Kiek šiandien kainuoja vanduo?

Daugelį metų atrodė, kad vanduo yra nemokamas. Tiesa, toks jis kai kam gali pasirodyti ir dabar, tačiau panašu, kad apie jo tikrąją kainą netrukus sužinosime. Nemažai šalių susiduria su vandens trūkumu ir ilgus mėnesius besitęsiančiomis sausromis, sparčiu žmonių populiacijos augimu ar žemės ūkio plėtra. Visos šios aplinkybės lemia tai, kad vandens kainos ir inovatyvios jo paskirstymo technologijos brangsta, rašo BBC.

Daugelį metų atrodė, kad vanduo yra nemokamas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugelį metų atrodė, kad vanduo yra nemokamas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2013, 6:13 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:41 AM

Būtina kovoti su užterštumu

„Sausieji regionai, pavyzdžiui, pietvakarinė Amerikos dalis – darosi vis karštesni“, - teigia Londono investicijų vadybininkas Simonas Gottelieris. Taip pat jis teigia, kad kiekviena sausa pasaulio dalis bus priversta investuoti daug daugiau pinigų į vandenį. S.Gottelierio spėjimu, vandens pramonė galimai vidutiniškai išaugs 5 proc., o vėliau pasieks gal net ir 7 proc. ribą per metus.

Viena iš svarbiausiųjų viso to priežasčių yra kovojimas su vandens užterštumu. Kone geriausias pavyzdys – Nilas ir jo užterštumas. Šios upės vandeniu naudojasi 8 valstybės ir apie 80 mln. žmonių visame Afrikos regione. Nepaisant to, kad Nilo vanduo yra kone ekstremaliai užterštas, o jį gerdami žmonės gali užsikrėsti netgi mirtinomis ligomis, žmonių, atrodo, tai tikrai neatbaido – žmonės jame maudosi, naudoja žemės ūkiui ir netgi jį geria.

Reikalinga verslininkų pagalba

Pagal Pasaulio banko apytikrius apskaičiavimus, apie 80 proc. Kinijos upių yra užterštos. Šanchajaus vyriausybė išleidžia dešimtis milijardų juanių tam, kad išspręstų šią problemą. Didžiosios Indijos upės ne išimtis – Gango ir Indus upių užterštumas jau seniai peržengė galimą ribą. Bandoma spręsti šią problemą – investuojamos milijardinės sumos tam, kad būtų nuperkami reikiami įrenginiai.

Kovoti su tokiomis globaliomis problemomis galima tik į visus procesus įtraukus verslininkų pajėgas. Svarbu juos įtikinti, kad verta investuoti į įrenginius ir technologijas, kurios valytų vandenį.

Įvairios kompanijos taip pat siekia atrasti kuo naudingesnių būdų, kurie padėtų pagaminti daugiau švaraus ir tinkamo naudojimui vandens.

Ko gero, daugeliui yra žinoma, kad net 70 proc. pasaulio paviršiaus sudaro vanduo. Deja, tik 3 proc. – švarus vanduo. O dar didesnė bėda slypi tame, kad tuos likusius 3 proc. yra itin sunku pasiekti, nes jie slypi giliuose požemiuose ir rezervuaruose.

Lengvai pasiekiami vandens šaltiniai – upės, jūros ir ežerai – greitai senka. Pavyzdžiui, Uzbekistano jūra, kuri senka taip greitai, kad aplink jūros regioną gyvenantys žmonės jaučiasi lyg visiškai sausoje žemėje.

Taip pat greitai senka ir užterštos upės – Nilas bei Jungtinėse Valstijose esantis Koloradas. Vanduo senka ne tik dėl žmonių naudojimo žemės ūkiui, bet ir dėl potvynių. Taigi akivaizdu, kad reikia kažką daryti.

300 pasaulio kompanijų užima svarbų vaidmenį vandens rinkoje. Dauguma šių kompanijų veikia Europoje, Japonijoje ir JAV. Jos užsiima vandens vadyba – siurblių, vožtuvų, filtrų ir kitų įrenginių gamyba.

Šioms kompanijoms taip pat labai svarbu gaminti įrenginius, kurie padarytų vandenį gėlu ir leistų žmonėms nešvarų arba jau kam nors panaudotą vandenį filtruoti ir panaudoti dar kartą.

Karštuoju metų laiku vanduo tampa ypač aktualus. O ką jau kalbėti apie tą žmogų, kuris gyvena kur nors Sacharos viduryje ir turi pasirūpinti, kad didžiuliai žemės laukai būtų derlingi. Akivaizdu – vanduo tampa vis brangesnis.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.