, neišsiduodant, kas tai per įrenginys. 

„Aš jiems sakiau: „Tai juodas daiktas. Vienoje pusėje stiklas, kitoje – plastmasė. Jis šiek tiek didesnis už kortų kaladę. Prašau, atraskite šį daiktą. Turiu jį atgauti. Tiesiog privalau“, – teigė T.Fadellas. Jam pasisekė – telefono prototipas iškrito ir įstrigo tarp kėdės paminkštinimų. 

„Apple“ darbuotojai su nerimu prisimena ir „iPhone“ pirmąjį viešą pristatymą. Jo metu galėjo nutikti daugybė netikėtumų, tad užkulisiuose buvo paruošti bent keli atsarginiai įrenginiai. Laimei, viskas praėjo sklandžiai. 

Tačiau visa tai jau istorija. O šiandien „iPhone“ – vienas populiariausių išmaniųjų telefonų pasaulyje. 

Rudenį „Apple“ turėtų pristatyti naują, dešimtosios kartos „iPhone“. 

Pagal CNN inf. parengė Gediminas Gasiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.