Dėl Saulės žybsnių NASA nukėlė lietuviškųjų palydovų pakilimą

Pastarosiomis dienomis smarkiai padidėjęs Saulės aktyvumas keičia NASA planus: organizacija nusprendė atidėti erdvėlaivio „Cygnus“ pakilimą į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Vilniaus universiteto palydovas „LituanicaSAT-1“ užfiksuos pirmąsias lietuviškas nuotraukas iš kosmoso.<br>„Pavloff Entertainment“ nuotr.
Vilniaus universiteto palydovas „LituanicaSAT-1“ užfiksuos pirmąsias lietuviškas nuotraukas iš kosmoso.<br>„Pavloff Entertainment“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2014, 2:35 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:41 PM

Apie tai, kad erdvėlaivį turinčios iškelti raketos „Antares“ paleidimas atidedamas, NASA paskelbė mikrotinklaraščių tarnyboje „Twitter“.

„Antares“ raketos pakilimas šiandien nukeliamas dėl Saulės aktyvumo. Daugiau informacijos apie tai ir apie naują paleidimo datą paskelbsime netrukus“, – rašoma žinutėje.

NASA nurodymu pakilimas atidėtas mažiausiai parai. 

„Kosmoso pramonėje gamtos reiškiniai yra labai svarbūs ir jų ignoruoti nevalia. Stengiamasi eliminuoti mažiausius rizikos faktorius. Šis NASA specialistų sprendimas dar kartą patvirtina, kaip kruopščiai yra planuojamos visos misijos. Šiam atvejui apibūdinti tikrai tinka posakis „žmonės planuoja, Dievas juokiasi“, – teigia palydovo „LituanicaSAT-1“ Technikos vadovas Laurynas Mačiulis.

Primename, kad antradienį vakare Lietuvos laiku Saulėje įvyko galingiausios X klasės žybsnis. Jį generavo tiesiai į Žemę atsisukusi Saulės dėmė „AR 1944“. Kadangi žybsnis tęsėsi ilgai, toje pačioje dėmėje įvyko ir vainikinės masės išsiveržimas.

Žybsnis buvo įvertintas X 1,2 balo. Kadangi minėta Saulės dėmių grupė yra pačiame žvaigždės disko centre ir atsisukusi tiesiai į Žemę, maždaug po dviejų parų mūsų planetą pasieks žybsnio metu į kosmosą išsviestas plazmos debesis. Saulę stebintys astrofizikai prognozuoja, kad tai sukels geomagnetinę audrą. Ji prasidės ketvirtadienį.

Privačios kompanijos „Orbital Sciences“ erdvėlaivis turėjo kilti trečiadienį 13.32 val. JAV Rytų pakrantės (20.32 val. Lietuvos) laiku. Juo į kosminę stotį skraidinamas 1,5 tonos sveriantis krovinys: atsargos astronautams, studentų eksperimentams skirta įranga bei 33 mažieji palydovai. Du iš jų yra sukurti Lietuvoje: „LituanicaSAT-1“ pagamino Vilniaus universiteto, o „LitSat-1“ – Kauno technologijos universiteto komanda.

„Orbital Sciences“ yra viena iš dviejų komercinių kompanijų, su kuriomis NASA yra sudariusi sutartis dėl krovinių gabenimo į TKS. Ši kompanija tokią užduotį atliks pirmą kartą, o jos kontrakto su NASA vertė siekia 1,9 mlrd. dolerių. Kita bendrovė, „SpaceX“, jau atliko dvi iš 12-os numatytų misijų.

Erdvėlaivio „Cygnus“ pakilimas buvo suplanuotas pernai gruodį, tačiau jis kelis kartus buvo atidėtas: iš pradžių dėl TKS aušinimo sistemos gedimo, vėliau – dėl nepalankių orų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.