Lietuviški palydovai į atvirą kosmosą bus paleisti vasario pabaigoje

Penktadienį pranešta, kad pirmieji lietuviški palydovai iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) į atvirą kosmosą bus paleisti vasario 25–28 dienomis. Juos „išmes“ robotinė ranka, valdoma stotyje šiuo metu dirbančio japonų astronauto Koichi Wakata.

Mažieji palydovai iš TKS paleidžiami naudojant specialią robotinę ranką.<br>NASA nuotr.
Mažieji palydovai iš TKS paleidžiami naudojant specialią robotinę ranką.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2014, 3:44 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:18 PM

Informaciją apie galimas datas pateikusi JAV kompanija „Nanoracks“, kuri pagal sutartis ir organizuoja lietuviškųjų palydovų paleidimą, detalesnį tvarkaraštį žada paviešinti tada, kai NASA peržiūrės stoties astronautų užimtumo grafiką.

Netrukus po paleidimo į atvirą erdvę, su palydovais bus užmegztas ryšys – tuomet, naudojant Kauno technologijos universitete (KTU) sukonstruotą palydovą „LitSat-1“, pirmą kartą iš kosmoso bus ištransliuoti trys tautos išrinkti žodžiai. Kol kas dar neaišku, kokie jie bus.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto (VU) komandos palydovo „LituanicaSAT-1“ transliacija jau žinoma – jis į Žemę perduos prezidentės Dalios Grybauskaitės įrašytą sveikinimą.

Sausio 9 dieną, 20.07 val. Lietuvos laiku įvykęs raketos startas buvo sėkmingas ir šiuo metu nuo jos atsiskyręs erdvėlaivis „Cygnus“ su kroviniais skrieja TKS link. Stotį „Cygnus“ pasieks sekmadienį apie 12 val. dienos, o prie jos prisijungs apie 13:20 val.

Erdvėlaiviu, be mažųjų palydovų, gabenama įvairi mokslinė įranga, eksperimentai, buities reikmenys ir maistas stotyje dirbantiems astronautams. Iš viso „Cygnus“ skraidina netoli pusantros tonos krovinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.