Senyvi tėvai rizikuoja sulaukti autistų anūkų

Jeigu vyrai tampa tėvais būdami vyresnio amžiaus, jie ne tik labiau rizikuoja, kad jų vaikai bus autistai. Švedų mokslininkai aptiko, kad šis sutrikimas ypač gresia tokių tėvų vaikaičiams.

Rizika, kad vaikui bus diagnozuotas autizmas yra didžiausia, jeigu jo senelis iš mamos pusės tapo tėvu sulaukęs vyresnio amžiaus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Rizika, kad vaikui bus diagnozuotas autizmas yra didžiausia, jeigu jo senelis iš mamos pusės tapo tėvu sulaukęs vyresnio amžiaus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Mar 22, 2013, 3:33 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:01 PM

Švedijos mokslininkų tyrimas atskleidė, kad sutrikimo rizikos veiksniai gali persiduoti per kelias kartas, rašo Švedijos dienraštis „Svenska Dagbladet“.

„Pirmą kartą įrodėme, kad senelių gyvenimo būdas sukelia autizmo riziką. Tai nereiškia, kad vyresniems vyrams reikėtų susilaikyti ir nepradėti vaiko. Netgi jeigu dėl to padidėja rizika, ji vis dar išlieka labai maža“, - ramina Karolinskos instituto profesorė Christina Hultman ir kiti tyrimą atlikę mokslininkai. Šių tyrimų rezultatai buvo paskelbti žurnale „Jama Psychiatry“.

Ankstesnės studijos parodė, kad autizmo sutrikimą turintys vaikai gerokai dažniau gimsta vyresniems tėvams.

Naujausių tyrimų metu mokslininkai išanalizavo maždaug 6 tūkstančių autistų registracijos duomenis ir dar per 30 tūkstančių kontrolinių asmenų, gimusių Švedijoje nuo 1932 metų.

Rezultatai parodė, kad kuo vyresnio amžiaus vyrai tampa tėvais, tuo labiau išauga rizika, kad jų vaikaičiams bus diagnozuotas autizmas. Jeigu vyrai tampa tėvais būdami 50 ir daugiau metų, rizika, kad jų anūkams bus diagnozuotas autizmas padidėja 67 procentais, palyginti su tais, kurie atžalų susilaukė būdami 20-24 metų amžiaus.

Rizika, kad vaikui bus diagnozuotas autizmas yra didžiausia, jeigu jo senelis iš mamos pusės tapo tėvu sulaukęs vyresnio amžiaus. Galimybė, kad tokio vyro dukters vaikas bus autistas, išauga net 79 procentais.

Priežastis, kodėl taip yra, nežinoma. Mokslininkų spėjimu, vienas iš paaiškinimų gali būti tas, kad su amžiumi vyrų lytinėse ląstelėse gali atsirasti daugiau mutacijų.

„Mūsų atradimai leidžia manyti, kad šias nepastebimas mutacijas paveldi sveikas vaikas ir jos gali persiduoti kitos kartos palikuonims, tai yra, vaikaičiams“, - aiškino doktorantė Emma Frans.

Švedijoje mažiau nei vienam procentui žmonių buvo diagnozuoti autizmo spektro sutrikimai, kurie charekterizuojami, kaip sunkumai gyventi pilnavertį socialinį gyvenimą ir bendrauti su kitais.

Lietuvoje, kaip parodė daugiau nei prieš dešimtmetį Vilniaus universiteto Vaikų psichiatrijos ir socialinės pediatrijos centre atliktas autizmo paplitimo tyrimas, vaikystės autizmo sutrikimą turėjo 12 vaikų iš 10 tūkst., o autistinį vystymosi sutrikimą Aspergerio sindromą - 59 vaikai iš 10 tūkst. (vertinant bendrai - vienas iš 141).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.