Lietuva kosmine valstybe šįmet netaps: NASA atidėjo palydovų paleidimą

Šįmet pirmieji lietuviški palydovai į kosmosą nepakils. NASA nusprendė atidėti raketos, kuri į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) gabens šiuos palydovus ir kitus krovinius, pakilimą. Jis įvyks ne anksčiau kaip sausio viduryje.

Likus vos vienai dienai iki erdvėlaivio „Cygnus“ paleidimo, NASA vadovybė nusprendė atidėti skrydį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).
Likus vos vienai dienai iki erdvėlaivio „Cygnus“ paleidimo, NASA vadovybė nusprendė atidėti skrydį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Dec 18, 2013, 8:28 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:55 PM

Raketa-nešėja „Antares“, iškelsianti erdvėlaivį „Cygnus“ su dviem tonomis presuoto krovinio, turėjo pakilti šią savaitę. Skrydis į TKS atidėtas dėl praėjusį trečiadienį įvykusio TKS aušinimo sistemos gedimo. Erdvėlaivio priėmimas į TKS neįmanomas, kol aušinimo sistema neveikia.

„Gaila, kad Kalėdų nesutiksime kosmose, tačiau faktiškai tai nieko nekeičia – mūsų darbas jau atliktas, palydovai jau yra erdvėlaivyje. Belieka laukti starto kitų metų sausį“, – sakė JAV viešintis Lietuvos kosmoso asociacijos vadovas Vidmantas Tomkus.

Artimiausiu metu numatomi keli astronautų išėjimai į atvirą kosmosą, kurių metu jie bandys sutaisyti sugedusį aušinimo siurblį. Astronautai Rickas Mastracchio ir Mike'as Hopkinsas remonto darbus atvirame kosmose atliks gruodžio 21, 23 ir 25 dienomis. Jie pašalins sugedusią aušinimo siurblio detalę ir pakeis ją atsargine.

„Atidėjus raketos-nešėjos „Antares“ pakilimą, stoties įgulai bus suteikta pakankamai laiko susitelkti į sugedusio siurblio modulio remonto darbus“, – skelbia NASA.

Erdvėlaivio „Cygnus“ krovinyje yra ne tik astronautams reikalingų atsargų, bet ir studentų projektai bei kelios dešimtys mažųjų palydovų (angl. cubesat), tarp jų – du lietuviški. Vieną, „LitSat-1“, kūrė Kauno technologijos universiteto komanda, o kitas, „Lituanica SAT-1“, pagamintas Vilniaus universitete. Šie palydovai yra 10 kubinių centimetrų dydžio ir sveria apie kilogramą.

Krovinį atgabenus į TKS mažieji palydovai bus paleisti skrieti aplink Žemę naudojant specialią robotinę ranką. Orbitoje jie turėtų suktis mažiausiai pusmetį, o vėliau, veikiami Žemės traukos, nukris ir sudegs atmosferoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.