Pirmasis lietuviškas kosminis palydovas išlydėtas į JAV (atnaujinta)

Lietuviai – kosminės valstybės piliečiai. Ketvirtadienį Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) klube surengtos pirmojo lietuvių sukonstruoto palydovo „Lituanica SAT-1“ išlydėtuvės. Palydovas po iškilmių buvo pakrautas į lėktuvą ir nuskraidintas į NASA kosminių tyrimų centrą JAV.

Lietuvių sukurtas palydovas ketvirtadienį iškilmingai išlydėtas į JAV kosminę stotį.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Lietuvių sukurtas palydovas ketvirtadienį iškilmingai išlydėtas į JAV kosminę stotį.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius, Artūras Jančys

2013-10-24 22:07, atnaujinta 2018-02-20 20:56

Į iškilmingas kosminio palydovo palydėtuves susirinko ir jaunuosius kūrėjus sveikino Vilniaus universiteto (VU) rektorius profesorius habilituotas daktaras Jūras Banys, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Artūras Paulauskas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Kosminis aparatas į erdvę iš Amerikos pakils gruodžio pradžioje. Palydovas atliks mokslinius tyrimus, taip pat ištransliuos įrašytą prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimą pasaulio lietuviams.

Pirmojo Lietuvos kosminio palydovo „Lituanica SAT-1“ iniciatoriai – jauni mokslininkai Vytenis Buzas ir Laurynas Mačiulis.

Palydovas apie pusę metų vykdys kosmoso tyrimus. Mokslininkų teigimu, projekto tikslas – išbandyti lietuvių vystomas technologijas, nustatyti alternatyviuosius energijos šaltinius.

Stepono Dariaus ir Stasio Girėno garbei

Kubo formos, mažiau nei kilogramą sveriantis įrenginys sukurtas panaudojus aukštąsias nanotechnologijas. Mažieji palydovai savo funkcinėmis savybėmis nenusileidžia didiesiems.

Palydovas – su FM bangų balso retransliatoriumi. Per jį bus paskleistas prezidentės balsas: „Linkėjimai visiems lietuviams visame pasaulyje“. Prezidentės žodžiai jau anksčiau buvo įrašyti į palydovo SIM kortelę.

„Lituanica SAT-1“ projektą kūrė daugiau nei 30 įvairių technikos ir informatikos specialistų. Jie bendradarbiavo su Kauno technologijos universitetu, Lietuvos kosmoso asociacija ir NASA.

Misiją nutarta skirti Lietuvos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-osioms metinėms paminėti.

Lietuva nebus pirmoji Baltijos šalis, paleidusi į kosmosą palydovą – mus aplenkė Estija.

Kosminį palydovą sukūrė lietuviai

Kosminį palydovą sukonstravo du lietuviai – Laurynas Mačiulis ir Vytenis Buzas. Prieš trejus metus, kai Lietuvos kosmoso asociacija paskelbė apie idėją sukurti ir į kosmosą paleisti pirmąjį lietuvišką palydovą.

Iš pradžių Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentams palydovo kūrimas buvo tik būdas praleisti laisvalaikį.

Jaunuolius įtraukusi veikla greitai privertė atsisakyti kitų darbų ir, įsteigus ne pelno siekiančią organizaciją „Inovatyvūs inžineriniai projektai“, visą dėmesį sutelkti palydovo kūrimui.

Postūmiu tapo ir 2011 metais iš JAV nacionalinės aeronautikos ir kosminės erdvės tyrimų centro (NASA) Ameso centro direktoriaus gautas kvietimas stažuotis didžiausioje ir galingiausioje pasaulyje kosmoso agentūroje.

Ameso centro vadovą sudomino Lauryno ir Vytenio darbai ir idėjos, o po pusmečio, 2013 metų liepą jiedu jau buvo Kalifornijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.