„Raspberry Pi“: įdomūs projektai ir raktas į technologijų pasaulio pažinimą

Skaitmeninės technologijos – neišvengiama šiuolaikinio gyvenimo dalis. Bet žymiai saugiau ir tvirčiau jaustis pasaulyje gali tada, kai supranti, kaip jis veikia – o mikrokompiuteriai „Raspberry Pi“ yra vienas bene pigiausių ir įdomiausių būdų su tuo susipažinti: dirbti su jais gali būti įdomu ir moksleiviui, ir studentui, ir suaugusiam.

 „Raspberry Pi“ – daugmaž mėtinių pastilių dėžutės dydžio kompiuteris.<br> 123rf nuotr.
 „Raspberry Pi“ – daugmaž mėtinių pastilių dėžutės dydžio kompiuteris.<br> 123rf nuotr.
 „Raspberry Pi“ – daugmaž mėtinių pastilių dėžutės dydžio kompiuteris.<br> 123rf nuotr.
 „Raspberry Pi“ – daugmaž mėtinių pastilių dėžutės dydžio kompiuteris.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 27, 2024, 8:00 AM

Raspberry Pi“ pasaulyje mėgstami dėl kelių pagrindinių priežasčių. Pirma – tai galimybė turėti ne kažkokį virtualų, bet visiškai apčiuopiamą, fizinį ir kasdien naudotiną įrankį: orų stotelę, klasikinių žaidimų kompiuterį, muzikos instrumentą, namų saugumo sistemą, gamtos pažinimo įrenginį – ir dar šimtus kitų. Antra – tai yra kūrimo, konstravimo džiaugsmas. Na o trečia – tokių įrenginio kaina nėra didelė: prasideda nuo 50 eurų, o naujausio modelio „Raspberry Pi 5“ – nuo daugmaž 100 eurų. Šimtas eurų už tai, kad galėtum sukuri kažką savo, originalaus ir naudingo.

Kas yra „Raspberry Pi“

Trumpai tariant, tai – daugmaž mėtinių pastilių dėžutės dydžio kompiuteris. Kompiuteris, kurio galutinė versija priklauso nuo jo savininko bei kūrėjo fantazijos: „avietė“ gali virsti ir tradiciniu stalo kompiuteriu, ir išmaniuoju šviestuvu, ir namų audioknygų biblioteka, ir namų medijų serveriu, ir originaliu fotoaparatu – kitų išbandytų ir siūlomų variantų, o kur dar laisvė paties kūrėjo fantazijai bei gabumams.

Tuo pačiu tai puikūs vartai į elektronikos ir kompiuterijos pasaulį: kuriant projektus, atsiras smalsumas ir motyvacija perprasti, kaip veikia vienos ar kitos kompiuterinės sistemos, elektronika – o kur dar didelė šio mikrokompiuterio entuziastų bendruomenė, besidalinanti savo projektais ir atradimais.

Ką galima nuveikti su mažuoju „Raspberry Pi“? Pateikiame kelis įdomiausius variantus.

Paukščių stebėjimas

Ar kada domėjotės, kokie paukščiai gyvena jūsų apylinkėse? Žiemą tai padaryti nesunku – pakanka pakabinti lesyklėlę. Bet ką daryti vasarą?

Vasariniam paukščių stebėjimui yra sukurtas „BirdNET-Pi“ – „Raspberry Pi“ pagrindu veikianti sistema, kuri mikrofonu klausosi, kas darosi lauke, pasitelkusi mašininį mokymąsi atpažįsta paukščių balsus ir net veda apskaitą – realiu laiku galite matyti, kokie ir kaip dažnai paukščiai lankosi jūsų apylinkėje, net jei fiziškai jų nematyti.

Taip galima prisidėti ir prie mokslo – „BirdNET-Pi“ leidžia prijungi savo stebėjimus prie visapasaulinio „BirthWeather“ tinklo, renkančio ir pateikiančio duomenis apie plunksnuočius visoje mūsų planetoje.

Žaidimai: retro ir ne tik

Norėtumėte prisiminti žaidimus, kuriuos žaidėte devyniasdešimtaisiais, o gal su jais supažindinti savo vaikus? Tam sukurtas „RetroPie“ – projektas, kuris „Raspberry Pi“ paverčia specialia virtualia retro žaidimų konsole, kurioje integruotas didelis įvairių pastarųjų dešimtmečių kompiuterinių sistemų emuliatorių rinkinys.

O gal norėtumėte dideliame ekrane žaisti šiuolaikinius žaidimus iš pasaulyje pačios populiariausios pasaulyje parduotuvės „Steam“? „Raspberry Pi“ palaiko ir „Steam Link“ jungtį, tad jei turite televizorių ir žaidimams tinkamą kompiuterį, tarpininkaujant „avietei“, galite turėti virtualią žaidimų konsolę.

„Raspberry Pi“ leidžia susikonstruoti net mažytį nešiojamą žaidimų kompiuterį – „Super Tiny Unofficial Game Boy“.

Išmanieji namai: nuo šaldytuvo iki sodo laistymo

Apie išmaniuosius šaldytuvus kalbama jau seniai – ir žinoma, keletas modelių jau egzistuoja. Bet „Raspberry Pi“ projektas „Raspberry Pi Smart Fridge“ leidžia bet kurį šaldytuvą paversti išmaniuoju: sukurta sistema fotografuoja ir indeksuoja šaldytuvo turinį, o pasitelkusi „Chat GPT“, per „Telegram“ platformą gali pasiūlyti ir receptų, ką galima būtų pasigaminti iš to, kas dabar yra šaldytuve.

Bene vienas fantastiškiausiai atrodančių „Raspberry Pi“ projektų – išmanusis veidrodis. Vienas vartotojas sukūrė interaktyvų veidrodį, kuriame pateikiama aktuali dienos informacija (naujienos, orai, laikrodis, kalendorius ir t.t.). Žinoma, tokiam projektui jau reikia kiek daugiau įrangos nei pats mikrokompiuteris – bet tai puikiai parodo, kiek įspūdingų, netikėtų ir išradingų kūrinių branduoliu „Raspberry Pi“ gali tapti, o projekto (tiksliau, ne kelių skirtingų tokių projektų) aprašyme pateikiami ir nuoseklūs patarimai, kaip susikurti tokį įrenginį.

O gal turite veją, kuri sunkiai ištveria karštas vasaros dienas? Tada jūsų paslaugoms – „OpenSprinkler Pi“: drėkinimo sistema, veikianti taip pat „Raspberry Pi“ pagrindu. Tai – papildoma plokštė ir programinė įranga, į kurią integravus „avietę“, leidžia turėti išmanią ir patogią, telefonu ar planšete valdomą vejos drėkinimo sistemą.

Ir tai yra tik keli pavyzdžiai, ką galima sukurti pasitelkus „Raspberry Pi“ – o internete jų galima rasti šimtus ar gal net ir tūkstančius jau išbandytų bei vystomų scenarijų, nes šį mikrokompiuterį jau pamėgo ir įvertino „pasidaryk pats“ judėjimo bendruomenė. Taip pat egzistuoja yra gausybė rinkinių, paruoštų specifiniams skirtingo sunkumo projektams. Tad apibendrinant – „Raspberry Pi“ yra ne galutinis produktas, o puiki, originali ir pigi kelio į inžinerinę kūrybą pradžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.