Vilniečio svajonė – išskristi į Marsą ir niekada nebegrįžti

Kelionė į mirtį arba beprotiškiausias nuotykis, kokį tik šiuo metu galima sugalvoti. Taip kalbama apie didžiausią žmonijos užmojį – Marso apgyvendinimą.

M.Byčiaus svajonė – išskristi į Marsą ir niekada nebegrįžti į Žemę<br>Montažas
M.Byčiaus svajonė – išskristi į Marsą ir niekada nebegrįžti į Žemę<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Sep 25, 2013, 6:29 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:41 PM

Vilnietis Marijus Byčius prisideda prie labiau optimistiško varianto. Didžiausia jo svajonė – išskristi į Marsą ir niekada nebegrįžti į Žemę. Skamba neįtikėtinai, tačiau ši svajonė yra visai reali. Jis yra vienas iš kelių lietuvių, kurie užpildė „Mars one“ kosminės odisėjos anketą. Visame pasaulyje savo gyvenimą Marse pabaigti trokšta daugiau nei 200 tūkst. žmonių.

Skrydis į Marsą yra „bilieto į vieną pusę“ projektas. Dalyviai, kurie nori būti atrinkti, suvokia, kad išskridę, kelio atgal neturės. Raudonąją planetą užkariauti užsimojo kompaniją „Mars one“ sukūręs 35 metų Nyderlandų verslininkas Basas Lansdorpas.

Planuojama, kad pirmieji žmonės į Marsą turėtų išskristi 2022 metais. Po septynių mėnesių kelionės, 2023-iaisiais, keturi žmonės turėtų išsilaipinti Marso paviršiuje.

„Mane traukia nuotykiai. Anksčiau tokių progų būdavo daugiau, šiais laikais neatrastų ir nepažintų vietų nėra tiek jau daug. O tai – unikali galimybės padaryti kai ką labai reto“, – apie beprotišką idėją pradėjo pasakoti M.Byčius.

Kad nori skristi į Marsą, vilnietis suprato pačią pirmą dieną, kai išgirdo apie programą „Mars one“. Tai įvyko maždaug prieš vienerius metus. Apsvarstęs visas galimas pasekmes, jis nusprendė užpildyti anketą. Be to, vaikystėje jis mėgo skaityti mokslinės fantastikos knygas. Kelionė į Marsą – proga viską patirti savo kailiu.

Įprasmins gyvenimą

„Susidomėjau iš karto. Pradėjau skaityti visą susijusią informaciją, ilgai svarsčiau ir nusprendžiau užpildyti anketą. Tariausi ir su žmona. Ji, žinoma, nėra labai sužavėta, tačiau mane supranta ir palaiko šią idėją“, – pasakojo IT specialistu dirbantis Marijus.

M.Byčiui norisi, kad gyvenimas būtų prasmingas: „Žinoma, galima ir čia jį kurti. O kelionė į Marsą ir dalyvavimas programoje būtų didelis šuolis. Svarbiausia, kad tai būtų padaryta vienu ypu. Žemė jau yra ištyrinėta, na, vandenyno gelmės ne visai. Buvo skrydis į Mėnulį, seniai reikėjo žingsnio dar toliau. Žmonija visuomet juda pirmyn. Tuo mane ši misija ir žavi.“

Marijus pasakojo, kad iš pradžių jo bičiuliai negalėjo patikėti, kad jis kalba rimtai. Vėliau, išvydę anketą oficialiame „Mars one“ programos tinklapyje, suprato, kad draugo ketinimai rimti.

Gyveno Indijoje

Vaikinas pasakojo, kad yra kūrybiškas, gebantis išsisukti iš bet kokios keblios situacijos. Be to, jis turi patirties, kuri galėtų praversti per misiją „Mars one“ .

„Ketverius metus gyvenau Indijoje. Teko susidurti su visai kita aplinka ir žmonėmis. Turėjau gyventi su žmonėmis, kurių nepažįstu, visiškai kitokioje kultūroje. Teko prisitaikyti. Tokia patirtis suteikia tam tikrą psichologinį pasiruošimą. Manau, kad psichologiniai dalykai šioje misijoje yra svarbiausi“, – svarstė į Marsą skristi norintis vilnietis.

Tai patvirtina ir kai kurie „Mars one“ dalyvių anketos klausimai. Pavyzdžiui, Marijus turėjo atsakyti, kas jį gyvenime labiausiai yra išgąsdinę ir kaip jis į tą baimę reagavo. Arba atsakyti, su kokiais žmonėmis jis negalėtų sugyventi. Prisiminęs klausimus, Marijus šyptelėjo – jis tikrai negalėtų gyventi su savanaudžiais ir piktais žmonėmis.

Marse gyvens 20 žmonių

Indijoje M.Byčius ketverius metus mokėsi muzikos. Bendrabučio kambaryje jam reikėdavo spaustis kartu su dvylika ar šešiolika kambario draugų. Panašiai ankštai tektų gyventi ir Marse.

Iš viso Marso kolonijoje turėtų gyventi dvidešimt žmonių. Planuojami penki skrydžiai, kuriuose keliautų po keturis žemiečius. Vietos gyvenimui nebus labai daug. Tačiau M.Byčius mano, kad tuomet, kai Marso kolonijoje gyvens visi kolonistai, tai nebus labai keblu.

„Kai jau susirinks dvidešimt žmonių, manau, kad bus lengva. Žymiai sunkiau bus tada, kai Marse bus tik keturi žmonės ir jie tarpusavyje turės sutarti. Žinoma, ruošdami misijai organizatoriai bando viską numatyti. Tie keturi žmonės, kai išvyks, kartu jau bus gyvenę. Vienas prie kito jie turės priprasti dar iki skrydžio“, – sakė Marijus.

Jeigu iš kosminės odisėjos organizatorių atrinktų dalyvių vienas iš jų prieš pat skrydį pareikš, kad nenori niekur keliauti, į Marsą neskris visas ketvertas.

„Taip paprastai atsisakiusio dalyvio kitu niekas nepakeistų. Atrinkti žmonės turi būti viena komanda. Tačiau taisyklėse numatyta, kad dalyviai bet kada gali atsisakyti keliauti į Marsą“, – prisiminė M.Byčius. Jis pats, kaip teigia dabar, galimybės išskristi tikrai nepraleistų.

Marse kurs šeimas

Ateityje vyras norėtų turėti vaikų. Ar tai nenuslopintų noro palikti Žemę, jis nenorėjo svarstyti.

„Kad kažką gautum, reikia kažką ir paaukoti. Tikiuosi, kad Žemėje turėsiu vaikų. Negaliu pasakyti, kaip bus po devynerių metų – tai ilgas laikas, todėl daug kas gali pasikeisti“, – sakė jis.

Marso kolonijoje gyvensiantys žmonės turės sugebėti ten taip įsitvirtinti, kad nebereikėtų pagalbos iš Žemės. Jie turės užsiauginti maisto, mokėti pasigaminti įvairių daiktų, kurių gali prireikti.

Taip pat jie bus išmokyti įvairiausių dalykų – įgaus inžinieriaus, mediko, mechaniko įgūdžių. Jeigu vienam komandos nariui kas nors nutiktų, kiti turėtų išsiversti be jo, todėl visi komandos nariai turi būti universalūs.

Marso kolonijos tikslas – apgyvendinti šią planetą žmonėmis. Reiškia, kolonistai kurs šeimas ir susilauks vaikų.

Į tokią sutuoktinio ateitį M.Byčiaus žmona žvelgia skeptiškai: „Tai gana liūdna, tačiau su žmona šia tema buvo kalbėta. Be to, aš noriu patekti į pirmą grupę, šeimas kurs vėliau atvykę žmonės.“

Jeigu M.Byčius į misiją nebus atrinktas, jis per daug neišgyvens. „Jeigu nepateksiu, gyvensiu toliau. Labai norėčiau tapti lėktuvo pilotu – truks plyš, bet tikrai tai padarysiu. Nuotykiai mane labai traukia“, – linksmai nusiteikęs pažadėjo M.Byčius.

Milžiniškas šou

Šio projekto organizatoriai žada – tai bus didžiausias kada nors rengtas šou. Net neabejojama, kad skrydį į Marsą stebės beveik visi pasaulio žmonės.

Atrinkus dalyvius, prasidės kiti pasiruošimo etapai. Apie visus paruošiamuosius žingsnius visuomenę žadama informuoti. Odisėjos vadovas B.Lansdorpas neatmeta galimybės, kad norėdamas projektui uždirbti daugiau pinigų jis gali įgyvendinti realybės šou idėją.

Pirmoji kelionė į Marsą kainuos apie 6 mlrd. JAV dolerių (15,48 mlrd. litų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.