Lietuvos tapimas kosmine valstybe pasauliui nerūpi

Ketvirtadienio vakarą į kosminę erdvę pagaliau pakilo erdvėlaivis „Cygnus“ su kroviniu, kuriame yra ir du pirmieji lietuviški palydovai „LitSat-1“ bei „LituanicaSAT-1“. Ši žinia sulaukė didelio susidomėjimo Lietuvoje, apie erdvėlaivio pakilimą pranešė absoliuti dauguma didžiųjų pasaulio žiniasklaidos priemonių. Tačiau to, kad erdvėlaivyje yra ir lietuviški palydovai, nepaskelbė net kosmoso temomis rašanti žiniasklaida.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2014, 10:35 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:43 PM

Apie komercinių skrydžių kompanijos „Orbital Sciences“ erdvėlaivio pakilimą pranešė absoliuti dauguma didžiųjų pasaulio žiniasklaidos priemonių. Mat tai yra pirmasis šios bendrovės gabenamas krovinys į Tarptautinę kosminę stotį (TKS). Ji su NASA yra sudariusi kontraktą dėl 8 tokių skrydžių, o susitarimo vertė siekia 1,9 mlrd. dolerių.

Didieji naujienų portalai apie įvykį pranešė glaustai, kai kurie paminėjo įdomesnius dalykus (pavyzdžiui, kad į stotį skraidinamos skruzdėlės ir vėlyvos kalėdinės dovanos astronautams). Tačiau nei jie, nei kur kas išsamiau įvykį nušvietę kosmoso žinių tinklalapiai neužsiminė apie Lietuvai svarbų faktą – kad su kroviniu keliauja ir du pirmieji lietuviški palydovai.

Į kosmosą „Cygnus“ pakilo su 1260 kg svorio kroviniu: atsargomis astronautams, studentų bandymams skirta įranga bei 33 mažaisiais palydovais. Taigi nors ketvirtadienio vakarą televizijos laidose erdvėlaivį pakėlusi raketa „Antares“ buvo vadinama „mūsų“, iš tiesų lietuviškojo krovinio dalis sudaro vos apie 0,16 procento viso svorio.

Raketa vakar iškėlė erdvėlaivį į Žemės orbitą, o sekmadienį „Cygnus“ turėtų prisijungti prie TKS. Astronautai ją „sučiups“ robotine ranka, iškraus krovinį ir tęs numatytus darbus.

Lietuviškieji palydovai iš stoties į Žemės orbitą bus paleisti vasario mėnesį, taigi pirmuosius signalus jie atsiųs tik tuomet (taip pat ir pirmuosius lietuviškus žodžius, pirmąją lietuvišką nuotrauką iš kosmoso bei prezidentės sveikinimą).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo