Sensacingasis marsaeigio „Curiosity“ atradimas – organinės molekulės

Marsaeigis „Curiosity“ Raudonojoje planetoje aptiko paprastų organinių molekulių – tą paskelbė NASA atstovas Charlesas Elachi. Anksčiau jo kolegos pranešė, kad marsaeigis „Curiosity“, tirdamas Marso grunto mėginį, padarė neįtikėtiną atradimą, bet jo detales žadėjo atskleisti tik vėliau, kai viskas bus patikrinta. Oficialios žinios bus pateiktos ne anksčiau, kaip gruodžio 3 d., kuomet San Franciske įvyks Amerikos geofizikos sąjungos susitikimas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-28 15:34, atnaujinta 2018-03-15 01:14

Marsaeigio surastos molekulės yra organinės, bet ne biologinės – būtent pastarosios liudytų apie gyvybės egzistavimą, sakė Ch. Elachi per spaudos konferenciją Romos Sapienza universitete.

„Curiosity“ neturi įrangos, galinčios atpažinti biologines formas“, - aiškino mokslininkas. Jis išsakė įtarimus, kad masinėse informacijos priemonėse iškilo „pernelyg dideli lūkesčiai“, susiję su radiniu, nurodo mediaset.it.

„Kol kas tai, suprantama, išankstinės išvados, kurias dar reikia patvirtinti“, - sakė Ch. Elachi.

Jeigu bus įrodyta, kad mėginiuose tikrai yra organinės molekulės, tai taps svarbiu atradimu, nes jos yra gyvybės pirmtakės ir sudaro gyvų organizmų pagrindą, pridūrė mokslininkas. Naujieji duomenys specialistams padės priartėti prie mįslės, ar Marse egzistavo kokia nors gyvybės forma, įminimo.

Savo ruožtu NASA laboratorijos atstovas Guy Websteris pareiškė, kad atradimas, apie kurį skelbta, bus įdomus, tačiau ne epochos įvykis. Pasak jo, žodžiai apie neįtikėtiną atradimą buvo neteisingai suprasti ir žiniasklaidoje sukėlė daug spekuliacijų.

Viskas prasidėjo nuo to, kai misijai vadovaujantis Johnas Grotzingeris istorine pavadino visą dabartinę „Curiosity“ misiją Marse, o žurnalistai šį apibūdinimą perkėlė paskutiniams aparato surinktiems mėginiams.

Marsaeigis „Curiosity“ Marse nusileido rugpjūčio 6 d. Jame įtaisyta 10 mokslinių prietaisų, kurių bendra masė – 75 kg. Automobilio dydžio aparatas gali atlikti detalius geologinius ir geocheminius tyrimus, tirti planetos atmosferą ir klimatą, ieškoti vandens ir jo pėdsakų, taip pat organinių medžiagų.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.