Lietuviški palydovai - jau Tarptautinėje kosminėje stotyje

Raketos „Antares“ į kosmosą sausio 9-ąją iškelta krovininė kapsulė „Cygnus“, kurioje, tarp kitų 1,28 tonas sveriančių krovinių į kosmosą keliavo ir pirmieji Lietuvoje sukurti kosminiai palydovai, sėkmingai pasiekė tarptautinė kosminę stotį.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 12, 2014, 2:00 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:01 PM

Gaudančią kapsulę robotinę ranką „Candarm“ valdę Japonijos ir JAV astronautai brangaus lietuviams turto kosmose nepametė. Kapsulės prisijungimą prie stoties NASA tiesiogiai transliavo internetu. Ši operacija vyko aparatams skriejant virš Australijos.

Kapsulės su mūsų palydovais „LituanicaSat-1“ ir „LitSat-1“ prijungimas prie stoties įvyko sausio 12 d., 15:05 val. Lietuvos laiku, kai buvo užbaigtas paskutinis tvirtinimo etapas ir įsukta 16 tvirtinimo varžtų.

Prijungimas vyko kiek ilgiau negu planuota, nes pablogėjus ryšiui su Žeme prieš pat paskutinį etapą kelioms minutėms procesas buvo pristabdytas. Tačiau jokių netikėtumų nebuvo – kapsulė atrodė sveika, robotinę ranką pavyko suderinti tiksliai, tad krovinio kelionė buvo sklandi, kaip reta. Puiki dovana mūsų šaliai Laisvės gynėjų dienos išvakarėse.

Tai pirmoji iš aštuonių „Cygnus“kapsulių, kurias numatyta pakelti į Tarptautinė Kosmoso stotį, vykdant 1,9 mlrd. dolerių kainuosiančią CRS programą. Pagrindinis „Cygnus“ krovinys šį sykį yra atsarginės dalys, įranga darbui atvirame kosmose, gyvybės palaikymo sistemos detalės bei maistas ir higienos priemonės šešiems kosmose dirbantiems 38 ekspedicijos komandos nariams.

Tačiau mums svarbiausia, kad šį sykį be būtiniausių priemonių kapsulėje atsirado vietos ir geriausiems NASA Kosminių skrydžių eksperimentų programoje dalyvavusių moksleivių darbams, ir mažiesiems palydovams.

Kol kas abu lietuvių palydovai saugiai guli viename iš kompanijos „NanoRack“ mažųjų palydovų leistuvų. Stotyje dirbantys astronautai kapsulę atvers tik kitą dieną. Vėliau jie perkels uždarytus leistuvus į „JEM“ (Japonišką eksperimentinį modulį) iš kurio ir bus vykdomas palydovų paleidimas.

Lietuviški palydovai bus švelniai išstumti iš stoties ir leisis į savarankišką kelionę vasario 25-28 dienomis. Tikslesnį laiką palydovų paleidimu besirūpinanti JAV kompanija „NanoRacks“ žada pateikti, kai NASA patvirtins stoties astronautų užimtumo grafiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.